Vertinant interneto erdvėje viešai skelbiamą informaciją, nustatyta, kad asmenys vykdė įvairias maisto tvarkymo veiklas: gamino ir siūlė įsigyti paruoštų valgių ir patiekalų (41 proc.), konditerinių miltinių kepinių (51 proc.), banketams ar šeimos šventėms skirtų valgių, patiekalų ir konditerijos gaminių (4 proc.).
Tuo tarpu vaisių ir daržovių perdirbimu užsiimančių subjektų buvo 2 proc. ir vos 1 proc. tikrintųjų vertėsi maisto produktų transportavimu.
Be to, vykdant stebėseną užfiksuotas ir vienas nelegalus maisto produktų iš prekybos centro pristatymo į namus atvejis.
„Nuo šių metų pradžios visi norintys nedideliais kiekiais gaminti ir parduoti maisto produktus vartotojams reikiamus leidimus gali gauti daug paprasčiau ir greičiau, supaprastinti reikalavimai, sumažintas privalomų pateikti dokumentų kiekis, prašymai dėl veiklos registracijos priimami ir nuotoliniu būdu.
Tad smulkiesiems maisto produktų tvarkytojams šiuo metu tikrai labai palankus metas trauktis iš šešėlio ir imtis veiklos legaliai, suteikiant savo klientams visas būtinas maisto saugos ir vartotojų teisių garantijas.
Reaguodami į patikrinimų rezultatus, mūsų specialistai visiems leidimų neturėjusiems smulkiesiems maisto gamintojams ir prekeiviams išsiuntė raginimus su aiškiomis rekomendacijomis, kaip įteisinti veiklą, ir perspėjimus apie galimas sankcijas už nelegaliai vykdomą veiklą“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) direktorius Darius Remeika.
VMVT išduotus leidimus privalo turėti visi maisto produktus gaminantys ar juos parduodantys asmenys. Įregistruoti naują veiklą galima ir karantino metu, atitinkamam VMVT departamentui pateikiant reikiamus dokumentus.
VMVT duomenimis, nuo šių metų pradžios pasinaudoti supaprastintais reikalavimais ir imtis maisto tvarkymo namuose apsisprendė 50 naujų subjektų – kepyklų veiklai ir miltinių produktų gamybai mažais kiekiais užsiregistravo 38, o paruoštų valgių ir patiekalų gamybai mažais kiekiais – 12 maisto tvarkymo subjektų.
Dėl COVID-19 pandemijos ir Lietuvoje paskelbto karantino nuo kovo 16 d. viešojo maitinimo įstaigos buvo priverstos laikinai apriboti arba visiškai nutraukti savo veiklą, išskyrus atvejus, jeigu galėjo sudaryti sąlygas pagamintą maistą išsinešti arba kitais būdais pristatyti vartotojams.
Daugėjant tokią paslaugą siūlančių asmenų ir įmonių, VMVT specialistai primena, kad karantino metu teikiantiems viešojo maitinimo patiekalus išsinešimui, būtina pasirūpinti, kad jie būtų dedami į švarias, skirtas sąlyčiui su maistu pakuotes, pristatymui paruoštas maistas turi būti laikomas ir transportuojamas temperatūrą padedančiuose išsaugoti termosuose, šaltkrepšiuose ar pan.
Be to, kiekvienoje transporto priemonėje privalo būti priemonių, skirtų valyti ir dezinfekuoti rankas bei paviršius.
Maisto saugos specialistai perspėja – įsigydami maisto produktų iš nelegalių prekiautojų, vartotojai rizikuoja nusipirkti nekokybiškų ir nesaugių produktų.
Todėl rekomenduojama net ir perkant internetu tai daryti tik iš patikimų, savo veiklą registravusių subjektų, interneto svetainėje apie maisto produktus pateikiančių visą privalomą informaciją apie sudėtį, nurodančių savo tikslius kontaktus, įskaitant juridinio ar fizinio asmens pavadinimą bei konkretų adresą.
Patikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo turėdamas reikiamus dokumentus, galima VMVT interneto svetainėje: https://vmvt.lt/opendata/mtsr/.
Pastebima, jog nelegali paruoštų valgių ir patiekalų, įvairių miltinių produktų, vaisių, daržovių ir pan. prekyba dažniau aptinkama ne tiesioginės prekybos portaluose, bet populiariausiuose socialiniuose tinkluose. Todėl, pasak VMVT atstovų, rizikingiausioms maisto gamybos grandinės sritims ir toliau skiriamas didžiausias dėmesys.