Pieną ūkininkai parduoda brangiau – ar sulauksime kainų augimo ir parduotuvių lentynose?

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje rudenį atsiplėšė nuo dugno ir sparčiai pradėjo kilti, o Europos sviesto ir sūrių biržose vėl brangsta pieno gaminiai. Situacija pieno rinkoje gali atsiliepti ir kainoms parduotuvių lentynose.

Prekybos tinklas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos tinklas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-09 09:56

Šiuo metu žaliavinio pieno supirkimo kainos auga dėl kelių priežasčių. Viena vertus, pieno produktai ėmė brangti eksporto rinkose, į kurias patenka apie du trečdalius lietuviškų gaminių. Taip pat rudenį didėja riebalų ir baltymų kiekis piene, bet pasibaigus ganiavai jo primelžiama mažiau.

Kokią tai įtaką padarys pieno produktų kainoms parduotuvių lentynose?

Pasak „Citadelė“ banko ekonomisto Aleksandro Izgorodino, kol kas jų pokyčiai susiję su pabrangusiomis žaliavomis.

„Rugsėjo mažmeninės prekybos duomenimis, maisto ir gėrimų pardavimas per metus sumenko 3,4 proc. Vadinasi, paklausa dar neatsigavo. Užtat žaliavų savikainai įtaką daro išaugusios naftos ir dujų kainos“, – dienraščiui „Lietuvos rytas“ teigė ekonomistas.

Kempteno sviesto ir sūrių biržoje Vokietijoje pieno produktų kainų kreivės sparčiai kyla aukštyn. Rugpjūčio pradžioje biržoje sviesto kilogramas kainavo 4,38 euro, o spalio pabaigoje jo kaina jau buvo pakilusi iki 5,7 euro.

Šio produkto kaina aukštumas – 6,7 euro už kilogramą – buvo pasiekusi 2022-ųjų pabaigoje. Grietinėlės kilogramo kaina nuo rugpjūčio iki šiol pakilo pora eurų nuo 5 iki 7. Prieš metus biržoje jos kilogramo kaina buvo 7,7 euro. Nugriebto pieno miltelių kilogramas per minėtus mėnesius pabrango nuo 2,25 euro iki 2,63 euro – 2022– ujų lapkritį jų kaina siekė 3,3 euro.

Vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje per pastaruosius du mėnesius išaugo daugiau kaip dešimtadaliu.

Vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje spalį pasiekė beveik 39 centus už kilogramą – 10 proc. daugiau nei rugsėjį. Per rugsėjį pienas brango beveik 4 proc., rodo Europos Sąjungos pieno rinkos observatorijos duomenys.

Pieno supirkimo kaina Lietuvoje sparčiai artėja prie ES vidurkio.

Visoje ES pieno kaina rugsėjį vidutiniškai siekė kiek daugiau nei 43 centus už kilogramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.