Išaugo ir išlaidos. Mažai darboviečių kartu su darbu siūlo ir apgyvendinimą, o šiemet už lovą ar kambarį parai tenka pakloti 8 eurus ir daugiau. Nors ankstesniais metais buvo galima nakvynę gauti ir už 5 eurus.
Dirba ir 16 valandų
Pajūryje atlyginimai ir darbo valandos skiriasi nuo įprastų likusioje Lietuvoje. Pamaina skirtingose vietose gali trukti nuo 8 iki 16 valandų, priklausomai nuo to, kuo dirbama. Restoranuose su pasiruošimu atsidaryti ir su susitvarkymu po darbo padavėjas dirba apie 10 valandų, o ilgesnį darbo laiką turinčiuose baruose tenka dirbti ir po 15–16 valandų.
„Mano pamaina kartais trunka 16 valandų. Dirbu terasoje dieną ir klube naktį, grįžtu namo 6 ryte ir nuo 14 valandos man vėl į darbą. Nedažnai taip sutinku padirbti, bet jei reikia, tai reikia“, – teigia „Exit Palanga“ padavėja Ugnė.
Mergina pasakoja, jog sugrįžta į Palangą vasarai jau ketvirtą kartą. Visus sezonus ji dirbo padavėja. Paklausta, kodėl uždarbiauti renkasi Palangą, Ugnė atsako, jog dėl didelio žmonių srauto pavyksta gauti nemažai arbatpinigių, kuriuos įvardija kaip svarbiausią pajamų šaltinį. Pasak merginos, kurorte žmonės dosnesni, nes čia atvažiuoja atostogauti ir atsipalaiduoti.
Užsidirba mažiau
Šiemet Palanga sulaukė gausos atgarsių dėl itin padidėjusių kainų bei pajūrio verslininkų nuostolių dėl sumažėjusio klientų kiekio.
Ugnė teigia, jog tai, ko gero, jai prasčiausias sezonas. Iš praėjusios vasaros uždarbio ji galėjo sau leisti nusipirkti mašiną, net maksimaliai netaupydama, sykiu galėjo į miestą išeiti pasibūti ir nebijoti nusipirkti sau ką nors gražaus.
Šiemet kiekvienas išėjimas į miestą atsieina bent 20 eurų brangiau, o nakvynė, pabrangusi bent 3 eurais, kišenę mėnesiui patuština 90 eurų daugiau nei praėjusiais sezonais.
„Tikrai mažiau nei praeitais metais, žymiai mažiau. Jaučiasi, kad žmonės taupo, bijo karo, infliacija. „Arbatos“ mažiau palieka arba net nepalieka“, – sakė „Resort pub“ bare dirbusi padavėja Gintarė, paklausta, ar kainų šuolis paveikė darbuotojų uždarbį arbatpinigių atžvilgiu.
„Dirbau čia ir praeitą, ir užpraeitą vasarą, eilės stovėdavo ir paprastą dieną, o savaitgaliais nespėdavai suktis“, – prisiminė ji.
Arbatpinigių – euras
Abi kalbintos merginos sutinka, jog uždirbti tiek, kiek pavyko praeitais, pandemijos suvaržymų turėjusiais sezonais, nepavyksta. Nors Basanavičiaus gatvėje tiršta žmonių, tačiau apsilankymus restorane dauguma stengiasi riboti.
Padavėja Gintarė neslepia, kad praeitais metais buvo įprasta nuo staliukų susirinkinėti 5 eurų kupiūras, o šiais metais vyraujantys arbatpinigiai yra euras arba du.
Didžioji dalis klientų negailėdavo palikti 10 proc. nuo sąskaitos sumos ar net daugiau arbatpinigių, kas dabar, merginos pastebi, pasitaiko rečiau.
Šiemet visuotinai pakilusios kainos bei pabrangusios atostogos pajūryje apskritai verčia žmones šiek tiek pasispausti, jei nori neviršyti savo atostogų biudžeto.
„Šiaip nėra taip blogai, kaip skamba. Labai šią vasarą priklauso nuo dienos. Žiūrint kokie žmonės pasitaikys. Gal ne po 100 eurų, kaip praeitais metais, kai visos dienos beveik po lygiai, aišku, savaitgaliais ir daugiau, bet užsidirbti galima. Neliktume čia, jei negalėtume“, – sakė mergina.
Ne vien užsidirbti
Be barų ir kavinių, uždarbiaujančių jaunų žmonių apstu ir kitose srityse, kur atlygis nepriklauso nuo išdirbtų valandų kiekio.
Dirbantieji greito maisto užkandinėse, kioskuose, skrajučių dalintojai, pramogų koordinatoriai Palangoje gauna fiksuotą atlygį už dieną – 40–50 eurų.
Vadinamuoju „promo“ darbu užsiimantis vaikinas Tomas J.Basanavičiaus gatvėje dalina kvietimų skrajutes į klubą.
„Fainas darbas, kvieti žmones į klubą ir viskas, lengva. O gaunu į dieną 40 eurų. Šiaip tai ne užsidirbti atvažiavau, o „patūsint“, tiesą sakant“, – šypsosi Tomas.
Jaunuoliams kaip Tomas šis sezonas toks pat darbingas kaip visuomet. Kadangi alga nekinta ir nuo aptarnautų žmonių kiekio nepriklauso, jiems nerimo nekyla.
„Algos – per akis. Gyvenimas tik brangus. Anksčiau už lovą mokėdavom po 5 arba 6 eurus, dabar moku 8, yra pažįstamų, kurie moka ir po 10. Man mėnesiui jau tenka 240 eurų atiduoti“, – teigė vaikinas.
Gerokai pabrangęs maistas, Tomo teigimu, taip pat atima nemažą dalį uždirbamų pinigų. Namuose maisto jis nesigamina, dažniausiai valgo iš greito maisto užkandinių. Šiais metais už populiariausią greito maisto patiekalą kebabą reikia pakloti 8 eurus.
Sezonui einant į pabaigą tampa aišku, jog jis buvo ne visiems vienodai geras ir pelningas, tačiau jaunuoliai pritaria vienas kitam sakydami, kad į Palangą sugrįžti kasmet vis tiek norisi. Ne dėl uždarbio, o dėl patirtų ir vis dar patiriamų nepamirštamų nuotykių.