Svajojantiems apie karjerą ar nuosavą verslą – J. Nainio, V. Striogos ir kitų žinomų visuomenės veikėjų pamokos ​Kviečia užduoti klausimus

Profesijos pasirinkimas neretai yra didelis iššūkis. Ir ką tuomet besakyti apie tuos, kurie planuoja pradėti savo verslą! Daugelio profesinės srities pamokų neišmokstama vien mokyklos suole ar universiteto auditorijoje. Tą patvirtina ir kai kurie atlikti tyrimai. Smulkieji verslininkai gana dažnai pirmiausia patarimų ieško draugų rate. Todėl portalas lrytas.lt kartu su „Rotary akademija“ ir „Swedbank“ visą birželio mėnesį kviečia sekti projekto „Verslo pamokos“ naujienas ir pasisemti įkvėpimo bei rasti atsakymų į rūpimus klausimus tiek pradedant naują verslą, tiek renkantis profesinį kelią.

Viktorija Trimbel, Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė ir Vytenis Radžiūnas.<br>lrytas.lt montažas.
Viktorija Trimbel, Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė ir Vytenis Radžiūnas.<br>lrytas.lt montažas.
„Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros vadovė Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė.
„Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros vadovė Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė.
Vytenis Radžiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytenis Radžiūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Trimbel.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Viktorija Trimbel.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 1:49 PM, atnaujinta May 28, 2021, 2:55 PM

Patarimų kreipiasi į draugus

Metų pradžioje „Swedbank“ atliko tyrimą: smulkaus verslo atstovų klausė su kokiais didžiausiais iššūkiais jie susiduria. Net viena iš trijų įmonių įvardino, kad didžiausi iššūkiai patiriami pritraukiant klientus, plečiant verslo kontaktų ratą, didinant verslo žinomumą.

Kitas metų pradžioje atliktas kokybinis tyrimas atskleidė, kad smulkaus verslo savininkai dėl su verslu susijusių klausimų dažniausiai kreipiasi į draugus, pažįstamus, kurie sėkmingai vysto savo verslą.

„Tai yra geras, tačiau ne vienintelis sprendimas. Mano nuomone, šiandien turime kaip niekad plačias galimybes gauti reikalingų konsultacijų ir įžvalgų ne tik pažįstamų rate. Verslo idėjų akseleratoriuose galima ne tik pasitikrinti savo verslo idėją, bet kartais ir pritraukti finansavimo jos įgyvendinimui. Taip pat Lietuvoje turime agentūrų, kurių misija ir yra padėti kurtis naujiems verslams“, – sako vieno iš projekto partnerių – „Swedbank“ – Smulkių verslo klientų ir rinkodaros vadovė Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė.

„Swedbank“ nuolat ieško naujų galimybių stiprinti naujus verslus.

„Smulkias įmones kviečiame jungtis į verslo bendruomenę „Kiekvienas Gali“, kur siekiame atliepti būtent iš jų išgirstus poreikius – stiprinti žiniomis, padėti didinti žinomumą. Tiems, kuriems reikia greitų atsakymų, kviečiame jungtis į feisbuko grupę „Pinigai ir reikalai“, į verslo klausimus čia atsako ne tik „Swedbank“ ekspertai, bet ir grupėje esantys verslo atstovai“, – pasakojo R.Verkauskaitė-Kazanskienė.

Todėl projekto partneriai iš „Swedbank“ visą birželį aktyviai dalyvaus projekte „Verslo pamokos“ ir pateiks aktualią informaciją visiems, pradedantiems savo verslą ir kartu su „Rotary akademijos“ atstovais atsakys į aktualiausius portalo lrytas.lt lankytojų klausimus.

„Tikros verslo pradžios istorijos – įkvepia. Svetimos pamokos – gali padėti išvengti klaidų. Tokie pasidalinimai gali paskatinti veikti, o kartais gal ir atverti akis, kad verslo idėją reikia pergalvoti. Taip pat džiaugiuosi, kad šios iniciatyvos metu skaitytojai turės galimybę užduoti būtent jiems rūpimus klausimus, į kuriuos atsakys ir banko ekspertai. Nuoširdžiai tikiu, kad galimybė klausti, kalbėtis yra itin svarbi bet kuriame verslo etape. Tad kviečiu būti aktyviais klausiant“, – ragino „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Kas yra mentorystė?

„Rotary akademija“ yra jau 13 metus vykstanti savanoriška profesinės mentorystės programa, skirta Lietuvoje gyvenančiam jaunimui. Pozityvūs ir sėkmingi gyvenimo pavyzdžiai leidžia optimistiškai žvelgti į savo galimybes, jas patikrinant realybės testu. Tai žinodami, Lietuvos „Rotary“ klubų nariai, geriausi įvairių veiklos sričių profesionalai, sukaupę verslo, profesinę ir, svarbiausia, gyvenimišką patirtį, šiandien tiesia pagalbos ranką jaunuoliams nuo 18 iki 29 metų, nusprendusiems pradėti naują savęs atradimo etapą.

