Priėmė įstatymą, kuris pravers turintiems būsto paskolą – leis sutaupyti

2024 m. spalio 17 d. 17:11
Seimas priėmė įstatymo pakeitimus, kurie palengvins būsto paskolų refinansavimą. Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus svarsto, jog tai užtikrins didesnę finansų įstaigų tarpusavio konkurenciją. Jo vertinimu, refinansavimas būtų naudingas daugumai, bet iki šiol lietuviai retai jo imdavosi dėl brangaus proceso.
Daugiau nuotraukų (1)
Seimas ketvirtadienį, spalio 17 d., priėmė su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo pakeitimo projektą, kurio tikslas – supaprastinti ir atpiginti būsto paskolų refinansavimo procesą. Šis įstatymo pakeitimas įsigalioja 2025 m. vasario 1 d.
Kaip teigia Finansų ministerija, įgyvendinus pakeitimus vartotojui nebereikės atlikti dalies veiksmų – kreiptis į pradinį kredito gavėją dėl pažymos apie paskolos likutį. Taip pat procesas bus nemokamas vartotojui.
Toks supaprastintas refinansavimo procesas taikomas tais atvejais, kai nesikeičia būsto paskolos likutis, įkeistas nekilnojamasis turtas (NT), neilgėja likusi paskolos trukmė, taip pat proceso metu nebuvo paskolos įmokų vėlavimo ir kitų požymių, kad kredito gavėjas gali turėti sunkumų, susijusių su skolinių įsipareigojimų vykdymu.
Projekte teigiama, kad padidėjus paskolas turinčių vartotojų mobilumui tarp kredito davėjų, pagerės konkurencinė aplinka, nes kredito davėjai gaus daugiau paskatų konkuruoti dėl klientų. Be to, refinansavimo supaprastinimas leis vartotojams savo iniciatyva siekti, kad būtų iš naujo įvertinta ir sumažinta jau turimos būsto paskolos palūkanų norma nekeičiant kredito davėjo.
Ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvos NT kreditų rinka yra koncentruota, kelių didelių rinkos dalyvių suteiktų naujų būsto paskolų suma 2023 metais sudarė 77,4 proc. visų kreditų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.