Imasi saugumo priemonių
Ketvirtadienį, sausio 30-ąją, Švedijos baldų gamybos milžinė „Ikea“ paskelbė uždaranti visas žemyninėje Kinijoje esančias savo parduotuves.
Išmaniųjų telefonų gamintojai „Apple“, kurių produkcija surenkama Kinijoje, dviem savaitėms atidėjo įrangos išsiuntimą, o dalis avialinijų atšaukė skrydžius į Kiniją.
O gal verta baimę įsileisti ir pro kinų restoranų duris?
Lietuvoje įsikūrusių kinų maisto restoranų šeimininkai tikina, kad lietuviai boikoto kinų maistui dar nepaskelbė. Tačiau pripažįsta, kad naujasis virusas gali padaryti rimtos žalos jų verslui.
Kinų virtuvės neišsižadėjo
Penktadienį Kaune, japonų ir kinų maisto restorane „Juodas“ pietavęs Martynas patikino, kad pasirinkdamas kinų virtuvę nė nesusimąstė apie galimą koronaviruso grėsmę.
„Net į galvą nebuvo atėjusi tokia mintis, kad gal reikėtų vengti kinų maisto, nors apie koronavirusą tikrai daug girdžiu ir pats daug juo domiuosi, – patikino kaunietis. – Man patinka kinų virtuvė, tad jos neketinu išsižadėti.
Manau, kad maisto produktai patiekalams tikrai nėra atgabenti iš Kinijos, o yra vietinės gamybos. Tik patys patiekalai ruošiami pagal kinų sukurtas receptūras.“
Apskritai dėl koronaviruso jis nėra linkęs panikuoti.
„Kol kas nematau panikai priežasčių. Manau, kad kasmetinė gripo epidemija laikinai išguldo daugiau žmonių negu šis virusas milijardinėje valstybėje. Taip, jį reikia stebėti, galbūt jis išplis ir pavirs didele epidemija, bet kol kas koronavirusas man nesukelia baimės“, – kalbėjo vyras.
Valgė ir valgo
„Didžiosios Kinijos“ restoranų direktorė Viktorija Šuminskienė teigė, kad, palyginti su praėjusių metų sausio rezultatais, lankytojų skaičius išliko toks pat.
„Iki šiol klientai neuždavė klausimų ir nesuabejojo tuo, kad kinų maisto restoranai nesusiję su viruso grėsme.
Klientų panikos kol kas nejaučiame – tie, kurie buvo nuolatiniai mūsų klientai, jais ir išliko. Jie dažnai ateina pietauti.
Mes su jais pabendraujame. Jie sako, kad panika dėl viruso grėsmės keliama be reikalo.
Juk pasigauti virusinę ligą galima bet kur, net ir išėjus į gatvę. Kas ten žino, kas kur buvo, kur keliavo?“ – svarstė V.Šuminskienė.
Tačiau restoranų savininkė pripažįsta – dėl ateities užtikrintumo nėra.
„Yra nerimo dėl restorano ateities. Kaip visuomenė sureaguos? Kaip tas virusas plis? Pasikalbame tarpusavyje ir apie tai. Ši baimė yra susijusi su verslu. Jis jis gali nukentėti, jeigu žmonės puls į paniką“, – kalbėjo „Didžiosios Kinijos“ vadovė.
Nerimauja dėl artimųjų
Yra ir pagrįsto nerimo, kurį kelia sustabdyti skrydžiai į Kiniją. Jį patiria patys kinai, dirbantys „Didžiosios Kinijos“ restoranuose.
„Mūsų virėjai yra iš Kinijos, jie pergyvena dėl savo šeimų. Jeigu kažkas atsitiktų jų artimiesiems, jie negalėtų grįžti namo, – kalbėjo V.Šuminskienė. – Taigi darbuotojai kalba apie tai, kad jiems neramu dėl artimųjų. Laimei, jų šeimos gyvena toli nuo viruso židinio esančiuose regionuose, kurių virusas dar nepasiekė“.
Nebijo, bet paklausia
Viena iš kinų maisto restorano „Pekino antis“ vadovių Jūratė Vang patikino, kad susieti koronavirusą ir kinų maisto restoranus – absurdiška.
Jos teigimu, lietuviai to ir nedaro – lankytojų skaičius yra maždaug toks pat, kaip kiekvienų metų pradžioje.
„Prasidėjus naujiems metams apyvarta visada sumažėja. Per šventes žmonės išleidžia daug pinigų, ir dažniausiai sausį jų turi tik būtinosioms išlaidoms.
Galbūt įtakos daro ir tai, kad sausį atostogauja mokiniai, ir šeimos kur nors išvyksta pailsėti.
Ne vienas restoranas patiria tai, kad sausį lankytojų sumažėja. Todėl neįmanoma būtų įžvelgti kokių nors lankytojų srauto ir koronaviruso baimės sąsajų. Žmonės supranta, kad kinų restoranai nekelia jokios grėsmės“, – kalbėjo J.Vang.
Vis dėlto, jos teigimu, kai kurie lankytojai paklausia, ar pastaruoju metu kas nors iš darbuotojų nebuvo Kinijoje.
„Darbuotojai, kurie planavo atostogauti Kinijoje, atidėjo atostogas ir nevažiuos namo tol, kol nebus saugu. O nauji darbuotojai iš Kinijos dabar nė negali atvykti, – patikino J.Vang. – Iš tos provincijos Kinijoje, kurioje yra infekcijos židinys, draudžiama žmonėms išvykti.
Priežasčių baimei juk galima visokių prisigalvoti, pavyzdžiui, bijoti kokios nors rasės“.
Moteris paneigė ir gandus apie baimę užsikrėsti per maistą, kuris esą importuojamas iš Kinijos.
„Tam tikrų produktų galiojimo laikas tėra dvi savaitės. Todėl per tokį trumpą laiką jų iš Kinijos mes net ir teoretiškai negalėtume gauti. Taigi iš Kinijos importuotų produktų restoranuose nėra“.
Restorane „Kinų Jonas“ dirbanti padavėja paantrino, kad žinios apie koronavirusą nepadarė jokios įtakos restorano veiklai.
„Be to, mūsų restorane dirbantys kinai šiuo laikotarpiu nei buvo išvykę į Kiniją, nei grįžo iš jos“, – patikino ji.