Sūrių pavydėtų ir prancūzai
Čia siūlomi ne tik tradiciniai, mūsų skoniui įprasti (o jaunimo gal jau ir užmiršti) rūkyti mėsos gaminiai iš vietinės žaliavos, natūralūs padažai ruginė naminė duona ir varškės sūriai.
Lietuviai ūkininkai pagamino ir elitinių brandintų fermentinių sūrių, kurie skonio savybėmis prilygsta prancūziškiems ar itališkiems elitiniams sūriams.
Vis portalo lrytas.lt kalbinti tik vos prieš savaitę atvėrusios prekybos įstaigos lankytojai labiausiai išsiilgę lietuviškos kaimiškos duonos.
Tarp įvairių kepinių krautuvėlėje puikuojasi ir kulinarinio paveldo ženklu pažymėta sutuoktinių ūkininkų Audronės ir Albino Kisielių duona, iškepta jau išnykusiame Radviliškių kaime (Panevėžio raj.). Štai tokios lietuviškos gudrybės: kaimo nebėr, bet duona čia dar tebekepama.
Kainodara – kaip turguje
„Kraitė“ – tai pirmoji kooperuotų ūkininkų krautuvėlė Kaune ir antroji visoje Lietuvoje (pernai jos pilotinis projektas startavo Jonavoje).
„Vienam ar dviem ūkininkams turėti parduotuvę neapsimokėtų, o kai susiburia jų daugiau, tada galima tikėtis pelno. Kainos panašios, kaip ir turguje, bet krautuvėlė – po stogu, ir darbo laikas ilgesnis, nei turgaus“, – apie idėją steigti ūkininkų kooperatyvinę parduotuvėlę aiškino Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas Mindaugas Maciulevičius.
Padeda ūkininkaujančioms šeimoms
Už prekystalio stovėjusi pardavėja Jadvyga Smalinskienė sakė, kad nors parduotuvėlė atidaryta neseniai, tačiau pirkėjai, ypač išsiilgę „tikro“ lietuviško skonio, ją jau aptiko ir pirkėjų vis daugėja.
„Pagaliau, Petrašiūnuose ir nebuvo turgaus, o mikrorajonas taigi didelis. Anksčiau petrašiūniškiai blaškydavosi po įvairius miesto turgus, o dabar nebereikės toli keliauti“, – sakė ilgametę darbo prekybos srityje turinti moteris.
M.Maciulevičius sakė, kad dar vieną „Kraitelę“ numatoma šį rudenį atidaryti Garliavoje (Kauno raj.) ir paaiškino tokių mažų krautuvėlių rinkodaros strategiją: „Mes nesiekiame konkuruoti su prekybos centras, net minties tokios neturėjome. Bet matome rinkos nišą ir bandome sudaryti sąlygas rinkoje įsitvirtinti šeimos ūkiams, kad lietuviškos žemės ūkio produkcijos gamintojai susitelkę galėtų išgyventi“.