Trečiadienį parlamentas balsavo, ar vetuoti Europos Komisijos pasiūlymą padaryti išimtį ir leisti kebabų mėsoje naudoti fosfatus. 373 parlamentarai pasisakė, kad komisijos sprendimas turėtų būti vetuotas, tačiau šių balsų nepakako.
Susirūpinimą dėl kebabų išsakė Europos parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas. Jis įsitikinęs, kad kebabų mėsoje neturėtų būti leidžiama naudoti fosforo rūgštis, difosfatų, trifosfatų ir polifosfatų.
Šio siūlymo palaikytojai remiasi mokslinių duomenų analize, kuri atskleidžia potencialų ryšį tarp fosfatų ir didesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Nepritariantieji įsitikinę, kad šių rizikų susisieti neįmanoma, o net jeigu fosfatai išties kenksmingi – tai tik dideliais kiekiais.
Mūšis dėl fosfatų kebabuose virė ne tik parlamente. Paskelbus apie planus drausti fosfatų naudojimą, sukilo kebabinių savininkai. Kai kurie jų tai net vadino „kebabų diskriminacija“, kuri sugalvota norint pakenkti verslininkams, iš kurių daugiausia – turkų.
Pagal šiuo metu galiojančias ES taisykles, fosfatų priedų mėsoje naudoti negalima, tačiau dėl įvairiausių išimčių jie yra naudojami, kad pagerintų skonį ir išlaikytų mėsos drėgnumą.
„Buvo svarstoma leisti fosfatus kebabų iešmuose. Šių iešmų gaminimo technologija yra tokia, kad suformuotas iešmas yra užšaldomas, o prieš naudojimą atitirpinamas, tai fosfatai šiame procese būtų naudingi tuo, kad pagerintų mėsos kokybę, kuri po šitų etapų suprastėja“, – BNS aiškino Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė.