Prezidentūra: siūlomas papildomas NPD už vaiką galėtų siekti 87 eurus Paskaičiavo, kiek didėtų dirbančiųjų pajamos

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius tvirtina, kad prezidento siūlomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) už vaiką galėtų siekti 87 eurus. Pasak jo, tai kainuotų apie 60 mln. eurų, bet pajamos, V. Augustinavičiaus teigimu, būtų gautos įvedus aukštų pajamų progresyvumą, numatytą mokesčių reformoje.

Prezidento siūlomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) už vaiką galėtų siekti 87 eurus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidento siūlomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) už vaiką galėtų siekti 87 eurus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidento siūlomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) už vaiką galėtų siekti 87 eurus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prezidento siūlomas papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) už vaiką galėtų siekti 87 eurus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

Sep 5, 2023, 2:17 PM

„Prezidentas siūlo įvesti papildomą neapmokestinamą pajamų dydį už vaiką, jis galėtų siekti 87 eurus. Tokiu būdu būtų pasiekiamas ir kitas tikslas, kad pvz. asmuo, kuris uždirba minimalią algą ir turi du vaikus, tai jo bendras neapmokestinamas pajamų dydis pasiektų minimalios algos dydį, tai kitas strateginis Lietuvos tikslas“, – LRT radijui sakė prezidento patarėjas.

„Tai kainuotų apie 60 mln. eurų ir tai būtų mažesnės išlaidos, negu būtų gautos pajamos, jeigu būtų pagal mokesčių reformą įvestas aukštų pajamų progresyvumas, t.y. aukštos pajamos apmokestinamos ne pagal gavimo formą, bet pagal dydį. Šioje vietoje fiskališkai taip pat yra subalansuota“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė praeitą savaitę teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

Prezidentūros siūlymą taip pat kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė ir premjerės patarėjas Raimondas Kuodis.

Prezidentūros siūlomas 87 eurų NPD vaikų turinčių dirbančiųjų pajamas „į rankas“ per mėnesį padidintų 17,4 euro, skaičiuoja SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

Jis svarstė, kad alternatyviai būtų galima tiesiog tokia suma padidinti dabar veikiančias universalias išmokas už vaikus.

„Dabar vaiko pinigai yra 85,75 euro per mėnesį – nepriklausomai nuo tėvų užimtumo, jų veiklos pobūdžio ir pajamų. (…) Sakoma, kad papildomu NPD bus skatinama gyventojus dirbti, o ne susirinkti vaiko pinigus. Logikos yra, bet tada reiktų vieno skaičiaus – kiek iš tėvų, kuriems dabar pervedami vaiko pinigai, yra nedirbantys?

Jeigu tai 5 ar 10 proc. nuo visų vaikų tėvų, ar dėl to verta keisti sistemą? Jeigu daugiau, gal ir taip? Ir ar tas pradinis 17 eurų keis tėvų motyvaciją dirbti?“ – feisbuke rašė T. Povilauskas.

Jis pridūrė, kad paprasčiausia alternatyva visada yra padidinti dabartinius vaiko pinigus 17,4 euro, nes tada nereikėtų jokių papildomų administracinių resursų.

„Ir ar tai reikštų, kad vaiko pinigai nebekeičiami, o didinamas tik papildomas NPD? Iki berods 2018 metų, kai buvo taikomas papildomas NPD, problema buvo tai, kad tėvai, vykdantys savarankišką veiklą, pinigus atgaudavo tik pateikus metines pajamų deklaracijas. Ar dabar būtų kitaip?“ – svarstė ekonomistas.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė anksčiau teigė, kad šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

Prezidentūros siūlymą taip pat kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė ir premjerės patarėjas Raimondas Kuodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.