„Rotary Lietuva“ valdytoja, didelę analitinio darbo patirtį sukaupusi investicijų bankininkė Viktorija Trimbel pati mentorystės keliu žingsniavo devynerius metus. Buvo viena pirmųjų mentorių ne tik „Rotary akademijoje“, bet ir visoje Lietuvoje.

„Rotary akademija“ yra pirmasis mentorystės projektas šalyje. Mentorystės koncepcija tuo metu lietuviams buvo visiškai nepažįstama. Tai ir paskatino imtis idėjos. Subūrėme grupę vyresniųjų kursų studentų ir jaunų profesionalų, kurie tapo mentorių globotiniais (angl. Mentee – aut. past.). Mentorius su savo globotiniu susitardavo susitikti kas porą ar ketvertą savaičių. Paruošėme pradinį klausimų sąrašą“, – idėjos vystymo pradžią prisiminė V. Trimbel.

Ir šiuo metu mentorių ir jų globotinių bendravimas „Rotary akademijoje“ vyksta kone pusmetį, o nauda, pasak V.Trimbel, projekto nauda yra abipusė.

„Jaunasis specialistas ar studentas turi galimybę užduoti klausimus vietoje to, kad pats klaidžiotų ir ieškotų teisingo kelio. Patyręs profesionalas gali jį nukreipti reikiama linkme ir tą kelią patrumpinti: duoti gerą patarimą ar reikiamą kontaktą. Patirtis ir patarimai – visuomet naudingas dalykas.

O pačiam profesionalui mentorystė suteikia vidinės satisfakcijos. Dalydamasis patirtimi tu suvoki, kokį profesinį kelią nuėjai. Savo žiniomis gali įkvėpti jauną žmogų. Į šią programą paprastai aplikuoja smalsūs, aktyvūs jaunuoliai, su jais bekalbėdamas gali jausti pulsą, kuo gyvena jaunesnė karta, o kartais net dėmesio vertų idėjų išgirsti“, – kalbėjo V.Trimbel.

Ji akcentavo, kad „Rotary akademijos“ programa neturėtų būti suvokiama, kaip praktikos ar įsidarbinimo vieta, nors įvairių sėkmės istorijų programai pasibaigus esama. Programa taip pat programa yra skirta ir platesniam nei vien besidominčiųjų verslo perspektyvomis ratui.

„Turime įvairiausių sričių mentorių ir jų globotinių: medicinos, architektūros, inžinerijos, knygų leidybos, nekilnojamojo turto ir t.t. Programa yra labai plati ir nėra orientuota tik į verslumo skatinimą.

Tačiau jei kalbėsime apie verslumą – reikia suvokti, kad verslas yra didelės rizikos vieta. Čia atėjęs į darbą tu turi galvoti ne tik, kaip atlikti savo užduotis, bet kaip ir sukurti, finansuoti, neprarasti kliento, nebijoti prisiimti atsakomybės.

Mentorystę šiuo atveju matau plačiau – ne kaip konkrečius patarimus, kaip parduoti, nupirkti, bet ir tam tikros gyvenimiškos patirties perdavimo būdą, galimybę. Būnant verslininku, vadovu ar tiesiog sėkmingu profesionalu reikia nuolat domėtis, tobulėti, gebėti priimti sprendimus, įsivertinti rizikas. Programoje globotinis, bendraudamas su mentoriumi turi galimybę pasitikrinti, paklausti, išgirsti argumentus, kokie kriterijai vedė prie vieno ar kito sprendimo“, – pasakojo „Rotary Lietuva“ valdytoja.

Būtent apie tai projekte „Verslo pamokos“ ir papasakos mentoriai bei jų globotiniai.

Temos – mylimos portalo lankytojų

Portalo lrytas.lt verslo redaktorius Vytenis Radžiūnas akcentuoja, kad dalijimasis patirtimi, kalbant apie profesinius pasirinkimus, verslo pradžią yra itin aktuali tema.

„Tokios istorijos portale sulaukia labai daug dėmesio. Lietuviams galbūt šiek tiek stinga profesinio orientavimo, realių gyvenimiškų pavyzdžių. Todėl džiaugiamės, kad su partneriais „Rotary akademija“ turėsime galimybę pasidalyti mentorių ir jų mokinių istorijomis.

Aptarsime, kuo mentorystė svarbi, ko išmoko mentorių mokiniai, kokias klaidas padarė ir kokia sėkmė kelyje galiausiai ištiko. Pavyzdžiui, kokia turtingiausiųjų šalies penkiasdešimtuke esančio Virginijaus Striogos sėkmės paslaptis ir ką jam davė mentorystė? Ką apie mentorystę ir muzikos verslą gali papasakoti Jonas Nainys? Ko apie verslą vis dar mokosi „Robotikos akademijos“ įkūrėjai? Esu tikras, kad turinys bus įtraukiantis“, – sakė V.Radžiūnas.

Projekto „Verslo pamokos“ publikacijas ir specialią klausimų anketą rasite portalo lrytas.lt tituliniame puslapyje. Naujienas galite sekti ir lrytas.lt „Facebook“, „Instagram“ bei „LinkedIn“ paskyrose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.