Finansų ekspertai atsako į dažnai kylančius klausimus dėl asmeninių finansų: yra ir nerašytų taisyklių, kurias verta žinoti

2024 m. spalio 1 d. 19:00
Ką turėčiau daryti, jei atsiranda sunkumų grąžinant kreditą, kad išvengčiau skolų problemų? Kada vertėtų pradėti taupyti pensijai ir kokių sumų reikėtų norint pradėti investuoti? Tokius klausimus portalo Lrytas skaitytojai uždavė LKU kredito unijų grupę prižiūrinčios Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) specialistams. Pasidomėjome, kokių patarimų turi ekspertai ir kaip rekomenduoja elgtis su savo finansais.
Daugiau nuotraukų (3)
Kuo anksčiau – tuo geriau
Atsakydama į pirmąjį klausimą apie situacijas, kai kreditą turintys asmenys susiduria su sunkumais ir gresiančiomis skolomis, LCKU Finansinių rizikų departamento direktorė Ingrida Kedytė turi kelis patarimus.
„Jei susiduriate su sunkumais grąžinti kreditą, svarbiausia, nedelsti ir iš karto kreiptis į savo kredito davėją, t. y. kredito uniją arba banką“, – teigia ji.
Vertėtų suprasti, kad kuo anksčiau pranešime apie sunkumus, tuo lengviau rasite sprendimą.
„Daugelis kreditorių gali pasiūlyti pratęsti mokėjimo terminą arba laikinai sumažinti kredito įmokas, pritaikant mokėjimo grafiką pagal Jūsų esamą finansinę padėtį“, – primena I.Kedytė.
Tačiau rekomenduojama atidžiai peržvelgti ne tik savo pajamas, bet ir išlaidas.
„Gali būti, kad sumažinus nebūtinas išlaidas, bus lengviau padengti mėnesines įmokas. Svarbiausia – veikti iš karto, kad situacija neblogėtų ir nesukeltų ilgalaikių finansinių sunkumų“, – mano ekspertė.
Kaip elgtis su santaupomis ir kur jas nukreipti?
„Kokia yra minimali suma, reikalinga pradėti investuoti? Ar tam reikia didelės pinigų sumos?“ – dar vienas klausimas, kuriuo domisi portalo Lrytas skaitytojai.
Kaip patikino LCKU Iždo departamento direktorius Rūtenis Šukevičius, pradėti investuoti didelė suma nereikalinga – galima pradėti vos nuo 100 eurų.
„Vis dėlto, svarbu atkreipti dėmesį į galimus su investavimu susijusius kaštus, tokius kaip fiksuoto dydžio komisinis mokestis, vertybinių popierių saugojimo mokestis ir kiti administraciniai mokesčiai, – komentuoja R.Šukevičius. – Be to, yra nerašyta taisyklė: kuo mažesnė finansinio instrumento rizika ir kuo jis likvidesnis (t. y. lengviau parduodamas), tuo mažesni bus sandorio kaštai.“
Svarbiausia suprasti, kad investavimas ir nedidelėmis sumomis gali būti finansiškai naudingas, jei tai daroma reguliariai. „Ilgainiui tai padės sumažinti trumpalaikių rinkos svyravimų poveikį ir pagerins bendrą jūsų investicinio portfelio rezultatą“, – sako LCKU atstovas.
Kas investuoja, o kas jau rūpinasi, kada verta pradėti taupyti pensijai.
R.Šukevičiaus nuomone, taupyti pensijai verta pradėti kuo anksčiau – geriausia, vos tik pradėjus gauti pajamas.
„Net ir nedideli, bet reguliarūs įnašai gali turėti reikšmingą poveikį sukauptai sumai iki pensinio amžiaus. Nors gali kilti pagunda pensijai taupyti savarankiškai, be pensijų fondų pagalbos, praktika rodo, kad daugumai žmonių pritrūksta finansinės drausmės nuosekliai taupyti“, – pataria ekspertas.
Anot jo, automatizuoti pensijų taupymo būdai, pavyzdžiui, pensijų fondai, dažniausiai yra patikimesnis būdas užsitikrinti finansinį saugumą sulaukus pensinio amžiaus. Dar geresniu atveju, greta kaupimo pensijų fonde, taupyti papildomai galima sudarius indėlio sutartį finansų įstaigoje.
„Indėliai garantuoja palūkanų grąžą, o pasirinkus, pavyzdžiui, taupomąjį indėlį, kaupti papildomai galima reguliariais ir nereguliariais įnašais, pasirinkto dydžio sumomis. Taip pat, esant poreikiui, dalį indėlio galima atsiimti neprarandant jau sukauptų palūkanų.
Taip dalis lėšų bus nukreipta į visai nerizikingus taupymo instrumentus“, – teigia R.Šukevičius ir primena, kad finansų įstaigos siūlo daug taupymo būdų, todėl verta pasikonsultuoti su finansų specialistai ir pasirinkti sau priimtiniausią būdą.
santauposKreditaspensijos kaupimas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.