FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas lapkritį, palyginti su spaliu, padidėjo 1,2 procentinio punkto iki 134,4 punkto. Per pastaruosius 12 mėnesių jo vertė išaugo 27,3 punkto. Indeksas atspindi penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.
Labiausiai praėjusį mėnesį pakilo pieno produktų kainų indeksas – 3,4 punkto. Pasaulinė sviesto ir pieno miltelių importo paklausa lapkritį išliko solidi, užsakovams siekiant užsitikrinti tiesioginį tiekimą, nuogąstaujat dėl galimo pasiūlos sumažėjimo.
Grūdų kainų indeksas per mėnesį paaugo 3,1 punkto, o per metus – 23,2 punkto.
„Kukurūzų eksporto kainos praėjusį mėnesį padidėjo nežymiai, ryžių kainos išliko stabilios, tuo tarpu kviečių kainos pasiekė aukščiausią lygį nuo 2011-ųjų gegužės“, – skelbia FAO, pabrėždama rinkos dalyvių susirūpinimą dėl nesavalaikių kritulių Australijoje bei neapibrėžtumo, kurį kelia galimi eksportą ribojančių priemonių Rusijoje pokyčiai.
Cukraus kainų indeksas lapkritį buvo 1,4 punkto aukščiau nei spalį ir beveik 40 punktų aukščiau nei pernai lapkritį. Augimą skatino brangęs etanolis, o stabdė solidi pasiūla iš Indijos bei palankios cukraus eksporto iš Tailando prognozės.
Tuo tarpu augalinių riebalų kainų indeksas smuktelėjo 0,3 punkto nuo spalį pasiektų rekordinių aukštumų, kritus sojų ir rapsų aliejaus kainoms, o palmių aliejaus kainos išlikus stabilioms.
Mėsos kainų indeksas mažėjo ketvirtą mėnesį iš eilės – lapkritį sumenko 0,9 punkto.
„Pasaulines kiaulienos kainas nusmukdė sumažėję užsakymai iš Kinijos, o ėrienos kainos smarkiai krito dėl padidėjusios pasiūlos iš Australijos. Jautienos ir paukštienos kainos išliko stabilios“, – teigiama FAO ataskaitoje.