Uzbekistanas šaldytą mėsą daugiausia gabena iš Indijos ar Australijos. Šviežia mėsa ten – naujovė, nes iš toliau niekas nesiryždavo jos atvežti.
Vis dėlto viena Taškento prekybos įmonė nusprendė rizikuoti ir šviežią jautieną pasiūlė tiekti Lietuvos bendrovei „Agrovet“.
„Iš pradžių gąsdino atstumai. Nuo Kretingalės iki Taškento – beveik 5 tūkst. kilometrų, o mums reikia kuo greičiau patiekti atvėsintą mėsą, kad galiojimo termino užtektų jai parduoti“, – pasakojo „Agrovet“ komercijos direktorius Sigitas Rimkus.
Lietuvos vežėjai į šią Vidurinės Azijos valstybę vyksta retai, todėl gamintojai pasitelkė latvius, kurie nulio laipsnių temperatūroje vėsinamą mėsą į Taškentą nugabena per 10 parų.
Birželį į Uzbekistaną išgabenta pirmoji 20 tonų siunta.
Ji Taškente buvo parduota taip greitai, kad liepos pradžioje išsiuntus dar 20 tonų partneriai tiek pat mėsos užsisakė ir liepos pabaigai.
Atvėsintą jautieną parduoti privaloma per 28 paras, tad uzbekams lieka daugiau nei 2 savaitės.
Ar ateityje užsakymų daugės, S.Rimkus nebandė prognozuoti. Tačiau jei iš Lietuvos tiekiama mėsa liks paklausi, apie 27 mln. gyventojų turinčio Uzbekistano rinkos poreikiams patenkinti neužteks ir visų „Agrovet“ pajėgumų.
Šiai rinkai skirti gyvuliai skerdžiami pagal musulmonų ritualines halalo tradicijas, tačiau nepažeidžiant Europos Sąjungos reikalavimų.
Atlikti ritualinio skerdimo į „Agrovet“ atvyksta musulmonų mula iš Klaipėdos, kuris, sukalbėjęs maldą, pats paskerdžia kiekvieną apsvaigintą gyvulį.
Vienai mėsos siuntai reikia paskersti apie 110 jaučių, todėl mula skerdykloje po 4 valandas darbavosi dvi dienas. Skersti neapsvaigintus gyvulius Lietuvoje draudžiama.