Apklausa: finansiniai sukčiai taikosi į vis jaunesnius asmenis

„Luminor“ banko užsakymu atliktos apklausos duomenimis, 64 proc. lietuvių mano, kad finansinio sukčiavimo atvejų per pastaruosius metus padaugėjo. Tai labiausiai pastebėjo apklausos dalyviai nuo 30 iki 39 metų.

Telefonas.<br>T.Bauro nuotr.
Telefonas.<br>T.Bauro nuotr.
Telefonas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Telefonas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 23, 2023, 5:33 PM, atnaujinta Sep 23, 2023, 5:34 PM

„Pagal apklausos rezultatus tik 9 proc. respondentų mano, jog sukčiavimo mastas mažėja, vadinasi, net 91 proc. lietuvių pastebi finansinio sukčiavimo atvejų didėjimą ar stabiliai didelį jų skaičių. Ši statistika verčia susimąstyti ir aiškiai parodo, kad sukčių veikla plečiasi neaplenkdama nieko“, – sakė „Luminor“ banko Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas Linas Sadeckas.

Jis atkreipia dėmesį, kad anksčiau vyravo įsivaizdavimas, jog į sukčių akiratį dažniau patenka vyresnio amžiaus žmonės, tačiau statistika rodo ką kita – nusikaltėliai taikosi į vis jaunesnius asmenis.

Išaugusį sukčiavimo atvejų skaičių pastebėjo 41 proc. apklausos dalyvių nuo 18 iki 29 metų ir 43 proc. respondentų 30–39 metų amžiaus grupėje. Kad sukčiavimo atvejų šiek tiek padaugėjo, mano atitinkamai 23 ir 27 proc. šių amžiaus grupių apklaustųjų.

Žymiai išaugusį finansinių sukčiavimo atvejų skaičių pastebėjo šiek tiek daugiau vyrų (33 proc.) nei moterų (31 proc.), nors realiai į sukčių pinkles pakliūva labai panašus skaičius vyrų ir moterų. Šių metų atvejų analizė rodo, kad tarp sukčių aukų 51 proc. sudaro moterys, 49 proc. – vyrai.

Tiesa, yra sukčiavimo schemų, kuomet viena ar kita lytis smarkiai išsiskiria. Pavyzdžiui,  romantinio sukčiavimo atveju nuo sukčių nukenčia 86 proc. moterų ir 14 proc. vyrų.

Trijose Baltijos šalyse situacija skirtinga – Lietuvos ir Latvijos gyventojai sukčių suaktyvėjimą vertina panašiai, o Estija patiria didžiausią sukčiavimo rizikos padidėjimą. Čia sukčių veiklą pastaraisiais metais pastebėjo 79 proc., Latvijoje – 61 proc., o Lietuvoje – 64 proc. apklaustųjų.

„Tik daugiau kaip ketvirtadalis gyventojų Lietuvoje sukčiavimo dažnumą vertina kaip nepakitusį, Latvijoje šis skaičius siekia 28 proc. Estijoje situacija sudėtingesnė – nepakitusia situaciją laiko tik 18 proc. apklaustųjų“, – pridūrė L. Sadeckas.

Apklausą „Luminor“ užsakymu Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje šių metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Kiekvienoje Baltijos šalyje buvo apklausta po tūkstantį 18–74 metų amžiaus žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.