Norėdami apsisaugoti nuo nesaugių ir nekokybiškų maisto
produktų įsigijimo, vartotojai turėtų įgusti skaityti produktų
etiketes, susipažinti su produkto gamybos technologija ir
galiausiai apsispręsti, kokį produktą pirkti: pigesnį, bet ne
visada kokybišką, ar truputį brangesnį ir kokybiškesnį.
Anot LVI ekspertų, dėmesį reikėtų atkreipti renkantis šiuos
greitai gendančius maisto produktus: mėsą bei jos gaminius,
konditerijos gaminius, salotas, padažus, pieną ir jo produktus.
Itin kruopščiai ir atidžiai reikėtų rinktis maisto produktus,
kuriais prekiaujama gatvėse, šalia parduotuvių įsikūrusiose
prekyvietėse, turgavietėse, daugiabučių kiemuose ir panašiose
vietose.
Europos Sąjungos (ES) duomenimis, 2014 m. dažniausiai
vartotojams pateikta saugos ir kokybės reikalavimų neatitinkančių
vaisių ir daržovių, žuvininkystės produktų, riešutų.
LVI ekspertų teigimu, kartais etiketėse nurodoma, kad produktai
skirti vaikams, o vartotojai, pamatę tokį užrašą, pagrįstai tikisi,
kad jis bent sudėtimi nėra tapatus įprastiems analogiškiems
gaminiams. 2009 m. atlikus mėsos gaminių, kurių ženklinime
tiesiogiai arba netiesiogiai teigiama, kad jie skirti vaikams,
patikrinimą, nustatyta, kad vaikams skirtų mėsos gaminių sudėtis
nesiskiria nuo kitų tokių pat mėsos gaminių.
Siekdamas paskatinti vartotojus aktyviai domėtis tuo, ką perka,
skaityti maisto produktų etiketėse pateiktą informaciją ir išvengti
klaidinimo, LVI savo tinklalapyje sukūrė specialią skiltį „Atsiųsk
netinkamą etiketę“.
Pagal maisto produktų saugą Lietuva lenkia ES vidurkį (99 proc.
maisto produktų yra saugūs, kai bendras ES vidurkis – 97 proc.).
Naujosios šalys kandidatės, siekdamos įstoti į ES, taip pat turės
tobulinti maisto saugos sistemą.