Kandidatai į Seimą skirtingai vertina nacionalinių plėtros įstaigų sujungimo sėkmę: pasigenda paramos smulkiam verslui

2024 m. rugsėjo 23 d. 21:51
Ūla Klimaševska
Išsiskiria didžiausių į Seimą kandidatuojančių partijų atstovų nuomonės dėl šalies investicinės aplinkos gerinimo – kai dalis politikų sutaria, kad nacionalinės plėtros įstaigų sujungimas į vieną ILTE (buvusi „Invega“) didina verslui skiriamą finansinių priemonių skaičių, oponuojančių jėgų kandidatai kritikuoja, jog pokyčiai nepakankamai supaprastina smulkiojo verslo prieigą prie kapitalo.
Daugiau nuotraukų (1)
Plėtros įstaigų sujungimą inicijavusios Finansų ministerijos vadovė, konservatorė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad ši konsolidacija įmonėms kuria sąlygas turimus finansus investuoti tvariau ir auginti prieigą prie kapitalo inovatyviam verslui.
„Sukurtos milijardinės finansinės priemonės pasinaudojant Europos Sąjungos parama ir, man atrodo, šie instrumentai tikrai įgalins mūsų ekonomikos augimą“, – TV3 debatų metu pirmadienį kalbėjo G. Skaistė.
Referuodama į konsolidacijos tikslus, ministrė pabrėžė, kad sujungimu siekta „uždaryti finansavimo nišas, kurios iki šiol buvo neužpildytos“ ir suteikti paramą toms įmonėms, kurios neturi galimybių gauti bankinio finansavimo.
„Svarbu neišstumti privataus kapitalo, kuris galėtų paskolinti tam pačiam verslui – jeigu mes sukursime sąlygas, kad vis gali ateiti, tokiu būdu privatus finansavimas, koks yra dabar, bus tiesiog išstumtas“, – kalbėjo G. Skaistė.
Ministrei iš dalies pritarė ir „demokratų“ atstovas, europarlamentaras Virginijus Sinkevičius, tikėdamasis, kad plėtros įstaigų konsolidacija padės šaliai vykdyti agresyvesnę investicijų pritraukimo strategiją – ypač į Lietuvos regionus, verslo vystymui reikalingą susisiekimo, energetikos infrastruktūrą.
„Matome, kad regione valstybės konkuruoja dėl finansinių paskatų. Ministrė tik ką savo reformą nurašė, kad čia nieko ypatingo, sujungėm (plėtros įstaigas – ELTA) pavadinimą pakeitėm – aš tikiuosi, kad tai bus esminis pakeitimas, nes ypač regionuose verslo prieiga prie kapitalo yra labai sudėtinga, bankai jiems nesuteikia paskolų ir vienintelė vieta, kur jie gali atsigręžti, yra valstybė“, – kalbėjo V. Sinkevičius.
Kairiojo politinio sparno jėgos kėlė klausimą dėl ILTE priemonių efektyvumo smulkiam verslui
Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas tikino, kad ILTE konsolidacijos procesai bus baigti tik tuomet, kai šios finansinės priemonės bus geriau pasiekiamos smulkiam verslui – anot parlamentaro, šiuo metu dalis įmonių į ILTE paramą pretenduoti gali tik po to, kai gavo bent tris neigiamus atsakymus dėl finansavimo iš komercinių bankų.
„Invegos“ jungimas dar tikrai nėra baigtas ir procesai, kurie ten vyksta, tikrai netenkina tų juridinių asmenų, kurie ten teikia paraiškas“, – pažymėjo socialdemokratų atstovas.
„Su „Invega“ yra labai daug problemų, (į paramą – ELTA) gali pretenduoti tik stambaus kapitalo įmonės, smulkios ir vidutinės nepretenduoja, nes gauna atsakymus, kad jūsų verslas yra neperspektyvus“, – aiškino ir „Nemuno aušros“ sąrašo lyderis Remigijus Žemaitaitis.
Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Ignas Vėgėlė išreiškė kritiką, kad plėtros įstaigų konsolidaciją konservatoriai įvykdė norėdami į valstybės institucijas „susodinti savo žmones“.
ELTA primena, kad po 2023 metais vykusios Nacionalinių plėtros įstaigų konsolidacijos (NPĮ) į vieną įmonių grupę buvo sujungta Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA), Žemės ūkio paskolų garantinis fondas (ŽŪPGF), Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA) ir „Investicijų ir verslo garantija“ („Invega“), kuri tapo patronuojančia bendrove.
ILTE yra valstybės įsteigta finansų įstaiga, teikianti finansines paslaugas, įgyvendinanti ir administruojanti verslo, viešojo sektoriaus ir žemės ūkio bei žuvininkystės finansavimo priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.