Vertinamos socialiai atsakingos Lietuvos įmonės

Įmonių socialinė atsakomybė – tai užgaida, mada ar būtinybė? Sprendžiant iš to, kad Lietuvoje Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo (NAVA) konkursas organizuojamas jau dešimtą kartą, galima teigti, kad bent jau daliai įmonių tai yra svarbu.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2017, 2:18 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 10:00 AM

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, rengianti su socialiniais partneriais šiemet šį konkursą, skatina įmones įsivertinti savo veiklą gerinant klimatą darbovietėje, rūpinantis aplinka, bendruomene ir kt. Tai padeda ir kitoms perimti gerąją patirtį.

Šį ketvirtadienį, lapkričio 23 dieną NAVA skelbs įmones nugalėtojas šiose nominacijose: „Metų darbovietė 2016“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė 2016“, „Metų aplinkosaugos įmonė 2016“, „Metų socialiniai atsakinga įmonė“, taip pat šiemet bus įteikti papildomi apdovanojimai už 2016 m. pasiekimus moterų ir vyrų lygybės bei neįgaliųjų integracijos srityse.

Šiemet NAVA konkurse nominuotos įmonės savo kasdienėje veikloje taiko įvairias naudingas, socialiai atsakingas praktikas, kurios kuria ilgalaikę naudą visuomenei, aplinkai, įmonės darbuotojams. Pavyzdžiui, „Telia Company“, siekdama užtikrinti kuo mažesnį įmonės veiklos žalingą poveikį aplinkai, kuria ir įgyvendina efektyvaus energijos vartojimo tinklus – jei įmanoma, vietoj iškastinio kuro, pvz., dyzelino, benzino ir gamtinių dujų, naudojama atsinaujinanti energija, pvz., ekologiška elektros energija ir saulės energija, tinkamai perdirbamos atliekos, pakartotinai naudojama įranga, prieš renkantis tiekėjus taip pat atsižvelgiama, ar jie rūpinasi aplinkosauga.

Taip pat, siekdama išvengti neigiamo poveikio aplinkai ir kelionių išlaidų, „Telia Company“ pirmenybę teikia bendravimui virtualiosiomis priemonėmis bei, jei tikrai yra poreikis keliauti darbo tikslais, siūlo apsvarstyti galimybę ne skristi ar vykti automobiliu, bet pasinaudoti visuomeniniu transportu ar vykti traukiniu.

Įmonėje „Swedbank“ nuo 2007 metų visos grupės mastu vykdomas darbuotojų nuomonės tyrimas VOICE, skirtas identifikuoti gerąją praktiką bei iššūkius. Šis tyrimas skirtas vertinti sritis, turinčias didžiausią įtaką kuriant vertę klientams. Įmonė didelę reikšmę teikia stiprios organizacijos kultūros kūrimui, kur darbo vertybės atitinka organizacijos vertybes. VOICE tyrimu matuojama kiek „Swedbank“ organizacijos Lietuvoje darbuotojai žino įmonių grupės vertybes ir tiki jomis. VOICE indeksas parodo bendrą darbuotojų pasitenkinimą organizacijoje vykstančiais procesais, bendradarbiavimo kultūra, mokymosi atmosfera, turima atsakomybe bei kompetencija.

Šiųmetiniai Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimai vertins įmonių indėlį, siekiant mažinti neigiamą poveikį aplinkai, taip pat indėlį į bendruomenės iniciatyvų skatinimą, įmonės vidaus aplinkos kūrimą, kurioje būtų skatinama lygybė ir įvairovė. 2016 metų NAVA nugalėtojai paaiškės jau šį ketvirtadienį, lapkričio 23 dieną.

Įmonių socialinės atsakomybės (ĮSA) praktikos nauda juntama tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai. Ji lemia įmonės sąnaudų mažinimą (pvz., žaliavų ir energijos resursų taupymas, mažesnė darbuotojų kaita, išaugęs jų darbo efektyvumas), geresnį verslo rizikos valdymą (sumažinama reputacijos praradimo ar priežiūros institucijų sankcijų rizika), taip pat geras sąlygas veiklos plėtrai (keliama darbuotojų kvalifikacija ir motyvacija, didinamas vartotojų lojalumas, investuotojų ir finansinių institucijų pasitikėjimas) ir netgi eksporto plėtrą.

Svarbu tai, jog ĮSA praktika pritaikoma visų dydžių ir tipų organizacijoms: smulkaus ir vidutinio sektoriaus įmonės taip pat gali pasirinkti savo specifiką geriausiai atitinkančius ĮSA veiksmus ir juos įgyvendinę gauti naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.