Paminėti šias dvi sukaktis Rumunijos garbės konsulė, verslininkė, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentė Laura Aldonė sukvietė garbingus svečius.
Šventiniame priėmime, kuris vyko šalia Klaipėdos pilivietės įsikūrusiame restorane „Pilies uostas“, dalyvavo Rumunijos ambasadorius Cosminas George Dinesco, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdoje reziduojantys kitų šalių garbės konsulai, verslininkai, bankų vadovai ir kiti kviestiniai svečiai.
Priėmimo metu garbingi svečiai vaišinosi rumuniškos virtuvės patiekalais, rumunišku vynu. Restorano virtuvės šefė Eglė Selenienė, kuri neseniai lankėsi Rumunijoje, pristatė svečiams Rumunijos ir Lietuvos virtuvės skirtumus, pasakojo apie šios šalies virtuvės subtilybes.
Rumunijos garbės konsulė L. Aldonė aktyviai dirba skatindama Rumunijos ir Lietuvos bendradarbiavimą ne tik ekonominiais klausimais, bet ir kultūriniais bei turizmo. Jos dėka Lietuvos verslininkai užmezga naudingus kontaktus su Rumunijos verslininkais, dalyvauja įvairiuose susitikimuose, bendruose verslo forumuose.
Kiekvienais metais L. Aldonė inicijuoja ir organizuoja įvairius dvišalius susitikimus, kurie pastaruoju metu dėl pandemijos, persikėlė į virtualią erdvę. Tačiau Rumunijos garbės konsulės Lietuvoje tikisi, kad netrukus vėl gyvenimas stos į senas vėžias ir vėl bus galima organizuoti įvairius susitikimus gyvai.
„Rumunijoje gyvena beveik 20 mln. gyventojų, todėl įvairiose srityse matau didžiules galimybes Lietuvos verslo plėtrai šioje šalyje. Žinau, tiesiant bendradarbiavimo tiltus mūsų dar laukia daug rimtų iššūkių ir darbo, tačiau džiaugiuosi, kad jau padaryta gera pradžia“, – sakė Rumunijos garbės konsulė Lietuvoje.
L. Aldonės iniciatyva per septynerius metus suorganizuoti 3 stiprūs bendri Lietuvos ir Rumunijos verslo forumai Rumunijoje, Lietuvos atstovų pažintiniai-kultūriniai vizitai į Rumuniją, taip pat pritrauktos investicijos į Lietuvą, Lietuvos įmonės investuoja Rumunijoje.
Rumunijoje lietuviai, pasak L.Aldonės aktyviai ieško bendradarbiavimo galimybių energetikos srityje, vis labiau domisi turizmo plėtros galimybėmis. Nemažai rumunų jau atrado ir Klaipėdą – darbuojasi didžiausiose Jūrų uosto krovos, logistikos įmonėse, laivų statyklose.
Tai prisiminęs uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas rumunus ne tik sveikino su Nacionaline diena, bet ragino atkreipti dėmesį į Lietuvos pajūrį, išvien stiprinti ekonominę, kultūrinę sąveika.
Priėmimo metu garbingi svečiai vaišinosi rumuniškos virtuvės patiekalais, paragavo diplomatų parūpinto puikaus rumuniško vyno, kurio Lietuvos prekybos tinkluose, kavinėse ir restoranuose dar nėra.
„Pilies uosto“ šeimininkė Eglė Selenienė, įkvėpta viešnagių Rumunijoje, svečiams pristatė šios šalies nacionalinę virtuvę, pažymėjusi, jog kai kurie troškiniai, daržovių mišrainės ir kitokie valgiai nedaug kuo skiriasi nuo lietuviškų.
Svečius labiausiai sudomino patiekalai, pagardinti išskirtiniu rumunų nacionaliniu patiekalu mamalyga – kukurūzų miltų koše, dar ruošiama ir Moldovoje bei ir su besiribojančiose šalyse.