Lietuvos braškių augintojai klientus kviečia tiesiai į uogų laukus. Atvykę su savo kibirais ar dėžėmis žmonės raginami tiesiai iš lysvės patys prisiskinti braškių.
Už priskintą kilogramą tenka mokėti eurą. Kiti ūkininkai tokią pat kainą taiko litrui braškių.
Ūkininkai tikina, kad į laukus klientus kviečia todėl, kad jiems įgriso kasdien įtikinėti turgų lankytojus, kad braškės lietuviškos, o ne lenkiškos.
Į braškių laukus – su sąrašu
Mitkūnų kaime Kauno rajone braškes skinanti kaunietė Vaida šį kartą atvyko su nemenku pageidavimų sąrašu.
„Močiutei, kaimynei, man pačiai ir dviem draugėms – turiu sąrašiuką, skinsiu 78 kilogramus“, - pasakojo braškių skynėja.
Moteris sako tiesiai iš ūkininko laukų braškes skinanti jau ne pirmus metus. Dalį uogų šaldo, iš kitų verda uogienę.
„Šviežios visą laiką geriau užsišaldo, uogienė geriau suverda. Kiekvienais metais skiname patys, nes turguje nežinome kokias nusipirksime – lenkiškas ar lietuviškas“, - aiškino kaunietė.
Į savo braškynus žmones įsileidžiantis braškių augintojas Lorenas Mišeikis aiškino, kad taip žmonėms nekyla abejonių, kokias braškes jie perka.
„Yra labai daug įvežtinės lenkiškos produkcijos ir daug nesąžiningų pardavėjų ją paverčia tiesiog lietuviška. Norėdami parodyti, kur mūsų braškės auga, ir kad nekiltų abejonių, kviečiame atvažiuoti uogų skintis patiems“, - kalbėjo L.Mišeikis.
Už kilogramą – euras
Atvykusiems skinti pirmiausia tenka išklausyti trumpą instrukciją. Skynėjai mokomi nenulaužyti žiedų, žiūrėti, ar netrypia uogų.
Duodami ir standartiniai indeliai, kuriais po to lengviau suskaičiuoti suskintą kiekį.
„Iš akies išsirinkus raudoniausią lysvę ilgai gaišti ieškant braškių nereikia. Kilogramo indelį savo rankomis priskyniau per 5-6 minutes, ir net nereikėjo pajudėti iš vietos.
Baigus skinti teks eiti prie svarstyklių. Braškės bus pasvertos ir tada paskaičiuota jų kaina. Už kilogramą pačių priskintų braškių tenka mokėti apie vieną eurą“, - pasakojo braškyne apsilankiusi „Lietuovs ryto“ televizijos reporterė Kristina Karlonė.
Gali valgyti, kiek širdis geidžia
Į laukus atvykti kviečiančiuose skelbimuose vieni ūkininkai nurodo euro prašantys už kilogramą, kiti už litrą pačių priskintų uogų.
Anot ūkininko, atvykę dažniausiai skina nuo dešimties iki 50 kilogramų braškių. Kiek skynimo metu dar suvalgoma, sako, neskaičiuojantis.
„Gali valgyti, kiek širdis geidžia, paprastai jau prisiskynus uogų, namie valgyti nebereikia. Mes nekontroliuojam šitų dalykų“, - sakė L.Mišeikis.
Turguje jau už kitų rankomis priskintų lietuviškų braškių kilogramą tenka mokėti nuo 1,5 iki 2,5 euro.
Lenkiškų braškų kaina daygelyje turgaviečių jau neviršija 1,80 euro. Derliumi šiais metais ūkininkai nesiskundžia.
Lietuviškas braškes planuojama skinti dar bent tris savaites.