Praktiniai patarimai, kaip taupyti ir sukaupti rezervą kitiems metams

2024 m. spalio 3 d. 15:53
Ruduo – metas, kai grįžtame prie kasdienių rutinų ir kartu tai puiki proga atkreipti dėmesį į savo finansų valdymą bei taupymo strategijas. Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) Iždo departamento direktorius Rūtenis Šukevičius pataria, kaip protingai tvarkyti išlaidas ir taupyti, kad būtų galima sukaupti lėšų kitų metų atostogoms bei užsitikrinti finansinį stabilumą visus metus.
Daugiau nuotraukų (1)
1 patarimas: „50–30-20“ taisyklė
Turint ribotus finansinius išteklius, nepakanka finansų planuoti intuityviai. Reikia turėti aiškų mėnesio biudžeto išskirstymą. Tokia finansų kontrolė suteiks saugumo ir leis atsidėti šiek tiek pajamų. Tam gali padėti taisyklė „50–30-20“ – tai būdas paskirstyti savo pajamas, kad būtų užtikrintas balansas tarp išlaidų ir taupymo.
Ši taisyklė nurodo, kad 50 proc. pajamų turėtų būti skiriama būtinosioms išlaidoms – būsto išlaikymui, maistui ir transportui; 30 proc. – kintamoms išlaidoms, tokioms kaip pramogos, drabužiai ar restoranai; o 20 proc. – taupymui.
Pasak R.Šukevičiaus, daug žmonių neturi sukaupę rekomenduojamo 3–6 mėnesių pajamų dydžio finansinio rezervo arba naudoja jį netinkamai. „Finansinis rezervas skirtas netikėtoms situacijoms, tokioms kaip sumažėjusios pajamos ar skubios medicininės išlaidos. Svarbu, kad šis rezervas nebūtų naudojamas kasdienėms išlaidoms ar nebūtiniesiems pirkiniams“, – sako ekspertas.
Kad taip nenutiktų, pašnekovas pataria kitų metų atostogoms ar net kalėdinėms dovanoms pradėti kaupti dabar ir tai daryti iš 30 proc. „kišenės“. „Rekomenduoju nusprendus, kiek vidutiniškai norėtumėte skirti kitų metų atostogoms kas mėnesį, šiam tikslui atsidėti nustatytą pinigų sumą iš 30 proc. dalies. Taip kitų metų atostogos ar didžiosios šventės neužklups netikėtai ir neištuštins jūsų kišenių“, – teigia R.Šukevičius.
Tačiau reikia nepamiršti, kad taisyklę ir procentines dalis kiekvienas turėtų prisitaikyti pagal savo individualią situaciją ir gaunamas pajamas.
2 patarimas: taupyti ir įdarbinti
Taupymas neapsiriboja tik pinigų laikymu sąskaitoje – svarbu juos ir efektyviai įdarbinti. Indėliai yra puikus būdas užtikrinti saugų taupymą ir kartu gauti grąžą, kuri papildytų jūsų finansus bei apsaugotų pinigus nuo infliacijos.
Dar daugiau, Europos centriniam bankui neseniai sumažinus bazinę palūkanų normą, palūkanų grąža finansų įstaigose taip pat ima trauktis. Tuo tarpu LKU grupės kredito unijos išlaiko konkurencingas indėlių palūkanas, tad dabar tinkamas metas įdarbinti laisvas lėšas ir gauti patrauklią palūkanų grąžą.
„Taupymo ir lėšų įdarbinimo metodai skiriasi. Pavyzdžiui, indėliai yra mažos rizikos taupymo priemonė, kuri suteikia finansinį saugumą, nes žinome, kad gausime garantuotą palūkanų grąžą. Štai taupant mokėjimo sąskaitoje arba grynaisiais kyla daugiau pagundų juos išleisti, o sukauptos lėšos neauga“, – teigia R.Šukevičius.
Finansų įstaigos įprastai siūlo dviejų tipų indėlius – terminuotuosius ir taupomuosius. Štai LKU kredito unijų grupė neseniai pristatė ir dar vieną – neatšaukiamą terminuotąjį indėlį. „Kurį indėlio tipą pasirinkti, priklauso nuo priimtino taupymo būdo ir turimos sumos. Terminuotieji indėliai yra skirti didesnei sumai laikyti, jų negalima papildyti, o įnešta suma – fiksuota ir nekintama. Neatšaukiami terminuotieji indėliai yra visai panašūs į įprastus terminuotuosius, tačiau juose laikomų lėšų nebus galima atsiimti anksčiau termino, o už šį įsipareigojimą bus mokamos dar didesnės indėlių palūkanos.
Tuo tarpu taupomieji indėliai yra skirti didesnei sumai sukaupti per ilgesnį laikotarpį. Pradinė suma dažniausiai būna maža. Šį indėlį visą jo laikotarpį galima papildyti reguliariais arba nereguliariais įnašais, o palūkanos kitą mėnesį skaičiuojamos jau nuo didesnės sumos“, – detalizuoja R.Šukevičius ir prideda, kad esant poreikiui, įprastai dalį indėlio galima atsiimti neprarandant sukauptų palūkanų.
3 patarimas: ne tik planuoti, bet ir laikytis plano
Tinkamas pajamų ir išlaidų planavimas yra tik pusė darbo – svarbiausia to biudžeto plano laikytis, primena ekspertas.
„Sukūrus biudžeto planą, būtina jo laikytis bei atidžiai stebėti savo išlaidas. Vos gavus mėnesio uždarbį, geriausia, iš karto rezervui numatytą sumą atidėti ar net pervesti į atskirą sąskaitą, kad kiltų mažiau pagundų lėšomis pasinaudoti. Planuokite savo mėnesio išlaidas iš anksto, palikite vietos nenumatytoms išlaidoms ir būkite atidūs, kad neviršytumėte savo biudžeto“, – rekomenduoja LCKU atstovas.
Jeigu pastebite, kad finansiniai tikslai yra sunkiai pasiekiami, apsvarstykite galimybę peržiūrėti savo išlaidas. Laiku atliktos korekcijos, kai kurių nebūtinųjų išlaidų atsisakymas gali padėti išvengti neplanuotų finansinių sunkumų.
„Nepriklausomai nuo to, ar ruduo, ar bet kuris kitas metų laikas, svarbu rūpintis savo finansais ir laikytis finansinės drausmės visus metus“, – primena ekspertas R.Šukevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.