Melagingus laiškus sukčiai siunčia internete lengvai randamais kontaktais – štai koks jų tikslas

Finansinių technologijų bendrovė „Paysera“ perspėja apie išaugusį fišingo (angl. phishing) laiškų skaičių Lietuvos įmonėms. Šiais laiškais finansiniai sukčiai siekia išvilioti su prisijungimu prie mokėjimo sąskaitos susijusius duomenis.

„Paysera“ informavo klientus apie sukčių keliamą grėsmę per vidinius kanalus.<br>„Paysera“ nuotr.
„Paysera“ informavo klientus apie sukčių keliamą grėsmę per vidinius kanalus.<br>„Paysera“ nuotr.
  Tokių melagingų laiškų sulaukia įmonės.
  Tokių melagingų laiškų sulaukia įmonės.
 Tokių melagingų laiškų sulaukia įmonės.
 Tokių melagingų laiškų sulaukia įmonės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-18 16:31

Tarp bendrovei pranešusių apie gautus sukčių laiškus daug įmonių, kurios nėra „Paysera“ klientės. Tai reiškia, kad finansiniai sukčiai masiškai siunčia laiškus viešai internete prieinamais kontaktais. Laiškuose pateikiama nuoroda į suklastotą interneto svetainę, kurios aplinka panaši į tikrąją.

„Paysera“ informavo klientus apie sukčių keliamą grėsmę per vidinius kanalus: programėlėje ir internetinėje bankininkystėje, ragindama juos būti atidesnius ir budrius. Vis dėlto bendrovė užregistravo keletą atvejų, kai sukčiams iš įmonių pavyko išvilioti su prisijungimu prie sąskaitos susijusius duomenis.

Pasinaudoję klientų atskleistais duomenimis, sukčiai išvedė iš sąskaitų kelių tūkstančių eurų sumas. Dalį sukčių išvestų lėšų bendrovei pavyko klientams sugrąžinti. Nukentėjusioms įmonėms bendrovė rekomendavo kreiptis į policiją.

„Paysera“ sukčiavimo prevencijos ekspertai primygtinai sako gavus panašius laiškus nuorodų nespausti. Laiškų ar SMS žinučių tikrumą visuomet galima pasitikrinti, susisiekus su įmone oficialiais kontaktais.

Taip pat „Paysera“ konsultantai neskambina klientams, jeigu skambutis iš anksto nėra suderintas. Jeigu tam tikromis aplinkybėmis „Paysera“ atstovas ir paskambina klientui pirmas, jis niekuomet neprašo atskleisti asmeninių ar prisijungimo prie sąskaitos duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.