Valgykloje rasta atšaldytos kiaulienos nugarinės ir lašinių
vakuuminiame įpakavime, kurių tinkamumo vartoti terminai jau
penkias dienas buvo pasibaigę. Nustatyta, kad patiekalas – virtas
maltinis, kurį pagal technologinius aprašymus reikėjo gaminti
verdant, buvo keptas.
Be to, rasta obuolių, apelsinų ir šaldytos vištienos filė be
įsigijimo dokumentų. Tad neaišku, iš kur jie atkeliavo ir koks
tinkamumo vartoti terminas.
„Mokyklos pastatas – naujas, virtuvė – puikiai įrengta, tačiau
nesilaikoma net svarbiausių higienos reikalavimų ir rizikuojama
vaikų sveikata. Mūsų svarbiausias tikslas – užtikrinti, kad
vartotojus pasiektų tik saugus ir kokybiškas maistas, todėl mokyklų
valgyklas kontroliuosime dar griežčiau ir dažniau. Patikrinimus
atliks ne tik teritorinių VMVT inspektoriai, bet ir specialiai iš
centrinės VMVT aukščiausio lygio specialistų suburta komanda. Tokiu
būdu siekiame, kad ūkio subjekto veikla būtų įvertinta objektyviai
bei profesionaliai ir suteiktos veiklos tobulinimo rekomendacijos,
sustabdyti nusižengimai ar pavojų keliantys veiksmai“, – pabrėžia
VMVT direktorius daktaras Jonas Milius.
VšĮ „Kretingos maistas“, tiekiantis maistą 241 Lietuvos ugdymo
ir gydymo įstaigai, jau dabar yra po padidinamuoju VMVT inspektorių
stiklu. Šiais metais patikrinta 80 ugdymo įstaigų valgyklų, kurioms
maistą tiekia „Kretingos maistas“. Pusėje jų buvo nustatyta
pažeidimų. 12 patikrinimų atlikti gavus vartotojų skundus ir
ketvirtadalis pasitvirtino. 2014 m. ši įmonė buvo tikrinta 300
kartų. Po 41 proc. patikrinimų nustatyta pažeidimų, kurie
dažniausiai yra bendri higienos pažeidimai: savikontrolės,
technologijų (patiekalų temperatūros), atsekamumo, nesuderintų
valgiaraščių.
Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos valgykloje, kurią maistu
aprūpina VšĮ „Kretingos maistas“, patikrinimo metu rasta žalių
morkų su puvimo požymiais ir pelėsių apnašu. Jos tą dieną buvo
naudojamos plovui gaminti.
Druskininkų lopšelio/darželio „Žibutė“) virtuvėje rasta 29,6 kg
įvairių žaliavų ir maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo
vartoti terminais. Šeduvos gimnazijoje patiekalai buvo gaminti ne
pagal valgiaraščius – vietoj keptos menkės pagaminti žuvies
kotletai, vietoj burokėlių salotų su grietine – marinuoti
burokėliai.