J. Powellas nesureikšmino nerimo dėl grynųjų pinigų trūkumo finansų rinkose

JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome Powellas po centrinio banko posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje trečiadienį nesureikšmino pastarųjų dienų nerimo dėl grynųjų pinigų trūkumo JAV finansų rinkose, sakydamas, kad ši situacija nedaug byloja apie tikrąją ekonomikos padėtį.

 Pasak J. Powello, situacijos veiksniu tapo būtinybė sumokėti ketvirčio mokestines įmokas, paskatinusi Niujorko federalinio rezervo banką šią savaitę du kartus skirti likvidumo trumpalaikio finansavimo rinkai.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
 Pasak J. Powello, situacijos veiksniu tapo būtinybė sumokėti ketvirčio mokestines įmokas, paskatinusi Niujorko federalinio rezervo banką šią savaitę du kartus skirti likvidumo trumpalaikio finansavimo rinkai.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-19 12:00, atnaujinta 2019-09-19 12:01

Pasak J. Powello, situacijos veiksniu tapo būtinybė sumokėti ketvirčio mokestines įmokas, paskatinusi Niujorko federalinio rezervo banką šią savaitę du kartus skirti likvidumo trumpalaikio finansavimo rinkai.

„Nors šie klausimai yra svarbūs rinkos funkcionavimui ir rinkos dalyviams, jie neturi jokio poveikio ekonomikai ar pinigų politikos formuotojų pozicijai“, – spaudos konferencijoje pažymėjo J. Powellas.

Bankai reguliariai skolinasi rinkose, kad užtikrintų, jog jų dienos grynųjų pinigų atsargos nesumažėtų žemiau reikalaujamo lygio. FRS įlieja arba pašalina likvidumą, kad palūkanų normos atitiktų siekiamą tikslinį lygį.

Visgi grynųjų pinigų trūkumas pastarosiomis dienomis paskatino Niujorko federalinio rezervo banką antradienį ir trečiadienį įlieti 128 mlrd. JAV dolerių į trumpalaikę rinką, nes palūkanų normos pakilo ir iškilo grėsmė, kad jos nebeatitiks tikslinio FRS nustatyto intervalo.

Ekonomistai atkreipė dėmesį į techninius veiksnius, lėmusiais susiklosčiusią situaciją, tačiau teigė, kad tai susiję su tuo, kad JAV ekonomikos finansiniai kanalai, regis, „usižkimšo“.

J. Powellas pažymėjo, kad mokesčių mokėjimo terminas sutapo su iždo vertybinių popierių emisija, o tai laikinai „nutekino“ grynuosius iš finansų sistemos.

„Pastebėjome, kad tai smarkiai nustebino rinkos dalyvius, – teigė J. Powellas. – Žmonės apie tai rašo ir kalba jau kelias savaites. Tai buvo stipresnė reakcija, nei tikėjomės.“

Visgi jis pridūrė, kad Niujorko centrinio banko operacijos „buvo veiksmingos palengvinant finansavimo spaudimą“.

Siekdama padėti įveikti šią problemą, FRS sumažino palūkanų normą, kurią moka bankams už grynųjų pinigų atsargas, viršijančias reikalaujamą lygį, 30 bazinių punktų iki 1,8 proc., kad įlietų daugiau pinigų į rinkas.

Be to, centrinis bankas sumažino palūkanų normą, kurią taiko vienos nakties paskoloms, iki 1,7 proc. – žemiau apatinės bazinės palūkanų normos, siekiančios 1,75–2,0 proc., ribos.

J. Powellas teigė, kad institucija yra įsipareigojusi suteikti pakankamai atsargų finansų sistemai.

„Mes ir toliau stebėsime rinkos pokyčius ir vykdysime operacijas, jei to reikės, kad palaikytume bazinę palūkanų normą reikalingame lygyje“, – pažymėjo centrinio banko vadovas.

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.