Latviai sutuoktiniai vietą, kur baigiasi pasaulis ir galima sutikti Aną, įsigijo dėl labai jautrios priežasties

2019 m. gruodžio 14 d. 11:08
Važiuojant į Anos kaimą Latvijoje, apie 40 kilometrų nuo Siguldos, teks dardėti miško keliu. Kai kone prarasite viltį surasti tai, ko ieškote, išvysite kelias apleistas sodybas. Pariedėjus dar į priekį prieš akis iškils baltomis kolonomis pasidabinęs pastatas, o prieš jį pamatysite XVIII amžių menančius senojo dvaro griuvėsius. Viskas. Atvykote į „Annas Hotel“ – viešbutį, už kurio, atrodo, baigiasi pasaulis.
Daugiau nuotraukų (54)
Dvaro šeimininkai ne kartą keitėsi. Rusijos imperatorė Jelizaveta Anos dvarą kadaise padovanojo Wilhelmo von Fermoro šeimai. O XIX amžiaus pabaigoje jis tapo vienos turtingiausių ir įtakingiausių Vidžemės šeimų – Tranzių – nuosavybe. Iki pat XX amžiaus pradžios čia buvo justi dvaro atmosfera.
Todėl ir dabartinių šeimininkų tikslas – išsaugoti elegancijos ir prabangos dvelksmą.
Viešbutis buvusio dvaro teritorijoje buvo atidarytas prieš dešimt metų. Jo interjere su, atrodytų, senais medžio baldais dera modernumas, tarkime, išlakios sofos ar stiklinės dušų durys. Yra kambarių su baldakimu, židiniu, vonia miegamajame.
„Annas Hotel“ papėdėje tyvuliuoja ežeras. Kalbama, kad iš kitos ežero pusės vakarais atsklisdavo garsai, kuriuos sukeldavo nelabasis. Kaimo senbuviai ir vadindavo šį ežerą Nelabuoju, nors oficialus jo pavadinimas – Anos ežeras. Dabar kaimas sunykęs, gyvybingas tampa tik vasarą, kai čia suvažiuoja pailsėti sodybų šeimininkai.
Puse lūpų šnabždama, kad kartais vėlų vakarą po kaimą vaikšto Ana – ta, kurios vardu jis ir pavadintas. Mistika dvelkiančių istorijų romantika ypač įkvepia poras ir jos pasirenka šią vietą sutuoktuvėms.
Romantiškai skamba ir jau šių laikų istorija. Šis viešbutis prieš kelerius metus perėjo į rankas naujiems šeimininkams. Tiesiog paviešėti atvykusiems rygiečiams sutuoktiniams labai patiko ši vieta. Juolab būtent čia viešint pradėjo vaikščioti jų duktė, vėliau jie čia šventė mergaitės gimtadienį.
„Tad, kai išgirdo, kad „Annas Hotel“ parduodamas, išsyk nusprendė pirkti. Nors viešbučių verslas jiems iki tol buvo svetimas“, – šypsodamasi pasakojo viešbučio direktorė Lyva.
Šią vietą atokiame kampelyje, 40 kilometrų automobiliu nuo Siguldos, jau atrado latviai, vasarą „Annas Hotel“ sulaukia vokiečių, o kartais atvyksta svečių ir iš Amerikos.
„Tada jų klausiu, kaip apie mus sužinojo. Juk mes giliai miške, nelengva surasti, juolab ne tiek daug apie mus rašyta. Paaiškėja, kad išgirdo iš draugų“, – sakė Lyva.
Vienu metu viešbutyje gali apsistoti 40 žmonių. Šeimos ir jaunavedžiai pamėgo atskirą namelį, kuris pastatytas kiek atokiau. Jame išėjus į terasą prieš akis tyvuliuoja ežeras.
„Būna savaitė, kai pas mus atvyksta romantikos ieškančios poros. O būna, kai suvažiuoja šeimos su vaikais. Tada būna daugiau šurmulio“, – šypsojosi „Annas Hotel“ vadovė.
Vaikai čia laukiami – jiems šeimininkai įrengė erdvų kambarį, kuriame ant sienų galima piešti kreida. Ten rasite ir namelį vaikams, jame yra netgi virtuvė.
Ir vaikams, ir suaugusiesiems patinka karaokė.
Atsigauti galima SPA zonoje, ten yra baseinas, pirtys, sūkurinė vonia. Čia atliekami įvairūs masažai, grožio, jauninamosios procedūros.
Vasarą dviviečiame numeryje galima apsistoti ir už 135 eurus per naktį, erdvesni kambariai atsieina brangiau. Į kainą įskaičiuotos SPA paslaugos – baseinas, vonia ir pirtys.
