Neradę grybų miškuose kauniečiai traukia į turgus, bet įsigyti baravykų ar raudonikių pavyksta retam, negąsdina ir kainos. Ant prekystalių ilgiau užsibūna voveraitės.
Tačiau kitiems miškai ne tokie dosnūs. Kalbintas Saulius su žmona „Lietuvos ryto“ televizijai tikino mėgstantys grybauti, bet jų žinomose vietose pakaunėje – tuščia. Todėl grybus perka turguje.
„Sausa, net musmirių neradome“, – nusivylęs pasakojo vyras. Visgi Saulius turi patarimą tiems, kurie sako, kad grybai brangūs: „Eikit ir patys pagrybaukit. Tegul patys renka ir tada žinos, kiek kainuoja“, – atkirto jis.
Jam pritaria ir grybų miškuose ieškose dar keli praeiviai. „Buvome grybauti, bet nieko neradome, todėl ir atvažiavome į turgų“, – sakė kitas pirkėjas.
Prekeiviai teigia, kad baravykus žmonės kaipmat išperka – jų nusipirkti pavyksta tik pirmiesiems pirkėjams. Grybais prekiaujantis Vincas tikino, kad grybus veža iš Jurbarko rajono, tačiau vieną kitą grybą galima rasti ir kituose Žemaitijos miškuose.
Kita prekeivė Elytė taip pat antrino, kad grybų yra, bet ne visuose miškuose. Daugiau jų prie Panevėžio, Varėnos.
Už indą raudonviršių ir paberžių prekiautojai prašo 8 eurų, kilogramas voveraičių kainuoja 10 eurų.
Anot Vinco, šiais metais nieko nėra pigaus, o pirmosios voveraitės buvo brangesnės. „Viskas brangu: ar daržovės, ar duona, ar mėsos gaminiai“, – kalbėjo jis.
Vieni pardavėjai džiaugiasi, kad prekyba voveraitėmis atsigauna, kiti norėtų sulaukti daugiau pirkėjų. Pasak kalbinto prekiautojo Vinco, savaitgalį žmonės pirko po 2–5 litrus grybų, o kiti perka ir didesniais kiekiais, kad galėtų grybus užšaldyti. Elytė minėjo, kad pas ją perka po 10–15 kilogramų grybų – nemažai tai priklauso ir nuo savaitės dienos.
Nuo karo Ukrainoje prieglobstį Lietuvoje radusi ukrainietė Tatjana taip pat perka voveraičių – jų moteris ragaus pirmą kartą. „Vis girdžiu, kad Lietuvoje labai daug voveraičių, apie jas pasakoja kolegės, todėl labai noriu paragauti voveraičių. Niekada nesu jų valgiusi – bus pirmas kartas“, – „Lietuvos ryto“ televizijai komentavo ji. Kaip sakė moteris, ten, kur gyvena Ukrainoje, tokių grybų nėra.
Už įvairių džiovintų grybų indą pardavėjai gali paprašyti ir 8 eurų, tačiau pirkėjai jų neskuba pirkti.
Lietuvą alinantis karštis džiovina miškus, grybautojai laukia lietaus, kuris atgaivintų džiūstančią grybieną.