Prognozuoja, kad veikla bus nuostolinga
Nuo ketvirtadienio veiklas atnaujinančioms viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams, kavinėms ir barams yra krūva ribojimų: veikti galės 7–21 val., leidžiant klientams valgyti ir gerti tik lauke, prie vieno staliuko sėdint ne daugiau kaip dviem žmonėms, išskyrus vienos šeimos ar vieno namų ūkio narius.
Nors verslininkai džiaugiasi leidimu atnaujinti veiklas, vis dėlto pripažįsta, kad tokie ribojimai verslams naudos neneša.
„Čia tik moralinė ir emocinė nauda, o finansiškai, kol bus tokie ribojimai, veikla bus nuostolinga. Bet tikimės, kad pamažu tų ribojimų mažės. Išvis džiaugiamės, kad galime veikti po pusės metų, tai mums kaip šventė“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Vilniuje esančio „Piano Man Bar“ direktorius Saulius Galdikas.
Nors lauko terasą klientams planuoja atverti jau ketvirtadienį, S.Galdikas baiminasi, kad prognozuojamas lietus ir šaltos dienos gali pakišti koją. Kaip jis teigė, kasdien ryte atsikėlus teks svarstyti, dirbti ar ne, nes gali būti ir taip, kad atsidarys, o visą dieną teks prastovėti be klientų.
„Kol kas atidarymo dienai turime rezervacijų, tik neaišku, ar jos įvyks, kai žmonės pamatys realias oro sąlygas, nes prognozuojamas ir lietus ir plius penki. Gyvename nežinioje, kai atsidarysime, pamatysime, ar buvo prasmės atsidaryti“, – kalbėjo S.Galdikas.
Į darbą kvies ne visą personalą
Vilniaus baro „Būsti trečias“ vadovas Martynas Dacius taip pat sakė, kad atidarymui jau ruošiasi, tačiau didžiausia problema ta, kad nėra apyvartinių lėšų, todėl paruošti lauko terasą sudėtingiau.
„Būtų pinigų, būtų galima greitai pasiruošti, bet dabar viską reikia daryti savo jėgomis, tai užtrunka. Reikia pirkti medieną, terasą sukalti, atnaujinti, perdažyti visus lauko terasos baldus, nupirkti visokių smulkmenų, tokių kaip peleninę ar kitų.
Aišku, dar reikia nupirkti produktų, gėrimų. Tas pirmas pilnas užpirkimas labai brangiai kainuoja“, – su portalu lrytas.lt pasiruošimo įspūdžiais dalijosi M.Dacius, paminėdamas, kad gali nespėti paruošti visos lauko terasos, tad ketvirtadienį galbūt dar bus atidaryta tik pusė jos.
Esami veiklos ribojimai pakoreguos ir į darbą kviečiamų darbuotojų sąrašą. Pasak M.Daciaus, kol kas bus kviečiamas visas salės personalas, aptarnaujantis klientus, tačiau visų virtuvės darbuotojų dar neprireiks.
„Jei prie kiekvieno staliuko bus po du žmones, nereikės didelių virtuvės pajėgumų. Vienu metu bus galima priimti apie dešimt staliukų, tai įpilsime alaus, nunešime ir valandą bus ramu.
Kai paskelbė, kad galime atsidaryti, naktį neužmigau, dėliojau grafikus, kiek ir kur darbuotojų reikia, kuriuos reikia iškviesti, kad neišeitume į minusą. Nes blogiausia būtų, jei leidus dirbti, dar į minusą išeitume“, – sakė jis.
Ši vasara bus skirta nuostoliams mažinti
M.Dacius prasitarė, kad dėl draudimo dirbti skolų tikrai prisikaupė, išmokėti dar ne visi atlyginimai darbuotojams, „kabo“ ir nesumokėti likučiai tiekėjams, o visos šios skolos per karantiną buvo tik atidėtos, tad dabar teks uždirbti, kad būtų galima išmokėti skolas. „Šita vasara nebus ta, kurios metu uždirbsime pinigus, tai bus atidirbinėjimas to, ką praradome“, – teigė jis.
Nors ekonomistai prognozuoja, kad tik atsidarius visoms veikloms ir kavinėms žmonės leis sukauptus pinigus į kairę ir į dešinę, verslininkas to nesitiki.
