Pavojingiausios profesijos pasaulyje – proga gerai užsidirbti

Jie kyla į dangų, neria po vandeniu ir šoka į ugnį. Interneto tinklapio squidoo.com sudarytame sąraše – pavojingiausių profesijų atstovai, kurie atlieka tokius darbus, kurių kiti nedrįsta imtis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2012, 11:36 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:29 AM

Už tokį darbą jiems būna atlyginama įvairiai: privilegijomis, žmonių dėkingumu, neįtikėtinais potyriais ar didele alga.

Kai kurių šiame sąraše esančių profesijų atstovai išties neskursta: pilotas bandytojas gali uždirbti iki 36 tūkst. litų per mėnesį, o gerai apmokama darbo vieta naftos platformoje gali papildyti kišenę 24 tūkst. litų per mėnesį.

Pilotas bandytojas

Pilotai bandytojai atlieka skrydžius su naujais arba neseniai pakeistais lėktuvais, kad išsiaiškintų, ar naujas oro transportas atitinka nustatytas normas.

Tokį darbą gali dirbti tik labai patyrę pilotai su dideliu teorinių žinių bagažu, gerai fiziškai pasirengę, be to, sugebantys ne tik valdyti orlaivį, bet ir įvertinti, ar jis tinkamas eksploatuoti.

Ar tai pavojinga? Žinoma. Tam, kad paaiškėtų lėktuvo galimybės, tenka pasiekti jo galimybių ribas, kurios gali privesti prie avarinių situacijų. Be to, pilotai bandytojai dažnai susiduria su neįprastais gedimais, kuriuos sunku numatyti ir pašalinti.

Ugniagesys

Kovotojų su ugnimi darbas yra varginantis ir pavojingas, o atlyginimas palyginti menkas. Šis darbas tinkamas tik žmonėms, kuriems nuolatinė fizinė ir psichologinė įtampa netrukdo gyventi.

Pratybos, ilgi budėjimai ir sunkus darbas greitai retina ugniagesių gretas – dauguma jų šiame darbe išbūna dvejus–trejus metus,o tuomet ieško ne tokių ekstremalių pragyvenimo šaltinių.

Tie, kurie sugeba darbe ištverti ilgiau, gali mėgautis žmonių dėkingumu ir visuomenės palankumu.

Kosmonautas

Dažno vaiko svajonių profesija kai kam tampa realybe, kuri parodo, kad šioje profesijoje ne viskas yra taip, kaip rodoma filmuose.

Šlovingi skrydžiai į kosmosą – tik menka kosmonauto darbo dalis. Būsimieji dangaus užkariautojai turi ilgas valandas skirti mokslams ir pratyboms, kol būna pasirengę palikti Žemę.

Prieš atliekant skrydį, dažnam kosmonautui tenka skirti daugiau nei 100 valandų per savaitę pasiruošimo darbams. Tačiau tie, kurie atlaiko pasirengimo maratoną, turi unikalią galimybę pažvelgti į Žemę iš kosmoso.

Riaušių tramdymo pajėgų pareigūnas

Su skydais, šalmais ir neperšaunamomis liemenėmis riaušių tramdytojai vaikštinėja ne šiaip sau. Įniršusi minia žalos gali pridaryti ne tik niekuo nekaltiems kelio ženklams ar parduotuvių vitrinoms, bet ir riaušininkus sulaikyti bandantiems policininkams.

Dėl to šiose pajėgose dirbantys žmonės turi būti gerai treniruoti, turėti nemažai darbo policijoje ar kitose spec. pajėgose patirties, mokėti elgtis su tokiais įrenginiais, kaip vandens patranka ar elektrošokas.

Išminuotojas

Išminuotojų pajėgose gali dirbti tik gerai apmokyti ir ilgai rengti kariškiai, kurie išmano, kaip elgtis su įvairiais sprogstamaisiais ginklais.

Išminuotojai turi mokėti elgtis ne tik su sprogstamaisiais prietaisais, bet ir su cheminiais, radioaktyviais ginklais, mokėti dirbti sudėtingomis sąlygomis: karo lauke, dykumose ar po vandeniu.

Naftos platformos darbininkas

Darbas naftos pramonėje yra gerai apmokamas, tačiau pašėlusiai įtemptas ir varginantis. Dirbti naftos platformoje dažnai tenka prastomis oro sąlygomis ir ilgas valandas, kurias atperka nebent dosniai mokama alga.

Kita problema, su kuria susiduria naftos platformose gyvenantys darbininkai, – atskyrimas nuo pasaulio. Platformoje tenka dirbti panašiai kaip tolimųjų reisų laive, nesutinkant jokių naujų žmonių, nuolat atliekant tą pačią monotonišką veiklą.

Dažnai nutinka taip, kad fiziškai pajėgūs darbuotojai „atkrenta“ nuo darbo naftos platformoje dėl to, kad nesusidoroja su psichologiniu nuovargiu.

Krabų žvejys

Krabų žvejyba Aliaskoje yra, kaip bebūtų keista, vienas sunkiausių darbų pasaulyje. Atšiauriomis oro sąlygomis žvejai bando pagauti kuo daugiau karališkųjų krabų, o ilgas ir sunkias darbo valandas jiems padeda ištverti pinigų troškimas.

Įgula ir savininkai po sėkmingos (ir nelabai) žvejybos dalijasi pelną, kuris gali siekti iki kelių dešimčių tūkstančių litų per mėnesį. Ar toks uždarbis vertas rizikos? Krabų žvejai mano, kad taip, tad darbingomis dienomis nepailsdami laivo denyje išbūna po 20 valandų.

Aukštalipys

Tiek montavimo, tiek valymo darbai ant aukštų pastatų ar konstrukcijų yra skirti tik tokiems žmonėms, kurie nesuvokia, ką reiškia žodžių junginys „aukščio baimė“.

Didžiausias pavojus aukštalipio darbe – nukristi. Nors tokio nutikimo galimybė yra labai reta, tačiau vis dėlto kartais pasitaiko. Užtat tie, kurie nepabūgsta darbo aukštumose, gali mėgautis nepakartojamais vaizdais iš aukštybių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.