Ūkininkė Vaiva Urbonavičienė sako, kad dėl šiųmetinių karščio bangų vasarą obuoliai sunoko anksčiau negu įprasta, tad ir derliaus nuėmimo laikotarpis sutrumpėjo.
Jau rugsėjo pradžioje prasidėjęs obuolių skynimas šiuo metu vyksta kaip niekad intensyviai ir gali užtrukti net iki pirmųjų lapkričio dienų.
Šie obuoliai iki pat pavasario rasis lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių lentynose.
Obuoliai yra natūralūs, jų išlaikymui nenaudojamos jokios cheminės medžiagos.
Siekdami užtikrinti aukštą kokybę nuo pirmo žingsnio Urbonavičiai kiekvieną naują skynėją išmoko, kaip obuoliai turi būti raškomi nuo šakų ir kraunami į dėžes, kad liktų nepažeisti ir negestų.
Ūkininkai pripažįsta, kad „Maxima yra reiklus partneris, bet yra patenkinti jau daugelį metų tebesitęsiančiu bendradarbiavimu. Nuleisti aukštai iškeltos kokybės kartelės neketina.
Daugiau apie obuolių derlių ir darbymetį R. ir V. Urbonavičių ūkyje žiūrėkite reportaže:
Prioritetas – kokybė ir natūralumas
Prieš 30 metų senelio dovanotoje žemėje sodą užveisę Aukštaitijos ūkininkai iki šiol yra ištikimi natūralumui.
Nuskintus ir į dėžes sukrautus obuolius jie laiko žemoje, maždaug +1 laipsnio temperatūroje, panašiai, kaip tai darydavo seneliai, rudens gėrybes laikę tamsiuose, vėsiuose rūsiuose.
Tik kitaip negu senelių laikais, dabar idealias sąlygas derliui saugoti dar užtikrina skaitmeninės technologijos.
Ūkininkai kompiuterio ekrane kiekvieną dieną gali sekti ir stebėti temperatūros, drėgmės, CO2 kiekį, deguonies tiekimą sandėliuose, obuolių laikymo kamerose.
„Tai leidžia užtikrinti, kad pirkėjai lietuviškais vaisiais lyg puikiausiu desertu galėtų mėgautis ir rudenį, ir žiemą, ir pavasarį“, – sako V.Urbonavičienė.
Kad išlaikytų per žiemą obuolius, Aukštaitijos ūkininkai nenaudoja nei vaškavimo, nei jokių papildomų chemijos priemonių.
Jie didžiuojasi, kad buvo vieni pirmųjų augintojų Lietuvoje, kurie maždaug prieš dešimtmetį pelnė „Ekoagros“ išduotą sertifikatą, pabrėžiantį, kad gėrybės užauginamos tausojant gamtą ir atitinka reikalavimus, keliamus pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės (NKP) sistemą auginamiems ar gaminamiems produktams.
Dėl to pakuotės su ūkyje užaugintais obuoliais žymimos ženklu „Kokybė“.
Jaučia „Maximos“ palaikymą
Obuolių augintojai planuoja, kad apie 700–1000 tonų šių metų derliaus pasieks „Maximos“ parduotuves.
„Su „Maxima“ bendradarbiaujame nuo tada, kai sumanėme realizuoti pirmuosius savo sodo derlius. Per tą laiką stipriai pasikeitė, modernėjo ir mūsų ūkis, ir partneriai – dabar darbas kartu veikia lyg laikrodis. Viskas sklandu, patogu, paprasta. Jaučiame didelį palaikymą ir pasitikėjimą – „Maximos“ vadybininkai gerai supranta vietos ūkių iššūkius ir poreikius“, – sako V.Urbonavičienė.
„Bendradarbiaujame su Lietuvos ūkininkais, nes norime, kad šviežių sezoninių daržovių ir vaisių kelias būtų kuo trumpesnis: iš sodo – tiesiai į parduotuvių lentynas. Urbonavičių ūkis buvo vienas pirmųjų, kuris pasiūlė savo obuolius „Maximos“ parduotuvėms ir įrodė, kad lietuviški vaisiai yra puikios kokybės. Per ilgus metus augintojai smarkiai išplėtė ratą savo pirkėjų, kurie rudenį pradeda ieškoti desertinių obuolių būtent iš Urbonavičių sodo“, – teigia „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Pasak V.Urbonavičienės, įprastai ūkio sandėliai ištuštėja kovo mėnesį, kai „Maximos“ pirkėjams pristatomi paskutiniai obuoliai.
„Lietuviško derliaus ypatybė – šviežumas ir natūralumas. Pirkėjai, kurie renkasi mūsų obuolius, esančius „Linkėjimai iš kaimo“ pakuotėje, gali būti tikri, kad obuoliai yra šių metų derliaus“, – teigia ji.
V.Urbonavičienė pažymi, kad skirtingai nei užsienyje Lietuvoje nėra saugyklų, kuriose obuolius būtų galima išlaikyti daugiau negu vieną sezoną, todėl lietuviškų vaisių pirkėjai visada gauna šviežią produktą.
Ūkininkė priduria, kad tuo tarpu užsienyje augintojai vis dažniau investuoja į tai, kad obuolius sandėliuose galėtų išlaikyti net kelerius metus.