Dažniausiai lietuviai vartoja juodą (62 proc.), baltą duoną (60 proc.) ir batoną (53 proc.). Vis didesnį populiarumą pastaruoju metu pelno sumuštinių ir juoda duona su priedais. Kitas duonos rūšis (baltą duoną su priedais, įvairias nesaldžias bandeles, namuose keptą duoną) lietuviai renkasi retai.
Panašios tendencijos atsispindi ir pakuotos duonos pirkimo įpročių statistikoje. Rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, 2011 m. gruodžio - 2012 gegužės mėnesiais daugiausiai buvo nupirkta batono (33,6 proc.), juodos (25,1 proc.) ir baltos (24,7 proc.) duonos. Kiek mažiau buvo perkama sumuštinių (8,2 proc.) ir ruginė duona su sėklomis (6,7 proc.). Likusius pakuotos duonos pardavimus sudarė batonai su sėklomis, nesaldžios kvietinės bandelės ir ruginės porcinės duonelės.
„Fazer Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Snarskis įsitikinęs, jog duonos valgymo įpročiai lietuvių galvose ir širdyse yra giliai įsišakniję, todėl didelių staigmenų čia būti negali.
„Vis dėlto pastebime, jog Lietuvos vartotojai pradeda eksperimentuoti ir lengviau priima siūlomas naujoves, tokias kaip duona su priedais. Duonos vartojimo būdai ir progos taip pat plečiasi - dažniau ja užkandžiaujama tarp pagrindinių dienos valgymų, lengvai paskrudinus ir pagardinus sviestu mielai siūloma netikėtai užklupusiems svečiams“, - komentavo jis.
Tyrimo duomenimis, nors juoda duona dažniausiai vartojama pusryčių metu, nedaug atsilieka ir pietų bei vakarienės stalas. Nauja tendencija - juoda duona užkandžiauti tarp pagrindinių dienos valgymų, taip pat ši duonos rūšis dažnai pasirenkama iškyloms.
Dauguma lietuvių pusryčių stalui ruošia sumuštinius, todėl jiems skirta duona dažniausiai valgoma rytais. Stebėtina, tačiau iškyloms sumuštinių duoną renkasi tik 8 proc. apklaustųjų, tuo tarpu dažniausiai gamtoje valgomas batonas (30 proc.).
Skirtingų duonos rūšių vartojimo būdai kardinaliai nesiskiria - tiek juodą, tiek baltą bei duoną su priedais lietuviai dažniausiai naudoja sumuštiniams gaminti, užkandai prie sriubų, mažiau - kartu su pagrindiniais patiekalais bei salotomis. Sumuštinių duona dažniau pasirenkama skrudinimui bei valgymui su pagardais, tuo tarpu juoda duona su priedais - užkandžiaujama.
Tyrimas buvo vykdomas 2012 m. birželio 8-27 dienomis, buvo apklausta 1 tūkst. 30 15-74 metų amžiaus atsitiktinai atrinktų Lietuvos gyventojų.