Policija vilioja: turime daugiau nei 1,5 tūkst. darbo vietų

2014 m. kovo 5 d. 17:26
Gabija Narušytė, Saulius Liauksminas, LRT radijo laida „Ryto garsai“, lrt.lt
Lietuvos policija – tai stabilų atlyginimą galinti garantuoti šiuolaikiška ir jaunėjanti organizacija, kuria jau pasitiki 69 proc. šalies žmonių. Taip teigia policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis, paklaustas, kodėl jauni žmonės turėtų rinktis darbą policijoje. Kad šis būtų dar patrauklesnis, galėtų labiau pasistengti politikai, priduria Vilniaus miesto policijos darbuotojų profsąjungos pirmininkas Vladas Sanda.
Daugiau nuotraukų (1)
Trečiadienį visose apskrityse vyksta atvirų durų dienos, kai visi besidomintys pareigūno profesija gali iš arti susipažinti su pareigūnų darbo sąlygomis, naudojama technika ir ginklais, pabendrauti su policininkais.
– Pone Stončaiti, pernai vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas policijos pareigūnų mažėjimą pavadino „katastrofišku“, esą prieš penkerius metus daugiau nei 12 tūkst. policijos pareigūnų, o praėjusių metų pradžioje jų buvo ketvirtadaliu mažiau. Ar šie skaičiai išliko ir šiemet? Kas lėmė tokį pareigūnų skaičiaus mažėjimą?
– Iš tikrųjų nuo 2008 m. buvo matyti mažėjimo tendencija. Ta tendencija išlieka. Šiandien dirbančių pareigūnų yra 9 416. Jų sumažėjimas nuo 2008 m. tikrai labai žymus. Tai negalėjo nepasijausti.
Mes tikrai ėmėmės visų įmanomų priemonių, kad populiarintume šią profesiją. Sutikime, kad šiandien jau pasiektas bendras piliečių pasitikėjimas policijos veikla, jis siekia 69 procentus. Ir dabar jauni žmonės, kurie turi išsilavinimą, bet negalėjo įsidarbinti, truputį kitaip žiūri į galimybę įsidarbinti policijoje. Šiandien pretendentų, norinčių ateiti mokytis ar lankyti kursus, kad gautų darbą policijoje, atsiranda vis daugiau.
– 4 tūkst. mažiau pareigūnų nei prieš krizę. Tai didžiulis skaičius. Pone Stončaiti, kas lėmė pareigūnų mažėjimą ir kokių pareigūnų (eilinių, patrulių ar tyrėjų) trūksta labiausiai?
– Supraskite teisingai. Pirmiausia lietuviai ėmė emigruoti, tai mes irgi pajutome. Dalis mūsų pareigūnų irgi metė tarnybą dėl jos nepatrauklumo. Tiesiai šviesiai pasakykime, kad šiandien atlyginimai, palyginti su rizika, su kuria susiduriama, yra nepakankami, pradedant eiliniu patruliu, baigiant mūsų kriminalinės policijos tyrėjais, organizuoto nusikalstamumo darbuotojais ir visais kitais. Taigi ir nėra to patrauklumo. Tai svarbiausia.
Kitas dalykas, kad po nepriklausomybės mes jau skaičiuojame trečią dešimtmetį. Policijoje jau vyksta labai aiški kartų kaita, nes praktiškai pusė pareigūnų policijoje dirba daugiau negu 15 metų. Taigi jie artimiausiu metu turi teisę pasitraukti į užtarnautą poilsį.
– Bet šiandien, mūsų žiniomis, labiausiai trūksta patrulių ir tyrėjų? Turbūt jų labiausiai reikia ir jų darbas yra sunkiausias?
– Nėra kalbos. Šiandien iš 1 577 pareigybių mums trūksta apie 700 patrulių ir maždaug 500 tyrėjų. Bet tai darbinės pareigybės, nes ne darbinių pareigybių policijoje labai mažai.
– Pone Sanda, Jūs daug metų dirbate policijoje, esate ne tik profsąjungos lyderis, bet ir tyrėjas. Kodėl jaunimui nepatrauklus darbas policijoje?
– Galėčiau įvardinti dar ir tokias priežastis, kad daug metų nelabai gražų policijos įvaizdį formavo žiniasklaida: ji atskleisdavo tik neigiamas policijos gyvenimo puses ir mažiau dėmesio skirdavo teigiamiems reiškiniams, vykstantiems policijoje. Taip pat norėčiau paminėti galbūt neadekvatų politikų, mūsų valdžios institucijų požiūrį į policiją, būtinumą priimti tokius įstatymus, kurie policiją padarytų stiprią, galingą, patrauklią, turinčią didesnių galimybių.
– Ką turite galvoje kalbėdamas apie politikus ir įstatymus?
– Šiuo metu į dienos šviesą niekaip negali prasimušti Policijos veiklos įstatymas, kuris tikrai atneštų nemenką naudą policijos bendruomenei. Taip pat nuolat kaitaliojami kiti teisės aktai, reglamentuojantys policijos veiklą, ir jie ne visuomet tinkami policijos pareigūnams. Nėra kompleksiškai sprendžiama socialinių garantijų problema, jos „karpomos“, mažinamos. Kai kurie politikai įvardina tai kaip privilegijas. Bet policininko gyvenime daug kas uždrausta, daug ko negalima. Manyčiau, socialinės garantijos yra kompensacija už tam tikrus praradimus.
– Pone Stončaiti, trečiadienį visų apskričių komisariatuose vyks atvirų durų dienos. Kaip jos vyks? Kuo jaunus žmones patrauksite į policiją?
– Mes neapsiribojame tik šiandiena. Tai diena, kai mes visoje respublikoje rengiame atvirų durų dienas, einame į gimnazijas, mokyklas, kalbamės su abiturientais, einame į aukštąsias mokyklas, kalbame su absolventais ir pristatome jiems, koks tai darbas.
O šiandien jaunimui yra dėl ko eiti dirbti į policiją. Visų pirma, kaip organizacija, mes galime pasigirti, kad gyventojų pasitikėjimas mumis yra beveik 70 proc. 76 proc. pareigūnų turi aukštąjį išsilavinimą. Tai šiuolaikiška, jaunėjanti organizacija. Ką galime pasiūlyti išskirtinio? Garantuoti, kad mokslus baigęs žmogus pas mus tikrai bus įdarbintas, gaus stabilų atlyginimą. Žinoma, jo visąlaik mažai, tačiau jį garantuoja valstybė. Yra ir visos kitos garantijos. Svarbiausia, kad jie ateitų dirbti į pažangią, techniškai patrauklią, motyvuotą ir besivystančią sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.