Praėjusią savaitę netoli Merkinės grybavusi alytiškė Marytė grįžo su nemažu laimikiu.
„Būtume dar daugiau prisirinkę, bet mūsų grybavimo vietose sutikome seneliuką, kuris jau nešėsi pilną krepšį“, – pasakojo grybautoja.
Tuo metu Alytaus rajone, Pivašiūnų apylinkėse, kur daugiau mišraus miško, ištisomis šeimynomis dygsta pilkosios žaliuokės. Jauname pušynėlyje per gerą valandą galima kaipmat jų pilną pintinę prisipjauti.
Vietos gyventoja Zofija gyvena pamiškėje, todėl šių grybų galima rasti visai šalia namų.
„Pamenu, kažkada šiuos grybus skyniau sausį. Viskas priklausys nuo orų“, – sakė pivašiūniškė.
Prieš porą savaičių pasirodęs sniegas šiems grybams buvo nė motais.
Moteris teigė šiuos grybus ruošianti įprastai: kai tik užverda, pirmąjį vandenį nupilanti, o kitame vandenyje juos verdanti apie 15 minučių. Konservuoja juos, kaip ir kitus. Pasak jos, išvirtų ir sumaltų pilkųjų žaliuokių tinka dėti į kotletus.