„Tas, kuris atėjo į barą alaus, vien dėl to, kad turi pinigų, nepirks kokio nors įdomaus viskio. Praėjęs karantinas irgi parodė, kad nebuvo taškymosi pinigais. Bent Vilniaus barai daugiausia uždirba iš turistų, kurie užsisako „full package“: salotų pavalgyti ir visa kita. O vietiniai dažnai pavalgo namie ar galvoja, kad grįžus namo dar kokį sumuštinuką suvalgys.
Bet visiškai nesiskundžiu, džiaugiuosi, kad atidarė. Nenoriu būti kaip Palangos verslininkai, kuriems viskas negerai: karšta – negerai, šalta – negerai. Tai yra daug geriau negu būti uždarytiems, tai mažas dalykas, kuris padės bent truputį atsistoti ant kojų ir suteiks optimizmo“, – pasakojo M.Dacius.
Tačiau dirbant nuo 17 iki 21 val., kai prie stalo gali sėdėti po 2 žmones, daug klientų ir pinigų surinkti nesitiki. „Tiek dirbant prie to paties staliuko galės pasikeisti tik dvi kompanijos. Kai prie staliuko sėdi du žmonės, jų sąskaita bus apie 10–15 eurų. Jei sąskaita bus apie 30 eurų, tai tikriausiai bus jau vau“, – komentavo verslininkas.
Klientai imdavo gudrauti
Visgi M.Dacius prisimena praeitų metų karantiną, kada žmonės baro darbuotojus imdavo apgaudinėti.
„Praeito karantino pirmą savaitę visi ėjo tvarkingai – po du žmones, o paskui atsirado daug tokių, kurie ateidavo ir sakydavo, kad yra trys sesės ar trys broliai.
Ateina ir šeši dvidešimtmečiai sako: „Mes šeši broliai, vienas ūkis, viename name gyvename.“ Mes į Registrų centrą juk neįlįsime, nepasižiūrėsime, tai tiesa ar ne. Jeigu pradėsime draskyti akis, kad jie meluoja, žmonės niekada nebesugrįš.
Tik jei ateis policija, juos patikrins. O žmonės juk gali sakyti, kad vienas yra nuo vieno tėčio, o kitas nuo kito, ir aš negaliu sakyti, kad jis meluoja“, – patirtimi dalijosi M.Dacius.
Jo nuomone, vertėtų ribojimus keisti, nes tokiais atvejais įsitikinti, ar tai tikrai vienas šeimos ūkis, nėra įmanoma. Tad derėtų leisti prie staliuko sėdėti iki keturių, net ir skirtingų šeimos ūkių, žmonių.
Vilniaus gatvėje yra daug barų, kurie ir iki karantino turėjo nedaug staliukų lauke, nes teritorija nedidelė, tad, vadovaujantis esamais ribojimais ir pastant lauke vos du staliukus, tiems verslams nebeapsimoka dirbti. M.Daciaus žiniomis, dėl šios priežasties yra nemažai barų, kurie ketvirtadienį dar neatsidarys.
Atsidarys šiek tiek vėliau
Ketvirtadienį neatsidarys ir Klaipėdos „Meridianas“. Pasak vadovo Gedimino Gudavičiaus, veiklos atnaujinimui jau pasiruošta, tačiau dėl numatomų šaltų orų, nuspręsta atidarymą pavėlinti.
„Esame arti jūros, plius – laivas „Meridianas“ yra aukščiau, tai visi skersvėjai pūs... Pagalvojome, kad neskubėsime atsidaryti šį savaitgalį, geriau padarysime dvigubą šventę: atidarymą surengsime mamos dienos proga, tad atsidarysime gegužės pirmą savaitgalį“, – portalui lrytas.lt pranešė G.Gudavičius.
Praeitais metais „Meridianas“ taip pat atidarytas neskubant, tik birželio 1 d., ir, kaip sako G.Gudavičius, sezonas praėjo puikiai.
„Gegužę dar neprasideda atostogų bumas, turistai dar nevažiuoja. Vasaros sezonas Klaipėdoje, kaip ir Palangoje, prasideda birželio mėnesį, apie birželio 15 d. Tai yra tas laikotarpis, kada pradedame dirbti intensyviai“, – pasakojo verslininkas.
