Kaip nurodo ministerija, pagrindinių žemės ūkio ir maisto produktų vidutinių mažmeninių kainų tyrimus parduotuvėse atlieka Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro darbuotojai. Šių metų penktąją savaitę jie stebėjo 72 maisto produktų vidutines savaitines kainas ir nustatė, kad nuo pirmojo karantino pradžios atpigo 42 produktai, pabrango – 22, o dar 8 produktų kainos išliko stabilios.
„Vertinant brangusių ir pigusių maisto produktų skaičių nuo pirmojo karantino pradžios, reikšmingų pakitimų nepastebėta.
Išskyrus prekes, kurių staigaus kainų pokyčio priežastis yra sezoniškumas, labiausiai nuo pirmojo karantino pradžios atpigo kiaulienos kumpis be kaulo (16,18 proc.), virtos dešrelės (14,94 proc.), narvuose laikomų vištų kiaušiniai (13,29 proc.), o pabrango makaronai (13,14 proc.), fermentinis kietasis sūris (8,63 proc.), galvijienos kumpis be kaulo (6,94 proc.)“, – teigia ŽŪM.
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras ištyrė ir 20 būtiniausių maisto produktų krepšelio kainas. Vidutinė mažiausia būtiniausio maisto produkto kaina atitinkamame prekybos tinkle buvo apskaičiuojama imant 3 mažiausias kainas visuose tiriamuose Lietuvos miestuose (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Marijampolės) esančiose atitinkamo prekybos tinklo parduotuvėse.
Nuo pirmojo karantino pradžios labiausiai pabrango tamsi duona (16,48 proc.), maistinis saulėgrąžų aliejus (14,96 proc.) bei šviesi duona (11,46 proc.). Labiausiai atpigo sviestas, grietinė, makaronai, manų kruopos.