Jų kaina apie prasidedančią prekybą šiomis uogomis prekybos tinkle „Iki“ šiuo metu – 8,99 euro už kilogramą.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad pirmosios trešnės atkeliauja iš šiltesnio klimato Europos šalių ir vos pasirodžius jų prekyba iš karto šokteli.
„Lietuviai itin mėgsta trešnes ir vyšnias – per sezoną nuperkama apie 500 tūkst. kilogramų trešnių ir 70 tūkst. kilogramų vyšnių. Uogos į Lietuvą paprastai atkeliauja iš šiltesnių kraštų: Ispanijos, Graikijos, Vengrijos, Turkijos, Lenkijos ar Bulgarijos, tad nokdamos įgauna daugiau saulės ir tampa dar saldesnės“, – teigė J.Sabaitienė.
Pirmosios trešnės iškarto sulaukia pirkėjų dėmesį, tačiau prekybos piką tiek trešnės, tiek vyšnios pasiekia liepą. Šį mėnesį jų parduodama daugiausia.
Nors abiejų rūšių uogos mūsų šalyje populiarios, vis dėlto pirkėjai dažniau renkasi trešnes – jos didesnės ir pasižymi saldesniu skoniu. O štai kiek rūgštesnės vyšnios puikiai tinka kepiniams, desertams ar uogienėms.
Panašios, tačiau skirtingos
J.Sabaitienės teigimu, trešnės ir vyšnios yra labai panašios, vis dėlto trešnės saldesnės dėl jose esančio didesnio natūralaus cukraus kiekio. Be to, jos pasižymi ir didesniu vitamino C kiekiu, turi kalio, normalizuojančio širdies ir kraujagyslių veiklą. Trešnės gali pasitarnauti turintiems virškinimo bei sąnarių sutrikimų. Tiesa, nors uogos turi nemažai organizmui naudingų savybių, dėl jose esančios fruktozės gardžiuotis trešnėmis derėtų saikingai.
Nors vyšnias lietuviai renkasi rečiau, jų nuvertinti nederėtų. Vyšnios pasižymi ne viena organizmui naudinga savybe. Kaip ir kitose rūgščiose uogose, jose gausu už miego kokybę atsakingo melatonino. Taip pat vyšniose aptinkama su vėžiu kovojančių antioksidantų, jos lengvina raumenų skausmą ir gali padėti sumažinti pilvo riebalų kiekį.
Kaip gaminti ir išlaikyti šviežumą?
Tam, kad uogos išliktų šviežios kuo ilgiau, jas rekomenduojama išimti iš maišelio ar plastikinės pakuotės ir laikyti maisto indelyje, šaldytuve. Prieš patiekiant ant stalo, reikėtų nepamiršti uogų nuplauti ir leisti kurį laiką pastovėti kambario temperatūroje. Plautos uogos genda greičiau, tad rekomenduojama ant stalo patiekti tik tiek, kiek planuojate suvalgyti.
O ką daryti su uogų pertekliumi? Galite įmesti jas į formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti ledukus – jais vėliau pagardinsite naminį limonadą ar vandenį. Be to, uogų sezonas gana trumpas, tad nepamirškite šviežių trešnių ir vyšnių užsišaldyti žiemai. Atrinkite jau prinokusias uogas, nuplaukite po šaltu vandeniu, išimkite kauliukus, nuskabykite kotelius. Suberkite uogas į specialius šaldymo maišelius ar indus, įsitikinkite, kad jie sandariai uždaryti, ir įdėkite į šaldiklį. Tam, kad jas atšildyti būtų patogiau, trešnes ir vyšnias galite sušaldyti porcijomis.