Perspėja dėl šių dviejų didžiulių renginių – sukčiai gali įbrukti neegzistuojančius bilietus, prarasite pinigus

„UK Finance“ įspėjo, kad šiais metais vartotojai gali susidurti su dviem didžiausiais internetiniais sukčiavimais – suklastotais olimpinių žaidynių ir Taylor Swift koncertų bilietais. Taip pat pranešama, kad pernai romantinio sukčiavimo ir pirkimo apgaulės būdu apgautų žmonių skaičius šoktelėjo iki naujų aukštumų.

Šiais metais vartotojai gali susidurti su dviem didžiausiais internetiniais sukčiavimais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šiais metais vartotojai gali susidurti su dviem didžiausiais internetiniais sukčiavimais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šiais metais vartotojai gali susidurti su dviem didžiausiais internetiniais sukčiavimais.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šiais metais vartotojai gali susidurti su dviem didžiausiais internetiniais sukčiavimais.<br>EPA-ELTA nuotr.
T.Swift.<br>VICTOR AUBRY/SIPA/Scanpix nuotr.
T.Swift.<br>VICTOR AUBRY/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2024, 7:05 PM

Sukčiai naudojasi galimybe

Iš viso 2023 m. nusikaltėliai pavogė 1,17 mlrd. svarų sterlingų – 4 proc. mažiau nei 2022 m., teigiama grupės metinėje ataskaitoje, kurią nagrinėjo BBC.

Dėl piktnaudžiavimo interneto platformomis žmonės ir toliau lieka pažeidžiami. Technologijų bendrovės raginamos dėti daugiau pastangų, kad padėtų sustabdyti sukčiavimą.

Pernai vartotojai prarado 86 mln. svarų sterlingų dėl pirkimo sukčiavimo, kai jie sutiko sumokėti už tai, kas niekada neįvyko, patikino „UK Finance“. Palyginti su 2022 m., šis skaičius išaugo 28 proc.

„Kasmet pastebime, kad sukčiavimo atvejų ciklas keičiasi ištisus metus, – sakė „UK Finance“ ekonominių nusikaltimų vykdomasis direktorius Benas Donaldsonas.

Kaip skelbia BBC, balandį „Lloyds Bank“ atskleidė, kad T.Swift gerbėjai iš viso prarado 1 mln. svarų sterlingų dėl sukčiavimo parduodant bilietus prieš liepos mėnesį prasidedantį jos turo Jungtinėje Karalystėje etapą.

Tuo metu daugiau nei 600 banko klientų kreipėsi pranešdami apie prarastus pinigus. Pasirodo, sukčiai įtikindavo už bilietus mokėti ne oficialioje svetainėje, o tiesiog pinigus pervedant bankiniu pavedimu.

Bilietai į didelius renginius, tokius kaip olimpinės žaidynės, „Euro 2024“, „Glastonbury“ ar Taylor Swift koncertą, išparduodami greitai, todėl žmonės dažnai ieško geresnių pasiūlymų internete, kad jų nepraleistų.

Nusikaltėliai pasinaudos šia galimybe ir bandys apgaulės būdu priversti jus įsigyti bilietus, kurie yra apgaulingi arba neegzistuoja“, – įspėjo Andy McDonaldas iš „UK Finance“.

Tačiau kalbama ir apie pažangą, kovojant su sukčiavimu, kurio mastai padidėjo dar koronaviruso pandemijos metu.

Kaip atpažinti sukčius?

BCC pataria pasidomėti apie bendrovę, iš kurios perkate bilietus. Juos rekomenduojama pirkti tik iš oficialaus organizatoriaus ar gerai žinomos bilietų platinimo platformos.

Paieškos sistemos, pavyzdžiui, „Google“, ne visada yra geriausia vieta paieškai, nes neautorizuoti bilietų perpardavinėtojai gali nusipirkti bilietus ir skelbimais patekti į sąrašų viršų.

Jungtinės Karalystės gyventojus ragina atkreipti dėmesį į STAR logotipą – tai reiškia, kad pardavėjas yra bilietų agentų ir mažmenininkų draugijos narys, o bendrovė yra prisijungusi prie griežtų valdymo standartų.

Be to, venkite mokėti už bilietus banko pavedimu, ypač jei perkate iš nežinomo asmens. Kredito kortelėmis arba mokėjimo paslaugomis, tokiomis kaip „PayPal“, turite daugiau galimybių atgauti pinigus, jei taptumėte sukčiavimo auka.

Saugokitės el. laiškų, žinučių ar reklamų, kuriose siūlomi neįtikėtinai geri bilietų pasiūlymai – labai tikėtina, kad tokie pasiūlymai yra per geri, kad būtų tiesa.

Parengta pagal BBC.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.