Net laidotuvės – proga parodyti statusą: kas Lietuvoje samdo apsaugą, kas – policijos palydą Suskaičiavo, kiek kainuoja laidotuvės

2024 m. rugsėjo 29 d. 09:39
Laidotuvių paslaugos Lietuvoje kaip ir daugelyje Vakarų šalių tampa vis labiau individualizuotos ir pritaikytos įvairiems socialiniams sluoksniams. Vieni renkasi orų ir kuklų atsisveikinimą, kiti nepagaili tūkstančių eurų išskirtinei ceremonijai. Žinovai papasakojo, kaip šiuolaikinėje visuomenėje suderinamas pagarbus atsisveikinimas su artimuoju ir skirtingos finansinės galimybės.
Daugiau nuotraukų (1)
Laidojimo namų „Tylos namai“ vadovas pastebi, kad Lietuvoje vis dažniau pasitaiko tokių žmonių, kurie artimųjų laidotuvėms išleidžia išties nemenkas sumas, siekdami sukurti išskirtinę ir individualizuotą ceremoniją.
„Prabangios laidotuvės Lietuvoje gali kainuoti 10 tūkst. eurų ir daugiau. Viskas priklauso nuo unikalių poreikių, fantazijos ir tikslų. Pavyzdžiui, mūsų patirtis rodo, kad pasirenkami prabangūs karstai, užsakomos išskirtinės gėlių kompozicijos, kviečiami orkestrai ir net samdoma apsauga arba užsakoma policijos palyda į kapines“, – atskleidžia jis ir priduria, kad vien karstas tokiu atveju gali kainuoti apie 2 tūkst. eurų.
Laidojimo versle ne vienus metus dirbantis V.Sidabras teigia, kad tokios laidotuvės Lietuvoje nėra itin dažnos, o kai vyksta – tampa simboliniu šeimos turto ir statuso atspindžiu.
Vis dėlto pašnekovas pabrėžia, kad laidojimo sektorius Lietuvoje tapo išties išsivystęs ir lankstus, todėl atliepia įvairiausius poreikius – nuo tų, kurie ieško ekonominių ar minimalistinių sprendimų, iki tų, kurie siekia išskirtinės ir prabangios ceremonijos.
„Skirtingai nei, pavyzdžiui, JAV, mūsų šalyje yra visos galimybės oriai ir pagarbiai atsisveikinti su artimuoju, nepaisant finansinės padėties ir piniginės storio. O Amerikoje vidutinė laidotuvių kaina siekia 7–12 tūkst. JAV dolerių. Dėl to ten šioje srityje aktyviai veikia draudikai, kurie neretai tampa vieninteliu būdu suorganizuoti padorias laidotuves“, – tvirtina pašnekovas.
Jis taip pat pripažįsta, kad ir dalyje Europos valstybių laidotuvių kainos atrodo gerokai išpūstos. „Vokietijoje kolegos net juokauja, kad jų šalyje negalima sau leisti mirti, nes ten vidutinė laidotuvių kaina yra apie 8 tūkst. eurų“, – nurodė V.Sidabras.
Orus, bet nebrangus atsisveikinimas
Jo teigimu, mažas pajamas gaunantiems ar sunkiau besiverčiantiems žmonėms svarbu žinoti vieną paprastą dalyką, kuris gali padėti sutaupyti.
„Reikia atkreipti dėmesį, ar paslaugas gaunate iš vienų rankų, ar reiks trečiųjų šalių. Pavyzdžiui, mes turime savo krematoriumą, todėl klientai gali išvengti papildomų išlaidų ir nepatogumų, kuriuos sukeltų trečiųjų šalių įtraukimas.
Tai mums leidžia pasiūlyti specialius paslaugų paketus, į kuriuos įtraukta viskas, ko tik gali reikėti: kremavimo, karsto, transportavimo, atsisveikinimo salės ir valstybės pašalpos skyrimo formalumų sutvarkymo“, – nurodė V.Sidabras.
Po valstybės paramos laidotuvių kaina, „Tylos namų“ vadovo skaičiavimu, gali siekti 190 eurų. „Tai sprendimas tiems, kurie nori su artimaisiais atsisveikinti pagarbiai ir oriai, bet susiduria su finansiniais iššūkiais“, – apibendrino V.Sidabras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.