Brazilija, kurios pupelių derlių nuniokojo sausra, išaugina 40 proc. kavos žaliavos.
Per šiuos metus arabikos pupelės brango 23 proc., o nuo lapkričio jų kaina šoktelėjo 35 proc. Praėjusią savaitę fiksuotas 20 proc. kainų šuolis buvo didžiausias nuo 1999 m. gruodžio.
„Kavos pupelių kaina išties stipriai kyla. Kava – ypatingas produktas, labiau nei kiti tiesiogiai priklausantis nuo žaliavos kainos“, - lrytas.lt aiškino „Mondelez“, anksčiau buvusios „Kraft foods“, atstovė Rasa Bagdonienė.
Anot jos, pastaruosius kelerius metus, kai žalios kavos kainos traukėsi, atitinkama reakcija buvo ir rinkoje – kavos kainos taip pat mažėjo. Tačiau, pasak pašnekovės, jei laikysis priešingos žalios kavos kainų tendencijos, atitinkamai reaguos ir rinka.
Jei kavos pupelių kainų svyravimai labiausiai priklauso nuo gamtos sąlygų, tai kakavos kainas lemia kiti veiksniai.
Be klimato įtakos kreipiamas dėmesys į šokolado vartojimą, o jo suvalgoma vis daugiau.
„Būtina užtikrinti tvarų kakavos pupelių tiekimą. Tai – ilgalaikė perspektyva. Suprasdami šias tendencijas investuojame į įvairias kakavos augintojų šalių programas. Ekonominiai, socialiniai ir gamtosauginiai aspektai labai svarbūs.
Programos kakavos augintojų šalyse reikšmingos ir daro poveikį, tačiau tai nukreipta į ateitį. Įvertinus sudėtingą kakavos rinkos situaciją, net ir aktyvios konkurencijos aplinkoje, kokybiško tikro šokolado kainos turės tendenciją kilti“, - aiškino R.Bagdonienė.