Alytaus įmonės sėkmė - pavyzdys bambekliams, kad Lietuva nėra beviltiška

2013 m. gruodžio 9 d. 20:22
Simona Viltrakytė
Alytuje veikianti įmonė „FabricAir“ - puikus pavyzdys bambekliams, kad Lietuvoje ne taip jau viskas ir beviltiška. Prieš dvylika metų nuo šešių siuvėjų savo darbą pradėjusi įmonė šiandien turi 52 darbuotojus ir panašu, jog neilgai trukus jų dar gali pagausėti.
Daugiau nuotraukų (1)
Tekstilines oro vėdinimo sistemas – ortakius – siuvanti „FabricAir“ beveik visą savo produkciją išgabena į užsienį. Bet gali būti, kad po pusmečio, kai bus įkurtas pardavimų padalinys Alytuje, atsiras daugiau įmonių ir pas mus, kurios vėdinimui rinksis ne įprastus metalinius, bet tekstilinius ortakius.
Tekstiliniai ortakiai – tai tarsi iš poliesterio, kuriame specialiu įrenginiu lazeriu išbadytos reikiamo dydžio ir tankumo skylutės, pasiūtas vamzdis. Ilgiausia jo rankovė gali būti devynių metrų, todėl prireikus ilgesnio vamzdžio, jie sukabinami užtrauktukais.
Pagal tai, kokioms patalpoms ortakio reikia, poliesterio audinyje lazeriu praduriamos skylutės. Beveik prieš metus „FabricAir“ per Lietuvos verslo paramos agentūrą iš ES gavo 5,17 mln. litų, už kuriuos, pridėjusi dar tiek pat, įsigijo įrangą, leidžiančią sukurti skirtingo pralaidumo audinį. Iki tol ortakiai buvo gaminami visiškai kitokiomis priemonėmis, o „FabricAir“ užsakovams pasiūlydavo tik šešių rūšių pralaidumo audinius. Dabar įmonės galimybės – neribotos.
„Įrengiame eilinę oro vėdinimo sistemą, tik vietoj metalinių vamzdžių mes tą darome iš audinio, - pasakoja „FabricAir“ direktoriaus pavaduotoja Onutė Tamulionienė. - Dažnai žmonės stebisi, kaip palubėje gali kaboti 30 ar 50 metrų ilgio audinys“.
Vis dėlto yra ir daugiau skirtumų tarp tekstilinių ir įprastinių vėdinimo sistemų. Pirmosios lengvesnės, jose nėra garso, galima pritaikyti prie interjero, prireikus ortakius galima išplauti sumetus į skalbimo mašiną, be to, juos gerokai paprasčiau pervežti.
O tai Alytuje ortakius gaminančiai įmonei labai svarbu, nes 70 proc. jos produkcijos iškeliauja į JAV, likusi dalis taip pat Lietuvoje neužsiguli – ji išvežama į Europos šalis. Lietuvoje tekstilinės oro vėdinimo sistemos įrengtos tik keliuose objektuose, vienas jų – Alytaus sporto rūmų baseinas.
Tekstiliniai ortakiai gali būti pritaikyti, pavyzdžiui, kavinėse, ligoninėse, sandėliuose, didelį užsakymą darė „Coca-cola“.
Kaip yra pastebėjusi O.Tamulionienė, skandinavai mėgsta šviesiai pilką, smėlinę spalvą, turkai – mėlyną, rusai – raudoną, amerikiečiams tinka įvairios spalvos, o į Kiniją, kur „FabricAir“ ieško rinkos, dažniausiai iškeliauja žali ortakiai.
Danų įsteigta „FabricAir“ pardavimo padalinius turi JAV, Turkijoje, Didžiojoje Britanijoje. Kitų metų viduryje toks skyrius turėtų atsirasti ir Alytuje, kuris tekstilinius ortakius siūlys Lietuvos rinkai.
Nors įmonės padalinių yra skirtingose šalyse, tačiau ortakiai siuvami tik Lietuvoje.
Kai 2001-aisiais įmonė pradėjo veikti, ji siuvo tik specialiuosius drabužius. Tačiau apie 2008-uosius veikla pasikeitė – įmonė metė siūti drabužius ir liko tik prie vėdinimo sistemų.
„Pradėję veiklą tik siuvome, o dabar turime planavimo skyrių, pakavimą. Vidutiniško dydžio užsakymą, kuriam reikia apie 500 audinio metrų, padarome per penkias darbo dienas“, - pasakoja O.Tamulionienė.
Ji sako, kad danai Lietuvą pasirinko dėl pigios ir kvalifikuotos darbo jėgos. Prieš apsistodami Lietuvoje, užsieniečiai norėjo gamybos padalinį steigti Kinijoje, kur darbo jėga dar pigesnė nei Lietuvoje, svarstė ir apie Baltarusiją. Tačiau lietuvių kokybiškai atliktas darbas lėmė, kad „FabricAir“ įsikūrė Alytuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.