Kerta „Kijevus“
Kiek maždaug žmonių vakar pamaitino Anykščių centrinėje – J.Biliūno gatvėje esantis restoranas-kavinė „Nykščio namai“?
„Kad būtų paprasčiau dirbti, sumažinome meniu. Palikome jame pačius populiariausius patiekalus, kad žmonėms kuo trumpiau reikėtų laukti.
Pavyzdžiui, vakar, paprastą savaitės dieną, iškepėme apie 40 „Kijevo kotletų“, kita tiek – vištienos krūtinėlės kepsnių su karštomis daržovėmis. Tai – populiariausi patiekalai, o juos gaminame patys iš šviežios paukštienos. Todėl tenka beprotiškai greitai suktis.
O kiek bulvinių blynų teko prikepti? Gal 60-80 porcijų. Ką bekalbėt apie sriubą ar salotas. Tų porcijų net neįmanoma suskaičiuoti, neperžiūrėjus kasos kvitų“, – kalbėjo „Nykščio namų“ restorano administratorė Asta Ivanauskienė.
Tiek svečių neregėjo
Ne kas kitas, bet būtent Anykščiuose atidarytas Lajų takas šokdina svečių maitintojus. Anot A.Ivanauskienės, žmonių srautas pastarosiomis dienomis padidėjo trigubai, jei ne dar labiau.
„Savaitgaliui pas mus visas buvo rezervuota vestuvėms – ir restoranas, ir kavinė, net ir sporto kompleksas – taip pat. Bet iš ryto šeštadienį dar kiek spėjome, tiek pamaitinome žmonių ir iš pašalies.
Pastaruoju metu jau nebėra skirtumo, ar savaitgalis, ar antradienis. Nuo ryto lankytojų - spūstys. Vos tik atsidarė Lajų takas, Anykščiai užsikimšo. Kartais net pajuokaujame, kad gal rengiasi savivaldybė jį uždaryti, kad žmonės taip nekantrauja tuo taku pasivaikščioti“, – kalbėjo A.Ivanauskienė.
Jos teigimu, apyvarta pastaruoju metu padidėjo trigubai. To paprastą savaitės dieną anksčiau nėra buvę. Tad ir produktų patiekalams reikia trigubai daugiau.
„Galvojame, kad ateityje gal reikėtų nebepriimti užsakymų pokyliams, nes tuomet negalime maitinti pavienių svečių, – svarstė pašnekovė. – Anykščiuose dabar labai trūksta viešojo maitinimo įmonių, visos mūsų miestelio kavinės dabar dejuoja. To mūsų versle dar nėra buvę, kad neįstengtume pamaitinti visų, norinčių pavalgyti. Kitam sezonui teks tinkamiau pasiruošti“.
Pamiršo konkurenciją
Verslas yra verslas. Juk paprastai netrūksta šiokio tokio pavydo, jei svečias pasirenka ne vieno, bet kito šeimininko kiemą. Tačiau dabar anykštėnai iš užančio išmėtė visus pavydo akmenis. Ir talkina vieni kitiems, kaip beišmanydami.
„Gaila svečių. Vienu metu galime priimti 60-70 žmonių, bet ir tiek vietos dabar yra per mažai. Žmonės net ant pievutės kieme susėdę pavalgo.
Todėl mes, kavinių šeimininkai, skambiname vieni kitiems. O gal pas kurį nors atsilaisvino koks staliukas?“, – kalbėjo kavinės „Viola“ savininkė Violeta Kažukauskienė.
Pamačiusi, kas nutiko atsidarius Lajų takui, kavinėje buvo įdarbinta ir daugiau žmonių.
„Bet virtuvė liko ta pati. Įrangos daugiau nesuspėjome įsigyti, nors jos dabar verkiant reikėtų.
Todėl labai sunku. Nenujautėme, kad bus toks žmonių antplūdis. Ateina keli šimtai žmonių, ir visi tuo pat metu nori pavalgyti. Viską gaminame–kepame patys, neturime iš anksto pagamintų ir užšaldytų patiekalų“, – kalbėjo V.Kažukauskienė.
Ir traukia į tą Lajų taką ne tik lietuviai. Važiuoja vokiečiai, anglai, prancūzai, lenkai, latviai. O po to dairosi, eilėje prasistumdę dvi tris valandas, dairosi kur užkasti.
„Rūgpjūčio 21-ąjai jau rezervavo kavinėje vietas ir užsisakė dvi dešimtis porcijų didžkukulių rusai iš Sankt Peterburgo“, -- užsiminė kavinės savininkė.
Pasisekė ir ūkininkams. „Viola“ su jais yra sudariusi sutarčių, tad dabar šiems taip pat tenka suktis – tiekti keliskart daugiau žaliavų.
„Negerai, kad statant Lajų taką nebuvo pagalvota ir apie tai, kur jo lankytojai pavalgys. Verkiant ties juo reikia kokios 100 vietų kavinės“, – užsiminė pašnekovė.
Užsikimšo ir „Pasagėlė“
Ne ką lengviau ir greta Anykščių, Niūronių kaime esančios „Pasagėlės“ darbuotojams. Jie taip pat pastaruoju metu iš nuovargio vos pastovi ant kojų. Tačiau lankytojai yra lankytojai, jie pavargsta net laukdami maisto.
„Aplinka graži. Ir tai viskas, ką gero galima pasakyti... Nusprendėme praėjusį savaitgalį pasigrožėti Anykščiais. Iš anksto apgalvojome, ką aplankysime, todėl rezervavome ir staliuką „Pasagėlėje“. Užsisakėme ne kažką ypatingo, bet paprasčiausius šaltibarščius ir karbonadą. Bet patiekalų reikėjo laukti 2,5 valandos. Tai jau nenormalu“, – įspūdžiais „meniu.lt“ pasidalino kavinėje pietavę žmonės.
„Sukamės kaip beišmanydami. Tačiau kavinė – ne guminė, virtuvė – taip pat. Kiek sutelpa žmonių už stalų, tiek ir pamaitiname. Darbuotojų naujų nepriėmėme, tai nepagelbėtų“, – sakė „Pasagėlės“ šeimininkė Laima Vasiliauskienė.
Paprasta diena Niūronyse, kur žmonės traukia į Arklio muziejų, pastaruoju metu mažai tesiskiria nuo savaitgalio. Norinčių pavalgyti kasdien yra daugybė.
Žmonės laukti eilėje, kol koks staliukas atsilaisvins, paprastai nenori. Nes nežinia, kiek laiko taip reikėtų prastovėti, kol pavalgiusieji nuo stalo pakils.
O ir užsisakius patiekalus, pasak L.Vasiliauskienės, kokią valandą tikrai tenka palaukti, kol jie bus pagaminti. Nes viską tenka daryti „čia ir dabar“.