Apie ką jis? Teks paskaityti patiems. Nes niekas nėra garantuotas, kad kas nors posmeliuose apie besišypsančią padavėją neįžvelgs dar ir svaigalų reklamos.
Tačiau Obelių spirito varyklos gimtadienis – ne poezijos vakaras, bet ekskursijoms skirta diena. Juoba kad tai vienintelė tokios paskirties veikianti įmonė Lietuvoje, ir dar tokį ilgą laiką.
Ji teikia žaliavą pagrindinei – „Vilniaus degtinės“ įmonei, o tuo pačiu – ir buitinės chemijos, ir farmacijos įmonėms, ir kitoms alkoholio gamybos bendrovėms.
Investicijų derlius
Pasak įmonės „Vilniaus degtinė“ generalinės direktorės Dovilės Tamoševičienės, per pastaruosius ketverius metus į spirito varyklą buvo investuota apie 11 mln. eurų. Šios investicijos jau šiemet gamybos apimtis leis padidinti dvigubai.
„Tie milijonai eurų padėjo suderinti tradicinę gamybą su inovacijomis. O kartu – atsigręžti ir į aplinkosaugą. Šiuo metu gamybai reikalinga šilumos ir elektros energija gaminama iš atsinaujinančių energijos šaltinių“, – sakė D.Tamoševičienė.
Obelių spirito varykla yra svarbi Prancūzijos kapitalo alkoholinių gėrimų gamybos ir prekybos koncerno „Marie Brizard Wine & Spirits“ Rytų Europos klasterio dalis.
Pasak D.Tamoševičienės, prancūzai dar vieną spirito varyklą valdo ir Lenkijoje – Starograde. Abi jas koncernas laiko svarbiausiomis žaliavos tiekėjomis savo Rytų Europos padalinyje.
Sumažino sąnaudas
Anot Obelių spirito varyklos direktoriaus Gintaro Žiauko, investicijos padeda kurti konkurencingą produktą. Jos jau ketvirtadaliu sumenkino gamybos sąnaudas.
„Nemažai investavome į ekologiją – pastatėme biojėgainę, jai naudojame biokurą, tad energija atpigo 50 proc.
Tos investicijos į energetiką duoda ir matomos naudos – padeda gražinti Rokiškio kraštą.
Biokuras gaminamas iš vietinės žaliavos – iš krūmokšnių, kurie susmulkinami iki drožlių. Taip, kertant žaliavą, yra išvalomi brūzgynai, šabakštynai, sutvarkomos pakelės.
Pradėjome perdirbti ir grūdų perdirbimo procese susidarančius šalutinius produktus – vadinamuosius žlaugtus. Jie po biodujų gamybos tampa trąša, kurią sunaudoja ūkininkai“, – kalbėjo G.Žiaukas.
Paaugino pelną
Pasak D.Tamoševičienės, padidinus gamybos efektyvumą Obelių spirito varykloje, pernai „Vilniaus degtinės“ parduodamų alkoholinių gėrimų bendrojo pelningumo rodiklis padidėjo 4,5 procento.
2016-aisiais joje buvo pagaminta 7,139 tūkst. litrų absoliutaus alkoholio. Perdirbus dvigubai daugiau lietuviškų grūdų, šiemet Obeliuose jo ketinama pagaminti 50 proc. daugiau.