This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Bakterijomis užterštą vištieną vis bandoma išparduoti Lietuvoje

Pranešimas spaudai

Daugiau nei pusė mikrobiologinių reikalavimų neatitikusios paukštienos į mūsų šalį buvo atvežta iš Lenkijos.

Per šią vasarą uždrausta tiekti į rinką daugiau kaip 40 tonų (10 partijų) nesaugios paukštienos, į Lietuvą įvežtos iš Lenkijos, Vengrijos ir Rumunijos. Visose minėtose partijose nustatyta tarša patogeniniais mikroorganizmais – Salmonella spp. bakterijomis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atlieka reguliarią maisto ir veterinarinę kontrolę. Tarnybos duomenimis, daugiau nei pusė mikrobiologinių reikalavimų neatitikusios paukštienos (25 tonos, 7 partijos) į mūsų šalį buvo atvežta iš Lenkijos. 12 tonų (2 partijos) nesaugios paukštienos kilmė Vengrija, 3 tonų (1 partija) – Rumunija.

Siekiant apsaugoti vartotojus, visa Lietuvą pasiekusi paukštienos produkcija, kurioje nustatyta salmonelių bakterijų, atšaukta iš rinkos ir saugiai sunaikinta specializuotose įmonėse.

Dalis nesaugios paukštienos sulaikyta įmonių sandėliuose ir į rinką nepateko. Už į rinką pateiktą nesaugią paukštieną įmonės sulaukė VMVT inspektorių sankcijų.

VMVT atkreipia dėmesį, kad už parduodamų produktų saugą atsako jų pardavėjai, todėl prekybininkai turi stengtis pasirinkti patikimus tiekėjus, kurie turi įsidiegę savikontrolės sistemas, įgyvendina laboratorinių tyrimų programas, užtikrina aukščiausius higienos standartus ir vykdo išsamias laboratorinių tyrimų programas.

Taip pat, kaip numato tarptautinės rekomendacijos, labai svarbu reguliariai audituoti tiekėjus, siekiant įsitikinti jų patikimumu.

Rinkdamiesi šviežią paukštieną vartotojai turėtų atkreipti dėmesį, ar ji parduodama iš šaldymo įrenginių, ar juose nurodyta temperatūra neviršija rekomenduotinos ne aukštesnės kaip 4 laipsnių temperatūros.

Reikėtų įsitikinti, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, nepirkti produkcijos su pažeista pakuote. 

Be to, mažinant riziką susirgti salmonelioze, būtina tinkamai termiškai apdoroti žalią gyvūninį maistą, laikytis asmeninės higienos ir saugaus maisto tvarkymo principų.