Kaišiadorių rajone vos prieš trejus metus veiklą pradėjęs galvijininkystės ūkis „Agrolinija“ nevengia naujovių.
Jo savininkai iš kompostuoto mėšlo pradėjo gaminti granuliuotas ekologines trąšas. Joms surado pirkėjų ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje.
Pastaruoju metu apie 130 mėsinių veislių galvijų auginantis ūkis nusižiūrėjo dar vieną verslo kryptį – pradėjo jautieną pardavinėti internetu.
Paslauga mainais už odą
„Per metus parduodame 3–4 veislinius bulius, o daugiausia – veislinių telyčių. Tačiau bulių užauga gerokai daugiau nei reikia, todėl teko nutarti, ką su jais daryti.
Skerdykla mums būtų per didelė investicija, todėl nutarėme įsirengti cechą. Sutarėme su skerdėjais, kad mainais už paslaugą jie pasiliks nudirtą gyvulių odą“, – sakė „Agrolinijos“ vadovas Ronaldas Bilskis.
Jo teigimu, greičiau apsispręsti padėjo prastos mėsos išpjaustymo sąlygos pačioje skerdykloje.
„Pirmąjį gyvulį teko paskersti po nelaimės, kai jaunas bulius susilaužė kojas. Pamatėme, kaip jis pačioje skerdykloje buvo išmėsinėtas. Mums tai nepatiko“, – prasitarė bendrovės vadovas.
Todėl įmonės darbuotojai skerdieną parsiveš į naująjį cechą, brandins, išpjaustys ir išvežios internetu ją užsisakiusiems žmonėms.
Mėsa – nepigi
Mėsos išpjaustymo cechą ūkis galutinai įsirengė prieš tris savaites. Tačiau iš karto neketina plačiai užsimoti: per savaitę planuojama paskersti po vieną buliuką.
Ekologiškai užaugintų galvijų mėsos kainos kandžiojasi. Bendrovė planuoja prekiauti rinkiniais: maždaug už 10 kilogramų išpjaustyto kumpio, sprandinės, nugarinės ir kitokios mėsos reikėtų pakloti apie 330 litų. Išpjovos kilogramas kainuoja 96 litus.
Vilniaus ekologiškos mėsos parduotuvėse išpjova maždaug 15 litų brangesnė. Prekybos centruose paprastai jautienos i6pjovos kilogramo kaina sukasi apie 80–90 litų.
Ūkininkai, kurie prekiauja ekologiška jautiena, surenka užsakymus telefonu ir sutaria, kada ji bus paimta. Jie mėsos kilogramą, nelygu jos rūšis, yra įkainoję maždaug 10 litų pigiau.
Išgabena iš Lietuvos
Anot Lietuvos mėsinių galvijų augintojų asociacijos atstovo Nikolajaus Dubnikovo, „Agrolinija“ – kol kas vienintelė bendrovė, mėsos užsakymus priimanti internetu.
Yra gyvulininkystės ūkių, kurie užsakymus surenka telefonu ir sutaria, kur ir kada nugabenti mėsą. Dažniausiai mūsų ūkininkų užaugintų galvijų mėsą perka smulkios parduotuvės, kavinės ar restoranai.
„Vis dėlto gerokai dažniau ūkininkai užaugintus galvijus parduoda skerdyklas turinčioms mėsos perdirbimo įmonėms. O iš ten jautiena paprastai išgabenama į užsienį“, – sakė N.Dubnikovas.
Lietuvos ūkininkai prekiauja ir pačiais galvijais, net tik jų mėsa. Paaugintų veršelių daugiausia nuperka vokiečiai, kurie juos nupeni ir paskerdžia.
Asociacijai priklausantys ūkininkai dalyvauja tarptautiniame projekte „Baltijos lankų jautiena“. Ją finansuoja Šveicarijos prekybos tinklas „Coop“.
Šio tinklo parduotuvėse ne tik Šveicarijoje, bet ir kitose Vakarų šalyse nuo praėjusių metų prekiaujama Baltijos valstybėse užaugintų galvijų mėsa.