Mėsos kaina šiemet augo tiesiog akyse – prakalbo apie viltį dėl kitų metų

2019 m. gruodžio 26 d. 10:46
Mėsos pardavėjai turgavietėse paniurę. Šventės jau čia, tačiau pirkėjų nedaug. Šiais metais smarkiai pašokusios kiaulienos kainos taip ir liko aukštumose, brangsta ir kalakutiena bei vištiena.
Daugiau nuotraukų (8)
Šiais metais visi pastebėjo, kaip ėmė augti kiaulienos kainos.
Nors kiaulių augintojai aiškino, kad jos pagaliau grįžo į normalią būseną, valgytojų tai nepaguodė. Tačiau ir neprivertė išsižadėti kiaulienos.
Pajuto, kad pabrango
„Kartą ar du per savaitę ateinu į Halės turgų Vilniuje nusipirkti kiaulienos. Visada einu pas tą pačią pardavėją – žinau, kad gausiu šviežios mėsos.
Pernai turguje kiauliena buvo brangesnė nei parduotuvėse, bet šiemet susilygino. Tačiau ir anksčiau tik turguje ją pirkau – daug skanesnė, geresnės kokybės. Akivaizdu, kad skerdiena nebuvo užšaldyta“, – sakė mėsos paviljone užkalbinta Halina.
Pasak Lilijos, prekiaujančios iš Antano Ramanausko skerdyklos, esančios Panevėžio rajone, Rabikių kaime, atvežta kiauliena, mėsa per šiuos metus pabrango ypač smarkiai.
„Prieš šventes kainos vėl truputį pakilo, bet po švenčių gal atlėgs, – paaiškino moteris. – Tačiau pirkėjai vis dar sugrįžta, nes skiria mėsos skonį.
Įtakos jam daro ne tik pašarai, bet ir tai, kaip gyvuliai buvo paskersti, nusvilinti ar nuplikyti.“
Jos parduodamo kumpio kilogramas be kaulo kainuoja 4,5 euro, su kaulu – 3,5 euro, nugarinės su oda – 4,99, išpjovos – 5–6 eurus.
„Pastaruoju metu žmonės suskato pirkti ir tai, kas tinka šaltienai, – kiaulių kojas, ausis. Už jų kilogramą prašome 2 eurų, už galvas – 1,5 euro“, – užsiminė Lilija.
Pasak A.Ramanausko, kiaules jis superka tik iš ūkių Lietuvoje, o šių gyvulių kainos per metus pakilo 30 proc.
„Dabar už gyvo svorio kilogramą ūkininkams moku 1,88 euro su pridėtinės vertės mokesčiu. Pabrangimo priežastis? Maras Kinijoje. Labai daug kiaulienos iš Europos į ją išvežama“, – sakė A.Ramanauskas.
Pirkėjų – gerokai mažiau
„Nėra kam pirkti. Dar nebuvo tokių metų, kad prieš šventas Kalėdas būtų pustuštė halė. Kol kas dar tik vieną antį pardaviau“, – į turgų ančių, žąsų bei broilerių prieš šventes atvežusi Danuta netryško džiaugsmu.
Ji nėra stambi ūkininkė, Kalėdoms užaugina maždaug 30 naminių paukščių.
„Keletą sau pasilieku, kažkiek giminėms padovanoju, vaikams, kitus bandau parduoti prieš šventes“, – paaiškino ji.
Už antį moteris prašė 8, už žąsį – 9 eurų, o viščiukus parduotų po 5–5,5 euro.
Kainas diktuoja lenkai
Anot Igorio, Halės turguje jau 24 metus prekiaujančio lenkiška bei lietuviška paukštiena, kainos pastaruoju metu sparčiai pradėjo kopti, nes prieš šventes jas kėlė paukščių augintojai.
„Prekiaujame iš Lenkijos atgabentomis antimis bei kalakutiena, pastarosios kaina labai pakilo. Lietuviškų „Arvi kalakutų“ neliko, tai lenkai daro su kainomis, ką nori.
Kiti ūkininkai, kurie Lietuvoje augina kalakutus, geras kainas siūlo tik perkant dideliais kiekiais. Bet mes turime tik vieną prekyvietę, užsisakome iki 20 kilogramų per savaitę“, – kalbėjo Igoris.
Jo teigimu, prekyba turguje pastaruoju metu yra vangi. Žmonės prekybos centruose dairosi akcijų, tad ten paukštienos kainos palankesnės.
„Vištieną mums tiekia Vilniaus paukštynas, pavyzdžiui, vištų krūtinėlių arba vidinės filė kilogramas kainuoja 4,99, šlaunelių mėsa be odos – 2,89 euro, malta vištiena – 3,99–3,79 euro“, – išvardijo Igoris.
Galima palyginti: be akcijų barbora.lt parduotuvėje krūtinėlės filė kilogramo kaina yra 5,99 euro, maltos vištienos – 3,76 euro.
Menka jautienos paklausa
„Per metus užauginame kokius 7–8 angusų veislės mėsinius galvijus. Tad šiuo metu turguje parduodu būtent savo gyvulių mėsą.
