Turgus – tik drąsiems: išbandymas maistu, kurio lietuviai paprastai nevalgo

2018 m. rugsėjo 2 d. 16:19
Dar niekada neragavote keptų žiogų? Džiovintų šilkverpių? Ir netgi vynuoginių sraigių, kurių pilni mūsų parkai?
Daugiau nuotraukų (200)
 Sekmadienį daugybė drąsuolių tiesė rankas ir skanavo tai, kas neįprasta nei mūsų skrandžiams, nei mūsų stalui.
Į tokią drasuolių fiestą vilniečius ir miesto svečius pakvietė prieš savaitę startavusio bendruomeniškumo ir gastronomijos festivalio „Turgus 2.0” organizatoriai.
Turgus ir drąsiems, ir smalsiems
Praėjusį sekmadienį šis netradicinis, Halės turgavietės pašonėje šurmuliavęs turgus sulaukė itin daug dėmesio ir palaikymo.
Todėl pirmąjį rugsėjo sekmadienį gatvės maisto turgus grįžo su dar daugiau įvairovės. Buvo mestas naujas iššūkis: renginio tema – drąsus maistas.
„Tvarkydami šiukšles po pirmojo „Turgus 2.0” patyrėme keistą dalyką. Mesdami jas į konteinerius supratome, kad jos kvepia skaniai. Nors ten ir buvo atliekos, bet tai buvo kokybiškų produktų atliekos. Tai mus privertė susimąstyti apie tai, kur vis dėl to yra gastronomijos ribos, jei net šiukšlės kartais kvepia skaniai”, – apie tai, kaip gimė idėja antrojo renginio temai pasakojo vienas iš renginio organizatorių Dominykas Čečkauskas.
Renginio organizatoriai sekmadienio turgaus lankytojų ir dalyvių nusprendė pasiteirauti, kas jų nuomone yra ar turi būti valgoma ar nevalgoma apskritai, todėl neatsitiktinai pasirinkta tema – „drąsus maistas”. 
Turguje dalyvavo ūkininkai, auginantys neįprastus padarus ar spaudžiantys ypač aromatingus sūrius, „Austrių maestro” kvietė vaišintis retomis jūros gėrybėmis, maisto vagonėlių ir pop-up restoranų šefai siūlė išmėginti neįprastus skonių derinius. Vienok drąsiausias šio renginio akcientas – vabzdžių degustacija.
Vabzdžių degustacija
Patiems drąsiausiems savo lankytojams kartu su renginio draugais „Insektariumas” paruošė retą progą Lietuvoje paragauti įvairių rūšių vabzdžių, o mažesniems turgaus lankytojams apžiūrėti gyvus vabalus. „Turgaus meniu: šilkverpių lervos, juodosios skruzdėlės, svirpliai, didieji milčiai ir dar daugelį kitų skanėstų”, – pasakojo vienas iš organizatorių Mindaugas Jakas.
„Valgoma viskas, kad nenuodinga“, – tikino įvairiais vabzdžiais vaišinanti mergina. Drąsiausi buvo vyrai ir vaikai. Šie egzotiški, traškučių skonį primenantys patiekalai atvežti iš Didžiosios Britanijos, tačiau „Insektariumas” netrukus žada pasiūlyti ir vietonės produkcijos.
Kanapės legaliai
Iš vagonėlio kanapių arbata, aliejumi, sėklomis, kanapėmis pagardintais kepiniais  prekiaujanti Viltė Adomavičiūtė nepailsdama pasakojo apie kanapių naudą sveikatai ir skrandžiui. Savo ūkyje prie Zarasų legaliai kanapes auginanti moteris vos spėja suktis – ir taip kiekvieną savaitgalį. Tai mugė, tai koks koncertas, o neretai jos vagonėlį galima rasti ir privačiuose vakarėliuose.
Kauno rajone, Raudondvaryje aštriųjų pipirų rojų užveisusi Laura Garštvaitė turgaus lankytojus savo produkcija tiesiogine prasme vertė iš koto. Jos pagardai, paprikos – ne kiekvieno drąsuolio skrandžiui. Ant stalo – uogienės su pipirais, tik iš daržo nuskinti įvairių spalvų pipirai. Čia pat ir pačios Lauros pagamintas garsusis pagardas “Adžika“, tik užpatentuotas pagal savininkės pavardę ir tapęs „Gardžika“. 
 Turgaus lankytojams teko ne tik paragauti tokių padarų, kurie krebžda, rangosi, smirda, bet ir pasiklausyti ausis kutenančių ir mūsų estetiniam suvokimui uššūkį keliančių industrinės muzikos garsų.
Turgus dar tęsiasi. Viską vainikuos naktinis gastronominio kino seansas po atviru dangumi.
turgusHalės turgus^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.