„Čia viskas aplinkui žaliuoja, o pas mus dykuma“, – kalbėjo iš Izraelio atvykusi Ana. Šiemet jai, kaip ir daugeliui žydų, galimybės ilsėtis labai suvaržytos.
Dėl konflikto Gazos Ruože izraeliečiai šiemet negali vykti į musulmoniškųjų šalių Egipto ar Turkijos kurortus. O Izraelio kurortai – itin brangūs. Todėl daugelis rusakalbių renkasi Druskininkus, vasarą į Lietuvą žydus skraidino užsakomieji lėktuvai.
Kuklios sekretorės algos Anai užtenka ne tik skrydžiui į Lietuvą, bet ir aukščiausio lygio paslaugoms čionykštėje sanatorijoje.
Lietuvoje užaugusią poilsiautoją Druskininkų sanatorijose labai sužavėjo siūlomos tradicinės procedūros (purvo vonios, mineralinis vanduo) – dar mokykloje ji apie tai skaitė Rusijos literatūros klasikų romanuose.
„Vienintelis romanuose negirdėtas žodis, kurį čia išgirdau, – taiči mankšta“, – juokėsi Ana.
Prie svečių tenka prisitaikyti
Džiaugdamiesi klientų antplūdžiu Druskininkų sanatorijų ir viešbučių darbuotojai vis dėlto paburba, kad šie svečiai itin taupūs ir neskuba dalyti arbatpinigių.
Kartą jau sumokėję už paslaugą Izraelio piliečiai nemano, jog turėtų dar primokėti.
„Sutikti izraeliečius buvo ruošiamasi iš anksto“, – sakė „SPA Vilnius“ rinkodaros direktorė Eglė Rukšėnaitė.
Darbuotojai ne tik privalo mokėti lietuvių, rusų, anglų kalbas, bet ir būti labai kantrūs.
„Izraelio piliečiai dažnai reikalauja itin daug dėmesio. Būtina išklausyti visus jų lūkesčius, paaiškinti, kad jiems galima suteikti tik tas paslaugas, už kurias sumokėta“, – pasakojo E.Rukšėnaitė.
Sanatorija apsvarstė ir gydomųjų procedūrų sąrašą. Pavyzdžiui, atsisakyta tarp lietuvių populiaraus greitojo – 10 minučių trunkančio masažo. Toks pažnaibymas Izraelio piliečių visiškai nedomina, jie įsitikinę, kad kiekviena paslauga turi būti kokybiška.
Labai saugantys savo sveikatą šie poilsiautojai stropiai geria mineralinį vandenį pagal gydytojų nurodymus.
Jie mėgsta ir kitas procedūras, kuriomis ligoniai buvo gydomi prieš šimtą ar daugiau metų.
Patinka lietuviškas maistas
Viešbučiui teko pertvarkyti ir virtuvę, kad būtų galima ruošti košerinius patiekalus.
Tiesa, tokių patiekalų dar negalima užsakyti tiesiog atėjus į restoraną: dėl tokio pageidavimo administraciją reikia įspėti iš anksto.
Maistą žydai renkasi labai atidžiai. Išvydę švedišką stalą jie smulkiai išklausinėja, iš ko pagamintas kiekvienas jiems neįprastas produktas, pavyzdžiui, lydyti sūreliai. Svečiams labai patinka lietuviška varškė, grietinė.
Poilsiautojai viešbučio kambariuose pasigenda tik šaldytuvų ir arbatinukų. Mat jie labai pamėgo turguje įsigyti šviežių daržovių, vaisių, uogų.
Eilės autobusų stotelėse
Druskininkuose galima pamatyti ir itin retą Lietuvoje reiškinį – autobusų stotelėse rikiuojasi keleivių eilės. Taip elgtis Izraelyje įprasta, net jei važiuojančiųjų nedaug.
Tačiau Druskininkų autobusų vairuotojai dažnai sustoja tolėliau nei eilės pradžia ir ji subyra. „Rodykite pagarbą“, „Laikykitės taisyklių“, – iškart pasipila šūksniai.
Kainas diktuoja paklausa
Prieš ekonominę krizę žydai irgi buvo pamėgę Druskininkus, per sezoną jų čia atvykdavo apie 5 tūkstančius. Bet Lietuvoje prasidėjus sunkmečiui jie buvo dingę. Šiemet – vėl viskas kaip anksčiau.
„Poilsio kainos irgi grįžo į ikikrizinį lygį“, – sakė Druskininkų turizmo ir informacijos centro vyriausioji vadybininkė Ana Kaciun.
Anot jos, nuolat skambina žydai iš Izraelio ir klausia, kur apsigyventi. Gal todėl dar liepos pradžioje didžiosios kurorto sanatorijos, kurias itin pamėgo izraeliečiai, pakėlė kainas.
Vienai kretingiškei draugai padovanojo 600 litų vertės kuponą, kad ji savaitgalį pailsėtų Druskininkuose su savo dukra. Bet atvykus jų laukė nemaloni žinia: paaiškėjo, kad kiekviena jų privalo primokėti po 136 litus – tiek pakilo kaina už dvi nakvynes, maitinimą ir penkias procedūras.
Iš pirmų lūpų
Ričardas Malinauskas
Druskininkų meras
„Vis daugiau Izraelio piliečių atranda Druskininkus, čia gydosi, stiprina sveikatą.
Žvelgdami į kurorto praeitį matome, kad Druskininkai susiję su žydų kultūra, istorija. Saugome šį istorinį palikimą, puoselėjame tai, kas čia buvo kuriama šimtmečiais.
Tikimės, kad verslininkai, matydami galimybių savo veiklai, taps aktyvesni, pavyzdžiui, atidarys košerinio maisto restoraną.“