Jis patikino, kad kainos šiemet tikrai nekils, tačiau tikisi sulaukti gausaus klientų būrio.
„Kainų lygis išliks toks pat kaip ir praeitais metais, o žmonės tikrai bus išsiilgę pilno serviso maisto. Manau, tikrai užsisakys pilną paketą, ne tik salotų ir mažą gėrimuką“, – spėjo G.Gudavičius.
Duris atvers, bet ar ilgam?
Kavinės „Skliautas“ savininkas Ąžuolas Gaižutis sakė, kad ketvirtadienį kavinės duris jau atvers, tačiau nežino, ar ilgam.
„Niekada nesitikėjau, kad prašysiuosi leisti dirbti. Kažkoks kosmosas. Ruošiamės, didelius dulkių sluoksnius valome nuo visų paviršių. Tik nežinau, ar ilgam. Bet užtat būsime švarūs, jei dar kartą mus uždarys.
Vyriausybės atstovai nesusitaria, kokį priims galutinį sprendimą. Aš jau niekuo nebetikiu, nes viena kalba, kita daro, nuomonės labai greitai keičiasi. Tad egzistuoja netikrumo jausmas“, – nuogąstavo Ą.Gaižutis.
Visgi jis tikisi, kad klientų, ypač nuolatinių svečių, tikrai sulauks.
„Dirbame jau beveik 30 metų, tad dauguma klientų mums jau kaip giminės, draugai. Aišku, sustačius stalus reikalaujamais atstumais stebuklo neturėsime, bus perpus mažiau svečių.
Bet turime uždengtą, įstiklintą terasą ir su šildytuvais kaip nors išgyvensime blogo oro laikotarpį“, – kalbėjo Ą.Gaižutis.
Visgi reikalavimas baigti darbą iki 21 val. yra skausmingas. Daug klientų per tokį trumpą darbo laiką priimti nepavyks, o skolos kaupiasi.
„Valstybė kompensuoja tik dalį, o visa kita kaupiasi į skolų krepšelį, kuris tik didėja. Lauko kavinių veikla neatsvers tų skolų, nes neturime užsieniečių, turistų, kurie vasaros sezono metu būdavo pagrindinis šaltinis, iš kurio užsidirbdavome vasarą, kad galėtume išgyventi žiemą.
O vietiniai, nors ir yra sutaupę pinigų, neduos tokio efekto kaip turistai, kurie atvažiavo tikslingai paišlaidauti“, – portalui lrytas.lt paaiškino verslininkas.
Anot Ą.Gaižučio, kavinėje kainos neturėtų nei augti, nei kristi, mažinti kainas būtų nepalanku pačiam verslui, o didinti irgi negalima – klientus reikia vėl pripratinti sugrįžti į kavines. Tačiau tikimasi, kad apsilankę klientai bus dosnūs.
„Manau, bus sąmoningų klientų, kurie nepagailės daugiau „arbatos“, nes ir darbuotojai patyrė nuostolių. Visi bendromis jėgomis bandysime lipti iš visos šitos nesąmonės“, – reziumavo jis.
Ribojimai
Lrytas.lt primena, kad nuo ketvirtadienio lankytojai valgyti ir gerti galės tik sėdėdami prie stalų, prie vieno staliuko leidžiant sėdėti ne daugiau nei dviem asmenims, išskyrus drauge gyvenančius.
Atstumas tarp stalų turės būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip metro atstumu.
Taip pat turi būti užtikrinta, kad prie stalų sėdintys lankytojai nuo keleivių takų, keleivių įsodinimo vartų, pėsčiųjų takų, gyventojų praėjimų į kiemus ar laiptines būtų nutolę ne mažesniu kaip metro atstumu.
Maitinimo įstaigose negalima tiekti maisto savitarnos principu, kai jį įsideda patys lankytojai, siūlyti lankytojams apklotų, naudoti daugkartinių meniu arba dezinfekuoti juos po kiekvieno naudojimo. Taip pat negali būti naudojami daugkartiniai daiktai, kurių negalima nuvalyti ar skelbti bei dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo.