Žmogus žiūri tik naudos, o iš gaidukų jos – maža. Tai ne paukštienai skirta veislė, ir gaidžiai užauga nedidukai. Tai ne broileriai, kurie ūgtelėję nuo svorio vos beįstengia paeiti.
Juk ir kaime žmonės vištų pulkui palieka tik vieną vedlį. Visi kiti ūgtelėję gaidžiai atsiduria sriubos puode.
Be to, išsiritusių viščiukų lytis buvo nustatoma kuo primityviausiai. Jei viščiukas, paverstas rankose aukštyn kojomis, smarkiai spardosi, manoma, kad iš jo užaugs gaidukas.
Atrenka netinkamus kiaušinius
Vis dėlto maisto pramonė nėra tokia humaniška, kokia galėtų būti. Neatsitiktinai per parodos „Žalioji savaitė“ atidarymą Vokietijoje, Berlyne, buvo skirta dėmesio ir inovacijoms, susijusioms su gyvūnų gerove.
Su viena jų per parodos atidarymą, sausio 20-ąją, supažindino pats Vokietijos žemės ūkio ministras Christianas Schmidtas.
Jis pristatė įrenginio prototipą, kuris veislinės paukštininkystės įmonėms suteiks galimybę tiksliai nustatyti, kokios lyties viščiukas išsiris iš perimo kiaušinio.
Pasirodo, jau ketvirtą inkubacinio laikotarpio dieną bus galima nustatyti, kokios lyties viščiukas išsiris iš „perėti“ skirto kiaušinio. Paukštynams juk reikia vištų dedeklių, o naudos iš gaidukų – jokios.
Leipcigo ir Drezdeno universitetų mokslininkai sukūrė lazerinį prietaisą, kuris „peršviečia“ kiaušinius ir tiksliai nustato būsimo paukštuko lytį.
Pasak Žemės ūkio ministerijos atstovo Audriaus Gelžinio, vien tik Vokietijos paukštynuose kasmet yra sunaikinama apie 50 milijonų ką tik išsiritusių viščiukų – gaidukų.
Tokie viščiukai yra sunaikinami dujomis arba dar gyvi sukapojami specialiais smulkintuvais.
Tuo tarpu Vokietijos mokslininkų sukurtas kiaušinių skanavimo prietaisas leidžia nustatyti „nereikalingus“ kiaušinius ir juos sunaikinti. Taip būtų atsisakyta žiaurių gyvų viščiukų naikinimo procedūrų.
Nes visiems aktualu
O ką daro su gaidukais Lietuvos paukštynai, auginantys vištas dedekles?
Pasak „Vičiūnų grupės“ atstovo Mindaugo Snicoriaus, grupei priklausantys paukštynai perka jau atrinktus vienadienius viščiukus ir įmonių, esančių Vakarų Europoje.
„Tai būna tik tokie viščiukai, iš kurių užauga dedeklės“, – sakė M.Snicorius.
Įmonių grupei „KG Group“ paukštynams įranga, skirta inkubuojamiems kiaušiniams atrinkti, taip pat nereikalinga.
Anot “KG Group“ atstovės Laimos Patinskienės, ir Vilniaus, ir Kaišiadorių paukštynuose auginami tik broileriai – mėsiniai paukščiai. Tad paukštynams nesvarbu, kokios lyties viščiukų įsigyjama. Šiuo atveju svarbi tik veislė.
„Vadinamuosius „tėvinius“ viščiukus abu paukštynai perka Skandinavijoje. Jokia atranka Lietuvoje nedaroma“, – užsiminė L.Patinskienė.
Užmigdydavo eteriu
Netoli Kaišiadorių esančio „Girelės paukštyno“ pagrindinė veikla – vištų kiaušinių gavyba.
Bendrovė, vienijanti „Dovainonių“ bei „Antalgės“ paukštynus, augina veislines vištas, prekiauja paukščiais, paukštiena bei teikia paukščių skerdimo bei utilizavimo paslaugas.
„Šiuo metu mums nebereikia utilizuoti gaidukų. Nebeturime “peryklų“ - inkubatorių. Perkame vienadienius viščiukus“, -- patikino „Girelės paukštyno“ technikos direktorius Viktoras Kondratas.
Užtat sovietmečiu apie „humanizmą“ paukštynuose niekas negalvojo. Kone visi paukštynai, auginantys dedekles, patys turėdavo inkubatorius viščiukams išperėti, Utenos rajone Antalgėje esančiame paukštyne – taip pat.
Pasak V.Kondrato, viščiukus pagal tam tikrus požymius surūšiuodavo keletas darbuotojų. Gaudukai buvo metami į konteinerį ir, užmigdžius eteriu, išvežami utilizuoti.
Kuria fondą
„Žalioji savaitė“ daug kalbama ir apie specialaus gyvūnų gerovės fondo didinimą. Maisto pramonės atstovai, ūkininkai, ir vartotojai gan aktyviai diskutuoja dėl įmokų į šį fondą padidinimo. Vokietijos fermerių asociacija deda nemažai pastangų, kad nuo kitų metų įmokos būtų padidintos maždaug 60 procentų.
Šiuo metu prekybininkai į gyvūnų gerovės fondą moka po 4 euro centus už kiekvieną mėsos kilogramą. Nuo 2018 metų įmokos į fondą padidės iki 6,25 euro centų už kilogramą. Planuojama, kad padidėjus įmokos fondas pasipildys 130 milijonų eurų, kurie bus skirti ūkiuose auginamų gyvūnų gerovei.
„Tik ar vartotojai jau yra pasirengę mokėti daugiau už tai, kad mėsinis buliukas gyventų komfortiškiau, o viščiukai nebebūtų „giljotinuojami“ – klausia skeptikai.