„Sveiki, vyrija“, – fermoje apie 200 vyriškos giminės kalakutų, todėl taip kasryt juos pasveikina ūkininkas Vladislovas Tamošiūnas.
Jis sako, kad šie kalakutai išauga iki 40 kg ir yra mėsingesni negu kalakutės.
Daugiau nei prieš du dešimtmečius buvęs energetikas bene pirmasis šalyje parsivežė iš užienio baltųjų kalakutų veislės kiaušinių. Nelabai žinojo, kaip juos veisti, todėl konsultavosi su mokslininkais.
Tuomet mažai kas kalakutieną valgė arba keptą kalakutą ant šventinio stalo dėjo. Dabar ūkininkas jau pajuto, kad kalakutiena tapo populiaresnė, tuo labiau, jeigu paukštis auginamas natūraliai.
„Žirnius, pupas naudojame, sėmenų išspaudas, rapsus. Jie galbūt lėčiau auga negu augtų su balansuotais pašarais, bet auga“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo jis.
Ūkininkas tikina jaučiantis didelę konkurenciją tarp kitų augintojų, prekybos centrų, be to, ir pirkėjų mažėja. Todėl kalakutų augintojas priverstas mažinti kainą.
„Sumažinome kainą iki 3,5 euro už kg, nes pasiūla yra didesnė, įvežtinė, ir mus dempinguoja“, – pastebi V.Tamošiūnas.
Kalakutų augintojas mano, kad moterys mieliau renkasi jau prieskoniais paskanintą paukštį, kurį belieka pašauti į orkaitę. Tačiau netinginčioms sukiotis virtuvėje, jis pataria: tris paras pamerkti kalakutą į druskos sūrymą, paskui įtrinti mėgstamais prieskoniais.