Rūsyje yra kambarys, kuriame šiltuoju sezonu rikiuojasi meškerės, – svečiai nepraleidžia galimybės pažvejoti, o žiemą jas pakeičia slidės, vaizdingos apylinkės svečius įkvepia išmėginti lygumų slidinėjimą.
Lyva kone vos įžengus į viešbutį padavė trasų žemėlapį ir paragino pasivaikščioti, juk prieš ar po vakarienės, kol Anos kaimo negaubia sutemos, malonu pamankštinti kojas. Žemėlapyje nurodyta 11 trasų. Vienoms įveikti pakaks pusvalandžio, kitoms prireiks valandos.
Per vakarienę Lyva papasakojo apie kiekvieną patiekalą – iš ko ir kaip pagamintas. Restorano meniu sutelpa vos į vieną puslapį. Šitaip kokybei duoda kelią kiekybė.
Gardūs valgiai ten, kur valdovė – gamta
Dar viena ypatinga vieta – netoliese. Tai Amatciemas.
Kai čia važiuojame, nuo supančios gamtos grožio plečiasi akys. „Čia nuostabu“, – šūkteli mūsų vairuotojas devyniolikmetis latvis Filipas. Telieka jam pritarti – Amatciemas, kuriame yra „Jonathan SPA Estate“, įkurtas pagal ypatingus dėsnius, tad ir aplinka čia nepaprasta. O virtuvės šefas siūlo dailiai patiekiamų gardžių patiekalų.
Apie Amatciemą (lietuviškai pavadinimas skambėtų Amatkaimis – kaimas prie Amatos upės), apipintą legendomis, lietuviai jau girdėję. Tai modernus kaimas miške. Kone vienoduose mediniuose namuose, kuriuose paprastumas tampa prabanga, gyvena labai turtingi žmonės.
Netoli Cėsių miesto nusipirkęs 3 tūkst. hektarų žemės sklypą kalvotoje vietovėje milijonierius Aivaras Zvirbulis, vadinamas tiesiog Čiriu, įkūrė miestelį, kuriame galioja ypatingos taisyklės. Tarkim, jokių tvorų ir šunų, mat tai trukdytų laukinei gamtai.
Pagrindinė taisyklė Amatcieme tokia: „Čia valdovė gamta, o ne žmogus.“
Įriedant į šį kaimą pasitinka, kaip ir priklauso, tokio pat stiliaus pastate įsikūręs „Jonathan SPA Estate“. Tai viešbutis, SPA paslaugų centras ir restoranas po vienu stogu.
Svečiai čia gali mėgautis jėgų suteikiančiu švariu oru, SPA procedūromis, voniomis, plaukioti baseine. Ne vienas svečias vakarais laiką leidžia „Jonathan SPA Estate“ įrengtame skaitymo kambaryje arba kino teatre.
Na, ir, žinoma, dar vienas dalykas – šios vietos šeimininkai itin didžiuojasi restoranu. Jame galima skanauti virtuvės šefo iš vietos produktų paruoštų valgių įsitaisius prie lango, pro kurį veriasi įstabus vaizdas į mėlynuojančius ežeriukus.
Jau skaitant valgiaraštį skiriasi seilės: kepta eršketų filė su bulvių koše ir keptomis voveraitėmis, kukurūzinė (geltonoji) vištiena su svieste keptomis pupelėmis ir sacebelio padažu, troškinta ėriuko koja su perlinių kruopų koše ir raudonuoju padažu, jautienos kepsnys su voveraičių padažu. Tiems, kurie nori lengvesnio patiekalo, tiks keptos avienos salotos su ridikėlių užpilu ar ravioliai su antiena.
Restorano šeimininkai nepamiršo ir vegetarų. Jie, tarkim, gali rinktis bulvinukus su baltuoju padažu, grybais ir kietuoju sūriu arba šiltas špinatų ir pomidorų salotas su migdolais. Restorano darbuotojai patarė rinktis troškintą triušieną su sviesto padažu ir keptais šakniavaisiais. Patiekalas tikrai nenuvylė.
„Jūs būtinai turite paragauti mūsų firminio „Napoleono“ deserto su vaniliniu padažu ir kriaušių piurė“, – patikino padavėjas Igoris.
Bendrauti su Igoriu lietuviams paprasta, mat jis moka nemažai lietuvių kalbos žodžių. Tad desertą pagirti galima ir lietuviškai. Sekmadieniais čia rengiami vėlyvieji pusryčiai, vietą patartina rezervuoti iš anksto. Kaina suaugusiajam – 27, vaikui (6–12 metų) – 14 eurų.
LatvijaTurizmas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.