Tačiau tik porą dienų per savaitę, nes su gyvuliais namie labai daug darbo“, – sakė Širvintų rajone ūkininkaujantis Gvidonas Savickas.
Turguje jis prekiauja nuo 1994 metų.
Jo šeima paprastai kas pavasarį nuperka paaugintų veršelių, juos gano per vasarą, o rudenį veža į skerdyklą ir prekiauja jų mėsa.
Anot G.Savicko, jautiena šiemet nebrango. Atvirkščiai, vasarą kainos buvo smuktelėjusios net 20 proc. Ko gero, tam įtaką padarė smarkiai padidėjusi pasiūla, nes padaugėjo mėsinių galvijų augintojų. Ūkininkai juos ėmėsi auginti išsižadėję pieno ūkių.
„Be to, jautiena neturi didelės paklausos. Dažniau ją perka jauni žmonės, miestiečiai, o vyresni dairosi į kiaulieną“, – užsiminė jis.
Šiuo metu kumpio ar nugarinės kilogramas kainuoja 7 eurus, šonkaulių – 5, išpjovos – 20–22 eurus.
„Kalėdoms žmonės dažniau dairosi ne jautienos, bet avienos. Už ėrienos kilogramą prašome 9 eurų, avienos – 4–5 eurų. Patys auginome avis, tai už gyvo svorio kilogramą tegaudavome 1 eurą – menkai, todėl jų išsižadėjome“, – sakė G.Savickas.
Veršelius jis perka 200–300 kilogramų svorio ir užaugina iki kokių 500 kilogramų. Mokėti už veršelį tenka po 1,3 euro už kilogramą.
Per metus pabrango visų rūšių mėsa
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, per metus – nuo pernykščio gruodžio iki šiol – parduotuvėse brango visų rūšių mėsa. Pavyzdžiui, kilogramas galvijų kumpio be kaulo šiuo metu vidutiniškai kainuoja 6,56 euro – 12,5 proc. daugiau nei prieš metus, kai kaina siekė 5,83 euro.
Galvijų nugarinės kilogramas pabrango nuo 8,81 euro iki 9,36 euro – maždaug 6,24 proc.
Kiaulienos kumpio be kaulo kilogramas parduotuvėse šiuo metu kainuoja apie 4,5 euro, o tai penktadaliu brangiau nei pernai gruodį. Maždaug tiek pat – penktadaliu – pabrango ir nugarinė – nuo 4,88 iki 5,89 euro. Sprandinės kaina pašoko trečdaliu – nuo 4,56 iki 6 eurų.
Galima žvilgtelėti dar toliau – 2018-ųjų birželį vidutinė kiaulienos kumpio kilogramo kaina buvo 3,7 euro, šiemet birželį – apie 4,05 euro, o sprandinės kaina prieš pusmetį jau buvo pasiekusi maždaug 5,5 euro.
Afrikinis maras keičia kiaulienos paklausą
Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius yra sakęs, kad Kinija, kuri dėl afrikinio kiaulių maro išskerdė milijonus gyvulių, vasaros pradžioje kiaulienos importą padidino 40 proc., o pagrindinės tiekėjos yra ES šalys.
Be to, maras pasiekė ir Vietnamą, ir Pietų Korėją, tad šios mėsos poreikis yra didelis.
Birželį skerdenų kilogramo kaina Vokietijos biržoje per kelias savaites pašoko nuo 1,3 iki 1,6 euro, o rudenį ji jau siekė 1,85 euro. Tačiau ši kaina ES šalyse yra skirtinga, pavyzdžiui, Danijoje ji mažesnė.
„Pagal biržos kainą mėsos perdirbimo įmonės perka skerdeną kitose šalyse, į ją orientuojasi ir kiaulių augintojai Lietuvoje. Tačiau jie nedaug ką gali pasiūlyti – kiaulienos importas sudaro apie 60–70 proc. Žaliavos kainos nuo pavasario iki rudens pakilo apie 30–40 proc. Konkurencingumas mėsos perdirbimo sektoriuje yra didelis, todėl gaminių kainos per šį laiką pakilo tik 5–7 proc. Tai nepadengė savikainos – įmonės turėjo branginti ir produktus“, – sakė E.Mackevičius.
Lietuvoje auginama apie 640 tūkst. kiaulių. Pastaruosius porą metų prekybą smarkiai varžė afrikinis kiaulių maras – patekusios į III apsaugos zoną kiaulių fermos prarasdavo galimybę prekiauti gyvuliais, ir jų verslas keliems mėnesiams būdavo paralyžiuojamas. Grūdų ir pašarų kainos pakilo, brango ir energija.
„Iki šių metų pradžios kiaulių supirkimo kainos buvo nenormaliai mažos, jos nedengė savikainos. Daug kiaulių augintojų Europoje sumažino bandas, Lietuvoje taip pat ūkiai sumenko, kai kurie nutraukė veiklą. Taigi šiemet pagaliau kiaulienos supirkimo kaina tapo normali“, – neseniai sakė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.
mėsos kainosHalės turgus^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.