Pirkėjai baidėsi tokių kainų ir teigė, kad grybų miške ras už dyką. Jiems nė motais, kad tai pirmi grybai, o pinigus geriau išleisti mėsai ir sočiau pavalgyti. Kai kurie teigė, kad patys grybauti jie taip pat nesiruošia – bijo erkių.
„Labai didelė kaina. Gražiai atrodo, bet 20 eurų labai daug. Man atrodo, kad dabar grybų turėtų atsirasti, juk palijo, tad palauksime“, – sakė pirkėja.
Grybų tikrai bus
Kol kas turgavietėse grybų galima rasti vos ant vieno kito prekystalio, tačiau patyrę grybautojai tikino, kad tai tik pradžia.
Ką tik iš miško į turgų atskubėjęs Jonas pasakojo, kad gerai pavaikštinėjus Žaliojoje girioje grybų jau tikrai galima prisirinkti.
Grybautojas teigė, kad vyrauja baravykai ir raudonviršiai, keletas lepšių, o voveraičių nerado nė vienos.
„Voveraičių ieškom pušynuose, o mišriuose miškuose reikia dairytis po drebulėmis, beržais, eglėmis ar lazdynais“, – paslaptimis dalijosi grybautojas Jonas.
Kokybė reikalauja išlaidų
Grybautoja Irena taip pat viliojo gražuoliais baravykais. Už maždaug pusę kilogramo pirmųjų baravykų moteris prašė 10 eurų.
„Baravykas visada išliks baravyku, jis ne kokia ūmėdė. Juo galima pagardinti visus patiekalus – ar padažą, ar sriubą. Jis net džiovintas kvepia Kūčiom ir Kalėdom. Todėl jie ir brangesni“, – pasakojo Irena.
„Tokios kainos būna kiekvienais metais. Turtingi žmonės perka, o mes biedni prekiaujam ir užsidirbam“, – sakė pardavėja Vida.
Pensininkė Julija tvirtino, kad grybų atsirastų daugiau, jeigu į Lietuvą grįžtų šiluma.
„Radom kelis baravykus ir lepšius, nieko gero... Šilumos reikia, vien tik lietaus tam neužtenka“, – teigė grybautoja Julija.
Tačiau grybautojai teigė, kad neverta tikėtis, jog gerieji grybai labai atpigs. Pasak jų, šiųmetis grybavimo sezonas prognozuojamas trumpesnis, tad ir kainos, ypač baravykų, turėtų laikytis.