Išleisti vaiką į būrelį išgali ne kiekvienas lietuvis: susizgribo spręsti šią problemą, siūlo skirti daugiau pinigų

Parlamentarai imasi svarstyti įstatymo pataisas, siūlančias neformaliajam švietimui vienam vaikui per mėnesį skirti ne mažesnę nei 1,3 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoką, tai yra 71,50 eurų per mėnesį.

Skaičiuojama, jog apie 125 tūkstančių vaikų nelanko jokių būrelių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Skaičiuojama, jog apie 125 tūkstančių vaikų nelanko jokių būrelių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

May 30, 2024, 3:28 PM

Už tai numatančias Švietimo įstatymo pataisas, kurias ketvirtadienį pateikė Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas, po pateikimo balsavo 47 Seimo nariai, prieš buvo 1, susilaikė 28. Po svarstymo komitetuose Seimo plenarinėje salėje jis vėl turėtų atsirasti rudens sesijoje.

V.Bakas siūlo neformalaus ugdymo krepšelį susieti su objektyviu dydžiu, tai yra su baziniu išmokų dydžiu, kuris yra indeksuojamas priklausomai nuo ekonominių pokyčių. Anot jo, įstatymo pataisomis būtų skatinamas ir didinamas vaikų dalyvavimas neformaliojo švietimo veiklose. Parlamentaro nuomone, vaikų užimtumas padėtų kovoti su žalingais įpročiais.

„Pusei Lietuvos vaikų neprieinami jokie būreliai ir tą problemą turime spręsti. (...) Kalbame apie vienodą startą visiems Lietuvos vaikams, bet dabartinė situacija yra tokia, kad vienodo starto renkantis būrelius nėra. Valstybė vienam vaikui skiria 20 eurų, tuo tarpu būrelio kaina regionuose yra nuo 50 iki 60 eurų, didmiesčiuose – nuo 70 iki 90 eurų“, – pateikdamas projektą sakė V.Bakas.

Jo duomenimis, apie 125 tūkstančių vaikų nelanko jokių būrelių, technologijų būrelis lanko tik 1 proc. vaikų.

„Siūlau pinigus skirti ne sistemai bendrai, o konkrečiam vaikui, kad tie 125 tūkst. vaikų galėtų sau leisti lankyti būrelius“, – sakė jis.

V.Bako duomenimis, savivaldybės skirtingai sprendžia šį klausimą, pvz. Visaginas metams vienam vaikui būreliams skiria 1 tūkst. eurų krepšelį, kitos savivaldybės – apie 30–40 eurų.

Seimo narys Linas Slušnys sakė nesąs prieš neformalųjį vaikų švietimą, tačiau akcentavo šiuo metu aktualius iššūkius, kurie susiję su gynybos finansavimu.

Kadangi Švietimo įstatymo pataisos pareikalaus papildomų lėšų, Seimo nariai nutarė paprašyti Vyriausybės išvados.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.