Už cukraus kilogramą – maždaug du litai. Pirkėjai šitokias kainas seniai beregėjo. Virdami uogienes pernai į katilus jie bėrė cukrų, kurio kilogramas kainavo apie 4 litus.
Brangiausias jis – kaimo parduotuvėse. Mat ten, kur prekių parduodama nedaug, jų ir kainos labiausiai kandžiojasi.
Pernai vasarą prekybos centruose cukraus kilogramas kainavo apie 3,8 lito, tačiau kaimo parduotuvėse jo kaina sukosi apie 4,2–4,5 lito.
Užtat prieš savaitę cukraus kainos netikėtai ėmė čiuožti žemyn. Ir dar nesustojo.
Atsargų – dar į valias
„Nordic Sugar Kėdainiai“ finansų direktorė Eglė Adomavičienė paaiškino, jog cukrus pinga visoje Europoje.
„Dabar žema jo rinkos kaina. Lietuva ir Lenkija – ne išimtis. Svarbiausia priežastis, nulemianti kainų pokyčius, – po gero pernykščio cukrinių runkelių derliaus atsargos gamintojų sandėliuose tebėra didelės“, – sakė E.Adomavičienė.
Pasak „Arvi cukraus“ komercijos direktoriaus Ryčio Morozovo, šiemet uogienė bus maždaug penktadaliu pigesnė nei pernai.
Sausį cukraus tona didmeninėje prekyboje kainavo 600 eurų (2070 litų), šiuo metu – 460 eurų (apie 1590 litų). Ženklų, kad šis saldėsis iki uogienių virimo sezono gali pabrangti, kol kas nematyti.
„Cukraus kaina pamažu ėmė kristi žiemą. Bet pastaruoju metu – ypač sparčiai. Mat rinkoje susikaupė jo perteklius.
Visi gamintojai sandėliuose turi cukraus likučių, todėl būgštauja, kad ir vasarai pasibaigus jo ten liks gana nemažai“, – sakė R.Morozovas.
Nenori ilgam prisirišti
Nerimą gamintojams kelia ir tai, kad didieji šio produkto vartotojai – konditerijos ar konservų fabrikai nesudarė ilgalaikių sutarčių.
„Kadangi cukrus iki šiol vis pigo, kepėjai ar virėjai jo nusiperka tik tiek, kiek šiuo metu jiems reikia. Todėl jų poreikis vis dar nenuspėjamas“, – kalbėjo R.Morozovas.
Praėjusią savaitę jau atsirado ženklų, kad kainos netrukus bent liausis kristi. Lenkijoje taip jau nutiko.
„Tačiau visa kita kol kas – tik šnekos. Priežasčių šiam gaminiui brangti nėra“, – užsiminė „Arvi cukraus“ atstovas.
Žaidžia akcijomis
Anot „Iki“ prekybos tinklo atstovo Andriaus Petraičio, jų parduotuvėse, palyginti su pernykšte geguže, cukrus atpigo 30 proc. – kaina nuo 3,69 lito už kilogramą nusirito iki 2,49 lito.
„Iki“ tinkle iš Lenkijos atsigabentas cukrus sudaro vos 10 procentų viso šio produkto pardavimo.
„Toks cukrus parduodamas popierinėje pakuotėje. Tai mūsų pirkėjams dar neįprasta. Jie mieliau renkasi savų gamintojų cukrų įprastose plastikinėse pakuotėse“, – sakė A.Petraitis.
Praėjusią savaitę prekybos tinklas „Maxima“ skelbė akcijas, per kurias kai kurių gamintojų cukrus buvo parduodamas po 1,99 lito už kilogramą. Panašiai elgėsi ir „Iki“.
Anot „Maxima“ atstovės Renatos Saulytės, cukraus kaina pradėjo trauktis dar praėjusių metų pačioje pabaigoje.
„Palyginti su praėjusių metų pavasariu, cukrus parduotuvėse jau atpigo daugiau nei ketvirtadaliu. Tikėtina, kad jo kaina dar šiek tiek mažės“, – sakė R.Saulytė.
Pirkėjai irgi sukruto
„Tokio kainų kritimo būta ir prieš keletą metų. Tai laikina. Žinoma, pirkėjai sukruto.
Pardavimas šį mėnesį, palyginti su ankstesniu, padidėjo maždaug 1,5 karto.
Galbūt žmonės ir perka cukrų atsargoms, bet kiek jo prikaupsi?“ – svarstė „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis.
Jo teigimu, cukraus pardavimas labiausiai – kone 4 kartus – pasistiebia liepą, per patį uogienių virimo įkarštį.