Tai apibrėžia įsigaliojęs įsakymas, nustatantis papildomas priemones, skirtas apsinuodijimo maistu protrūkių prevencijai.
Valstybinės kontrolės duomenimis, pernai Lietuvoje ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo subjektų veiklos, sumažėjo.
Lyginant 2012 metus su 2011 metais, šių susirgimų atvejų sumažėjo nuo 25 iki 14. Susirgusių asmenų skaičius taip pat yra gerokai mažesnis – atitinkamai 246 ir 137 susirgę asmenys.
Tačiau, išanalizavus protrūkių priežastis, nustatyta, kad beveik pusė jų kilo dėl į viešojo maitinimo įmonėse organizuojamus pobūvius užsakovų atsinešto pirkto ar namuose gaminto maisto.
„Mūsų specialistų atliktų tyrimų duomenimis, pernai dėl pačių svečių atsineštų į pobūvius vaišių (tortų, briedienos kepenų pašteto, namuose rūkytos žuvies ir kt.) galėjo kilti 6 žarnyno susirgimų protrūkiai.
Todėl, siekiant užtikrinti maisto saugą ir higieną, viešojo maitinimo įmonėse (restoranuose, kavinėse, užkandinėse ir kt.) griežtinami maisto tvarkymo reikalavimai.
Pagal šį įsakymą, organizuojant pobūvius, šventes ar kitokius renginius, bus draudžiama priimti iš paslaugų užsakovų jų pirktą ar namuose gamintą maistą, be to, viešojo maitinimo įmonės privalės užtikrinti, kad maisto netvarkytų sergantys asmenys ar ligų, kurios gali plisti per maistą, nešiotojai“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.