Tačiau jis buvo 3,3 proc. didesnis negu 2018 metų rugsėjį.
Grūdų kainų indeksas sudarė 157,6 punkto ir, palyginti su rugpjūčio mėnesiu, iš esmės nepakito, bet buvo 6,4 punkto, arba 3,9 proc., mažesnis negu 2018 metų rugsėjo mėnesį.
Tačiau pagrindinių grūdų kainų pokyčiai buvo nevienodi.
Pavyzdžiui, kviečiai rugsėjį, palyginti su rugpjūčio mėnesiu, pabrango, nors jų kainos buvo 11 proc. mažesnės negu 2018 metų rugsėjį.
O kukurūzų kainos rugsėjį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, sumažėjo ir tai lėmė didelė eksporto pasiūla.
Augalinių aliejų kainų indeksas rugsėjį, palyginti su mėnesiu anksčiau, paaugo 1,8 punkto, arba 1,4 proc., iki 135,7 punkto, pasiekęs aukščiausią per pastaruosius 13 mėnesių lygį.
Indekso pakilimą daugiausia lėmė palmių ir rapsų aliejaus pabrangimas. Tuo tarpu sojų ir saulėgrąžų aliejaus kainos per mėnesį smuko, pažymima organizacijos ataskaitoje.
Pieno produktų kainų indeksas rugsėjį sudarė 193,4 punkto ir buvo 1,1 punkto, arba 0,6 proc., mažesnis negu rugpjūtį, bet 1,3 proc. didesnis negu metais anksčiau.
Dėl šiek tiek padidėjusios eksporto pasiūlos, visų pirma iš Naujosios Zelandijos, smuko sūrio ir sviesto kainos.
Tuo tarpu nugriebto ir nenugriebto pieno miltelių kainos pakilo ir tai lėmė didelė importo paklausa bei ribota eksporto pasiūla, visų pirma Europoje.
Mėsos kainų indeksas rugsėjį sudarė 181,5 punkto ir buvo 1,4 punkto, arba 0,8 proc., didesnis negu rugpjūtį. Šie duomenys patvirtino, jog šioje rinkoje tebevyrauja 2019 metų vasarį atsiradusi nuosaikaus kainų kilimo tendencija.
Kiaulienos kainos Kinijos vidaus rinkoje, kuri yra didžiausia pasaulyje, tebesilaikė aukštuose lygiuose, tačiau pasaulio rinkose buvo stebima kainų smukimo tendencija, kurią skatino eksporto iš Europos šalių augimas.
Paukštienos kainos iš esmės nepakito, nes eksporto pasiūla apskritai atitiko importo paklausą.
Cukraus kainų indeksas sudarė 168 punktus ir buvo 6,8 punkto, arba 3,9 proc., mažesnis negu rugpjūtį. Indekso smukimą didžiąja dalimi lėmė lūkesčiai, jog komercinės cukraus atsargos bus pakankamos, nes šį sezoną tikimasi gamybos padidėjimo.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.